Joghurtos zsemlék
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
sütőpapír
Élesztős tésztához:
75 ml tej
50 g vaj vagy margarin
400 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
½ teáskanál só
½ teáskanál cukor
1 darab tojás (M-es)
150 g natúr joghurt
Kenéshez, szóráshoz:
némi víz
némi búzaliszt
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük ki. A tejet melegítsük meg, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze a száraz élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, keverjük össze konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztává válik. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen osszuk 10 egyenlő darabra. A tésztából formázzunk zsemléket, tegyük az előkészített tepsire, és hagyjuk kelni további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenjük meg a zsemlék tetejét vízzel, és szórjuk meg egy kevés liszttel. A tepsit tegyük a sütő középső részébe, és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze a száraz élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, keverjük össze konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztává válik. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen osszuk 10 egyenlő darabra. A tésztából formázzunk zsemléket, tegyük az előkészített tepsire, és hagyjuk kelni további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenjük meg a zsemlék tetejét vízzel, és szórjuk meg egy kevés liszttel. A tepsit tegyük a sütő középső részébe, és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A zsemlék fagyaszthatóak.
Kedvencnek jelölöm
Joghurtos zsemlék
Hozzávalók
10 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
sütőpapír
Élesztős tésztához:
75 ml tej
50 g vaj vagy margarin
400 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
½ teáskanál só
½ teáskanál cukor
1 darab tojás (M-es)
150 g natúr joghurt
Kenéshez, szóráshoz:
némi víz
némi búzaliszt
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük ki. A tejet melegítsük meg, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze a száraz élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, keverjük össze konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztává válik. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen osszuk 10 egyenlő darabra. A tésztából formázzunk zsemléket, tegyük az előkészített tepsire, és hagyjuk kelni további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenjük meg a zsemlék tetejét vízzel, és szórjuk meg egy kevés liszttel. A tepsit tegyük a sütő középső részébe, és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze a száraz élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, keverjük össze konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztává válik. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen osszuk 10 egyenlő darabra. A tésztából formázzunk zsemléket, tegyük az előkészített tepsire, és hagyjuk kelni további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenjük meg a zsemlék tetejét vízzel, és szórjuk meg egy kevés liszttel. A tepsit tegyük a sütő középső részébe, és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A zsemlék fagyaszthatóak.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?