Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Lekvárral töltött kelt gombóc

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag 8 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

8 darab elkészítéséhez

Tortaformához 28 Ø:

zsiradék

Tésztához:

80 g margarin
550 g búzaliszt
200 ml tej
80 g porcukor
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)
némi ételszínezék kék
170 g eperdzsem

Vaníliaöntethez:

250 ml tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A tésztához a margarint kis edényben megolvasztjuk. A lisztet az élesztővel keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a megolvasztott vajat, a porcukrot, a sót, a tojásokat, a citromhéjat és a kék ételszínezéket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima, rugalmas tésztává dagasztjuk.
Letakarva meleg helyen pihentetjük, míg kétszeresére nem nő (kb. 45-50 perc).

Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen 8 kb. 125 grammos, egyforma méretű adagra osztjuk, tenyerünkkel ellapítjuk, és elosztunk az adagok közepén 1-1 teáskanál dzsemet.
A tésztaszéleket az ujjunkkal összenyomjuk úgy, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, majd az összenyomott felületével lefelé egy zsiradékkal kikent tortaforma szélére tesszük. Kívülről zsiradékkal megkenünk egy másik, kisebb tortagyűrűt, és a csatos tortaforma közepére állítjuk, vagy lyukas közepű kuglófformát használunk.
A kelt gombócokat, a formában letakarva meleg helyen további kb. 25-30 percet pihentetjük, közben a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)

Vaníliás öntet:
A desszertöntetet a csomagoláson található leírás alapján tejjel összekeverjük, és felhasználásig hideg helyre tesszük.

A sütőformát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük és a batyukat megsütjük.

Sütési idő: kb. 25-28 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

Ha szükséges, a sütési idő felénél lefedhetjük alufóliával, hogy a tészta ne barnuljon meg, majd hagyjuk kihűlni.

Díszítés:
A cukorszemeket a dekortoll segítségével a batyukra ragasztjuk. Minden szörnyre dekortollal tetszés szerint egy-egy szájat rajzolunk. Az ijesztő szörnyeket vaníliaöntettel tálaljuk.

Tipp:

A töltelék ízlés szerint változtatható. Kis vendégeiteknek különleges meglepetés lehet például, ha a tölteléket szintén zöld ételszínezékkel „neonzöldre” színezitek.
Valószínűleg ez a legnehezebb a Halloween-receptek között a gyűjteményünkben, ezért egy egyszerűbb receptet ajánlunk mellé, a Halloween palacsintát.
A Lekvárral töltött kelt gombóc receptje 8 darab gombóc elkészéséhez elegendő.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2022-11-29
0 Kedvelés

Habkönnyű desszertcsoda, ez a mousse

A franciák tudnak valamit, ha desszertről van szó! A mousse az egyik leghíresebb édes-ségük, a könnyű, habos csoda a XVIII. századtól töretlenül gyűjti lelkes rajongóit.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-21
0 Kedvelés

Fókuszban az energiatakarékosság – melegítsük elő a sütőt?

Hogyan tudnánk még spórolni? – tesszük fel a kérdést. Lássuk, mi a helyzet a sütéssel, kötelező az előmelegítés?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-08
1 Kedvelés

Jön a tél, készítsünk testet-lelket melengető italokat!

Nyáron minél jobban behűtött limonádékra, koktélokra vágyunk. Télen pedig pont az ellenkezőjükre: kerüljön a poharunkba valami igazán forró, finom, melengető ital!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!