Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Lekvárral töltött kelt gombóc

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag 8 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

8 darab elkészítéséhez

Tortaformához 28 Ø:

zsiradék

Tésztához:

80 g margarin
550 g búzaliszt
200 ml tej
80 g porcukor
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)
némi ételszínezék kék
170 g eperdzsem

Vaníliaöntethez:

250 ml tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A tésztához a margarint kis edényben megolvasztjuk. A lisztet az élesztővel keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a megolvasztott vajat, a porcukrot, a sót, a tojásokat, a citromhéjat és a kék ételszínezéket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima, rugalmas tésztává dagasztjuk.
Letakarva meleg helyen pihentetjük, míg kétszeresére nem nő (kb. 45-50 perc).

Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen 8 kb. 125 grammos, egyforma méretű adagra osztjuk, tenyerünkkel ellapítjuk, és elosztunk az adagok közepén 1-1 teáskanál dzsemet.
A tésztaszéleket az ujjunkkal összenyomjuk úgy, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, majd az összenyomott felületével lefelé egy zsiradékkal kikent tortaforma szélére tesszük. Kívülről zsiradékkal megkenünk egy másik, kisebb tortagyűrűt, és a csatos tortaforma közepére állítjuk, vagy lyukas közepű kuglófformát használunk.
A kelt gombócokat, a formában letakarva meleg helyen további kb. 25-30 percet pihentetjük, közben a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)

Vaníliás öntet:
A desszertöntetet a csomagoláson található leírás alapján tejjel összekeverjük, és felhasználásig hideg helyre tesszük.

A sütőformát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük és a batyukat megsütjük.

Sütési idő: kb. 25-28 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

Ha szükséges, a sütési idő felénél lefedhetjük alufóliával, hogy a tészta ne barnuljon meg, majd hagyjuk kihűlni.

Díszítés:
A cukorszemeket a dekortoll segítségével a batyukra ragasztjuk. Minden szörnyre dekortollal tetszés szerint egy-egy szájat rajzolunk. Az ijesztő szörnyeket vaníliaöntettel tálaljuk.

Tipp:

A töltelék ízlés szerint változtatható. Kis vendégeiteknek különleges meglepetés lehet például, ha a tölteléket szintén zöld ételszínezékkel „neonzöldre” színezitek.
Lekvárral töltött kelt gombóc

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2022-06-28
0 Kedvelés

Keményítő kisokos

Az étkezési keményítő hasznos társ a konyhában, legyen szó sütemények sütéséről, vagy levesek, főzelékek, mártások, szószok, házi pudingok készítéséről

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-06-10
0 Kedvelés

Főzzünk be kevesebb cukorral!

Szívesen eltennéd a nyár ízeit, de törekszel arra, hogy kevesebb cukrot fogyassz? Jó hír, hogy nem kell kompromisszumot kötnöd, indulhat a befőzés kisebb mennyiségű cukorral!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-06-09
0 Kedvelés

Szószok, csatnik, mártogatósok – velük teljes az étel

Bár kiegészítőként tartjuk számon, egy mártogatós vagy szósz szerepe közel sem elhanyagolható, hiszen még finomabbá varázsolják a feltálalt ételt, desszertet.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!