Levendulás panna cotta torta
Hozzávalók
Piteformához (24 cm ø):
Tésztához:
Panna cotta-hoz:
Ribizlis Panna-cotta-hoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Elkészítés:
A tésztához az összetevőket tálban konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává dolgozzuk. Fóliába tekerve legalább 30 percre hideg helyre tesszük. A sütőformát zsiradékkal kikenjük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (legalább 24 cm ø) nyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformát. A tésztára sütőpapírt fektetünk, és nehezéknek rászórjuk a borsót. A formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a tésztát elősütjük.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Eltávolítjuk a borsót és a sütőpapírt, majd további kb. 13-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Panna-cotta:
A panna cotta-hoz a tejszínt, a vaníliás cukrot, a cukrot, a sót és a levendulavirágokat edényben felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és kb. 8 percig állni hagyjuk. A zselatint hideg vízben beáztatjuk. A tejszínes krémet finom szűrőn keresztül átnyomkodjuk és eltávolítjuk a levendulavirágokat. A zselatint kézzel kinyomkodjuk, és belekeverjük a panna cotta-ba.
A panna-cotta krémet kb. 25 percig hűlni hagyjuk, majd a tésztára öntjük, és a tortát kb. 20 percre fagyasztóba tesszük.
Ribizlis panna-cotta:
A ribizlis panna-cotta-hoz a ribizlilevet, a tejszínt, a cukrot, a sót és a levendulavirágokat edényben felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és kb. 8 percig állni hagyjuk. A zselatint hideg vízben beáztatjuk. A tejszínes krémet finom szűrőn keresztül átnyomkodjuk és eltávolítjuk a levendulavirágokat. A zselatint kézzel kinyomkodjuk, és belekeverjük a ribizlis panna cotta-ba.
A ribizlis panna cotta-t kb. 30 percig hűlni hagyjuk, majd a világos panna cotta rétegre öntjük, és a tortát legalább kb. 1-2 órára hideg helyre tesszük.
Díszítés:
A ribizlit megmossuk, megszárítjuk, és a fürtöket szükség esetén elfelezzük. A habcsókot durvára törjük. A tortát kivesszük a formából, és süteményestálra tesszük. Ribizlivel, habcsókkal és friss levendulával díszítve tálaljuk.
Tipp:
Levendulás panna cotta torta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Piteformához (24 cm ø):
Tésztához:
Panna cotta-hoz:
Ribizlis Panna-cotta-hoz:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A tésztához az összetevőket tálban konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává dolgozzuk. Fóliába tekerve legalább 30 percre hideg helyre tesszük. A sütőformát zsiradékkal kikenjük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (legalább 24 cm ø) nyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformát. A tésztára sütőpapírt fektetünk, és nehezéknek rászórjuk a borsót. A formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a tésztát elősütjük.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Eltávolítjuk a borsót és a sütőpapírt, majd további kb. 13-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Panna-cotta:
A panna cotta-hoz a tejszínt, a vaníliás cukrot, a cukrot, a sót és a levendulavirágokat edényben felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és kb. 8 percig állni hagyjuk. A zselatint hideg vízben beáztatjuk. A tejszínes krémet finom szűrőn keresztül átnyomkodjuk és eltávolítjuk a levendulavirágokat. A zselatint kézzel kinyomkodjuk, és belekeverjük a panna cotta-ba.
A panna-cotta krémet kb. 25 percig hűlni hagyjuk, majd a tésztára öntjük, és a tortát kb. 20 percre fagyasztóba tesszük.
Ribizlis panna-cotta:
A ribizlis panna-cotta-hoz a ribizlilevet, a tejszínt, a cukrot, a sót és a levendulavirágokat edényben felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és kb. 8 percig állni hagyjuk. A zselatint hideg vízben beáztatjuk. A tejszínes krémet finom szűrőn keresztül átnyomkodjuk és eltávolítjuk a levendulavirágokat. A zselatint kézzel kinyomkodjuk, és belekeverjük a ribizlis panna cotta-ba.
A ribizlis panna cotta-t kb. 30 percig hűlni hagyjuk, majd a világos panna cotta rétegre öntjük, és a tortát legalább kb. 1-2 órára hideg helyre tesszük.
Díszítés:
A ribizlit megmossuk, megszárítjuk, és a fürtöket szükség esetén elfelezzük. A habcsókot durvára törjük. A tortát kivesszük a formából, és süteményestálra tesszük. Ribizlivel, habcsókkal és friss levendulával díszítve tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?