Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Linzer torta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 16 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16 szelet elkészítéséhez

Csatos tortaformához(Ø 28 cm):

kevés zsiradék

A tésztához:

225 g búzaliszt
1 csapott tk. Dr. Oetker Sütőpor
125 g porcukor
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
125 g lágy vaj vagy margarin
100 g szeletelt mandula

A tetejére:

kb. 200-250 g málnadzsem

A kenéshez:

1 darab tojássárgája (M-es)
1 teáskanál tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. A szeletelt mandulát megőröljük, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd a többi hozzávalóval együtt az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk, végül golyóvá formázzuk. A tésztát frissentartó fóliába csavarva kb. 30 percre hideg helyre tesszük. Közben a tortaforma alját kivajazzuk, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tészta kb. 1/3-át a tortaforma méretének megfelelő lappá nyújtjuk, és derelyevágóval kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk (1. ábra). A maradék tésztát kinyújtjuk a formában, és rácsatoljuk a forma szélét.

Tetejére:
A tortalapot megkenjük a dzsemmel, közben a szélén kb. 1 cm tésztát szabadon hagyunk. A tésztacsíkokat rács formában rátesszük (2. ábra). A tojássárgáját tejjel felverjük, a tésztacsíkokat megkenjük. A formát rácson a sütő alsó felébe toljuk.

Sütési idő: kb. 30-32 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Lecsatoljuk a forma szélét, a tortát leválasztjuk a forma aljáról, és sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tippek:

Ha nincs tésztavágónk, a tésztacsíkokat késsel is levághatjuk.
Őrölt mandula helyett használhatunk őrölt mogyorót is.
Ízlés szerinti, bármilyen ízű lekvárral elkészíthető.
Sütés után a Linzer torta 16 szeletre osztható. A Linzer torta tetejét derelyemetszővel vágott csíkokkal díszítjük. A felvágott csíkokból rácsot képezünk a Linzer torta tetején.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!