![Linzer torta](https://sutnijo.hu/storage/recipes/30612/43289-linzer-torta.jpg)
Linzer torta
![Szükséges idő](https://sutnijo.hu/img/icons/timer@3x.png)
![Nehézség](https://sutnijo.hu/img/icons/chef-hat@3x.png)
![Adag](https://sutnijo.hu/img/icons/piece.png)
Hozzávalók
Csatos tortaformához(Ø 28 cm):
A tésztához:
A tetejére:
A kenéshez:
Elkészítés
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. A szeletelt mandulát megőröljük, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd a többi hozzávalóval együtt az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk, végül golyóvá formázzuk. A tésztát frissentartó fóliába csavarva kb. 30 percre hideg helyre tesszük. Közben a tortaforma alját kivajazzuk, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tészta kb. 1/3-át a tortaforma méretének megfelelő lappá nyújtjuk, és derelyevágóval kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk (1. ábra). A maradék tésztát kinyújtjuk a formában, és rácsatoljuk a forma szélét.
Tetejére:
A tortalapot megkenjük a dzsemmel, közben a szélén kb. 1 cm tésztát szabadon hagyunk. A tésztacsíkokat rács formában rátesszük (2. ábra). A tojássárgáját tejjel felverjük, a tésztacsíkokat megkenjük. A formát rácson a sütő alsó felébe toljuk.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Lecsatoljuk a forma szélét, a tortát leválasztjuk a forma aljáról, és sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Őrölt mandula helyett használhatunk őrölt mogyorót is.
Ízlés szerinti, bármilyen ízű lekvárral elkészíthető.
![A Linzer torta tetejét derelyemetszővel vágott csíkokkal díszítjük.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/30612/43290-linzer-torta.jpg)
![A felvágott csíkokból rácsot képezünk a Linzer torta tetején.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/30612/43291-linzer-torta.jpg)
![Csillag](https://sutnijo.hu/img/icons/star-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Linzer torta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához(Ø 28 cm):
A tésztához:
A tetejére:
A kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. A szeletelt mandulát megőröljük, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd a többi hozzávalóval együtt az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk, végül golyóvá formázzuk. A tésztát frissentartó fóliába csavarva kb. 30 percre hideg helyre tesszük. Közben a tortaforma alját kivajazzuk, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tészta kb. 1/3-át a tortaforma méretének megfelelő lappá nyújtjuk, és derelyevágóval kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk (1. ábra). A maradék tésztát kinyújtjuk a formában, és rácsatoljuk a forma szélét.
Tetejére:
A tortalapot megkenjük a dzsemmel, közben a szélén kb. 1 cm tésztát szabadon hagyunk. A tésztacsíkokat rács formában rátesszük (2. ábra). A tojássárgáját tejjel felverjük, a tésztacsíkokat megkenjük. A formát rácson a sütő alsó felébe toljuk.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Lecsatoljuk a forma szélét, a tortát leválasztjuk a forma aljáról, és sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Őrölt mandula helyett használhatunk őrölt mogyorót is.
Ízlés szerinti, bármilyen ízű lekvárral elkészíthető.
![Sütés után a Linzer torta 16 szeletre osztható.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/30612/43289-linzer-torta.jpg)
![A Linzer torta tetejét derelyemetszővel vágott csíkokkal díszítjük.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/30612/43290-linzer-torta.jpg)
![A felvágott csíkokból rácsot képezünk a Linzer torta tetején.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/30612/43291-linzer-torta.jpg)
Legújabb cikkek
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?