Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mákos béles

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 8-10 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 8-10 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 18x25 cm):

sütőpapír

Tésztához:

300 g búzaliszt
1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
150 g hideg margarin
80 g cukor
2 darab tojássárgája (M-es)
kb. 2 evőkanál tejföl

Töltelékhez:

200 ml tej
50 g margarin
200 g őrölt mák
150 g cukor
150 g búzaliszt
2 darab tojás (M-es)
2-3 evőkanál sűrű szilvalekvár

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepsit sütőpapírral béleljük.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztben elkeverjük a sütőport, és elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat és a tejfölt, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd közepes fokozaton, kb. 3 perc alatt sima tésztává összedolgozzuk. A tésztát elfelezzük, egyesével frissentartó fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.

Töltelék:
Egy lábasba öntjük a tejet, és megolvasztjuk benne a margarint. Hozzákeverjük az őrölt mákot, a kétféle cukrot és a lisztet, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk. Először a tojássárgájákat keverjük a langyosra hűlt töltelékhez, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.

A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

A pihentetett tésztadarabokat lisztezett felületen két akkora téglalappá nyújtjuk, mint a tepsi mérete. Az egyik tésztalapot a tepsibe helyezzük, megszurkáljuk villával, és megkenjük a szilvalekvárral. Eloszlatjuk rajta a tölteléket, befedjük a másik tésztalappal, lekenjük a felvert tojással és villával megszurkáljuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt a tepsivel együtt rácson hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

A töltelékhez keverhetünk egy csomag Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéjat.
Mákos béles

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!