Csillag 5
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Marlenka

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12-15 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12-15 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

100 g vaj vagy margarin
150 g cukor
50 g méz
2 darab tojás (M-es)
1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál 20%-os ecet
450 g búzaliszt

Krémhez:

1 konzerv cukrozott, sűrített tej (kb. 400 g)
500 ml tej
100 g lágy vaj vagy margarin

Tetejére:

50 g dió
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A sűrített tej konzervdobozáról eltávolítjuk a papírt. Egy nagy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd közepes lángon, gyöngyöztetve 3 órát főzzük, közben pótoljuk az elpárolgott vizet. Ezután a konzervet kivesszük a vízből, és hagyjuk kihűlni.

3 tepsit sütőpapírral bélelünk.

Elkészítés:

Tészta:
A kockákra vágott vajat vagy margarint, a cukrot és a mézet egy lábasban vagy habüstben, vízgőz felett csípősre felmelegítjük, egyneművé olvasztjuk. Hozzákeverjük a tojásokat, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. A szódabikarbónát egy tálkába mérjük, ráöntjük az ecetet, hagyjuk felpezsegni, majd a tojásos keverékhez adjuk, elkeverjük.

A lisztet keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a tojásos keveréket, és konyha robotgéppel (dagasztó spirál) egynemű tésztává dolgozzuk, összegyúrjuk. A tésztát frissentartó fóliába csomagoljuk, és 20-30 percet hűtőben pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A pihentetett tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen mindet 18x25 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tésztalapokat kettesével sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a sütő középső részébe toljuk, és világos aranyszínűre sütjük.

Sütési idő: kb. 6-8 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A tésztalapokat a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Krém:
A pudingport 150 ml hideg tejben simára keverjük. A többi tejet egy lábasban felforraljuk, majd visszavesszük alatta a lángot, hozzáadjuk a pudingos tejet, és folyamatos keverés mellett sűrű pudinggá főzzük. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, és hagyjuk kihűlni.

A kihűlt sűrített tejes konzervet óvatosan kibontjuk, a karamellt kikanalazzuk belőle egy nagy keverőtálba. Hozzáadjuk a kihűlt pudingot és a kockákra vágott lágy vajat vagy margarint, és konyhai robotgéppel (habverő) 2-3 perc alatt kihabosítjuk.

Összeállítás:
Egy tálcára helyezzük az első tésztalapot. Megkenjük a krém 1/6-ával, majd ráhelyezzük a második tésztalapot, amit szintén megkenünk krémmel. Így folytatjuk a rétegezést, az utolsó réteg krém lesz. A süteményt egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A diót durvára őröljük, és megszórjuk vele a pihentetett süteményt, majd háromszög alakú szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

A diót forró, zsiradékmentes serpenyőben megpiríthatjuk megőrlés előtt.
A Marlenka receptje 12-15 szelet süteményhez elegendő.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
48 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
31 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
1 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!