Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Meggyes morzsatorta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):

némi zsiradék

Torta alaphoz:

150 g búzaliszt
100 g cukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
100 g lágy vaj vagy margarin

Meggytöltelékhez:

1000 g meggy
100 g cukor
kb. 1 evőkanál cukor

Morzsatésztához:

150 g búzaliszt
100 g cukor
100 g lágy vaj vagy margarin
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Mossuk meg a meggyet, távolítsuk el a szárát és magozzuk ki. Keverjük össze a meggyet a cukorral, és hagyjuk állni.

Elkészítés:

Tészta alap:
Keverjük össze a lisztet és a sütőport egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy tésztát kapjunk. Formázzuk golyóvá, csomagoljuk fóliába, és kb. 30 percre tegyük a hűtőszekrénybe. Közben kenjük ki a tortaforma alját, és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

A tészta 2/3-át nyomkodjuk a forma aljára. Villával többször szurkáljuk meg a tésztaalapot, majd helyezzük rá a forma peremét. Helyezzük a formát a sütő alsó részében lévő rácsára, és süssük elő a tésztát.

Sütési idő: kb. 12 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Helyezzük a formát egy süteményrácsra, és hagyjuk az alapot kissé kihűlni.

Meggytöltelék:
A meggyet és a levét röviden forraljuk fel egy serpenyőben, szűrjük le egy szitán, fogjuk fel a levét, és mérjünk ki 250 ml-t, szükség esetén adjunk hozzá vizet. Keverjük össze a keményítőt 4 evőkanálnyi lével. Forraljuk fel a maradék levet. A tűzről levett folyadékba keverjük bele a bekevert keményítőt, és rövid ideig forraljuk. Keverjük bele a meggyet, ízesítsük cukorral, és hagyjuk kissé kihűlni.

A maradék tésztából formázzunk egy hosszú rudat, helyezzük a forma aljára és peremként, és nyomjuk a forma oldalához, hogy kb. 2 cm magas peremet kapjunk. Az elősütött alapra öntsük rá a meggyes keveréket.

Morzsatészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és adjuk hozzá a morzsához szükséges többi hozzávalót. Keverjük össze a hozzávalókat egy konyhai robotgéppel(habverő), hogy kívánt méretű morzsákat kapjunk, majd egyenletesen terítsük el a tölteléken. Helyezzük vissza a formát a sütő rácsára, és fejezzük be a sütemény sütését.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

A meggyes morzsatortát még 15 percig hagyjuk állni a formában. Ezután óvatosan lazítsuk meg a torta szélét egy késsel, és távolítsuk el a tortaforma peremét. Vegyük ki az alapot a formából, de hagyjuk a tortát továbbra is egy süteményrácson kihűlni.

Almás morzsatorta receptváltozat:
Készítsük el és süssük elő a tésztát, a recept szerint. Készítsünk almatölteléket. Hámozzunk meg és negyedeljünk fel 1 1/2 kg almát. Vágjuk az almát apró darabokra, pároljuk 75 g cukorral, 1 csipet őrölt fahéjjal és 75 g vajjal közepes lángon kb. 10 percig kevergetve, majd hagyjuk kissé kihűlni. Folytassuk az almás morzsatorta recept elkészítését és sütését a fent leírtak szerint.

Tippek:

A morzsatortát könnyű elkészíteni, és akár 1 nappal korábban is megsüthető.
Friss meggy helyett 2 üveg magozott meggyet (lecsepegtetett súlya egyenként 350 g) is használhatunk, ilyenkor a meggyes tölteléket cukor nélkül készítsük el.
Meggyes morzsatorta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!