
Meggyes morzsatorta



Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Torta alaphoz:
Meggytöltelékhez:
Morzsatésztához:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet és a sütőport egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy tésztát kapjunk. Formázzuk golyóvá, csomagoljuk fóliába, és kb. 30 percre tegyük a hűtőszekrénybe. Közben kenjük ki a tortaforma alját, és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tészta 2/3-át nyomkodjuk a forma aljára. Villával többször szurkáljuk meg a tésztaalapot, majd helyezzük rá a forma peremét. Helyezzük a formát a sütő alsó részében lévő rácsára, és süssük elő a tésztát.
Sütési idő: kb. 12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Helyezzük a formát egy süteményrácsra, és hagyjuk az alapot kissé kihűlni.
Meggytöltelék:
A meggyet és a levét röviden forraljuk fel egy serpenyőben, szűrjük le egy szitán, fogjuk fel a levét, és mérjünk ki 250 ml-t, szükség esetén adjunk hozzá vizet. Keverjük össze a keményítőt 4 evőkanálnyi lével. Forraljuk fel a maradék levet. A tűzről levett folyadékba keverjük bele a bekevert keményítőt, és rövid ideig forraljuk. Keverjük bele a meggyet, ízesítsük cukorral, és hagyjuk kissé kihűlni.
A maradék tésztából formázzunk egy hosszú rudat, helyezzük a forma aljára és peremként, és nyomjuk a forma oldalához, hogy kb. 2 cm magas peremet kapjunk. Az elősütött alapra öntsük rá a meggyes keveréket.
Morzsatészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és adjuk hozzá a morzsához szükséges többi hozzávalót. Keverjük össze a hozzávalókat egy konyhai robotgéppel(habverő), hogy kívánt méretű morzsákat kapjunk, majd egyenletesen terítsük el a tölteléken. Helyezzük vissza a formát a sütő rácsára, és fejezzük be a sütemény sütését.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
A meggyes morzsatortát még 15 percig hagyjuk állni a formában. Ezután óvatosan lazítsuk meg a torta szélét egy késsel, és távolítsuk el a tortaforma peremét. Vegyük ki az alapot a formából, de hagyjuk a tortát továbbra is egy süteményrácson kihűlni.
Almás morzsatorta receptváltozat:
Készítsük el és süssük elő a tésztát, a recept szerint. Készítsünk almatölteléket. Hámozzunk meg és negyedeljünk fel 1 1/2 kg almát. Vágjuk az almát apró darabokra, pároljuk 75 g cukorral, 1 csipet őrölt fahéjjal és 75 g vajjal közepes lángon kb. 10 percig kevergetve, majd hagyjuk kissé kihűlni. Folytassuk az almás morzsatorta recept elkészítését és sütését a fent leírtak szerint.
Tippek:
Friss meggy helyett 2 üveg magozott meggyet (lecsepegtetett súlya egyenként 350 g) is használhatunk, ilyenkor a meggyes tölteléket cukor nélkül készítsük el.


Meggyes morzsatorta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Torta alaphoz:
Morzsatésztához:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet és a sütőport egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy tésztát kapjunk. Formázzuk golyóvá, csomagoljuk fóliába, és kb. 30 percre tegyük a hűtőszekrénybe. Közben kenjük ki a tortaforma alját, és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tészta 2/3-át nyomkodjuk a forma aljára. Villával többször szurkáljuk meg a tésztaalapot, majd helyezzük rá a forma peremét. Helyezzük a formát a sütő alsó részében lévő rácsára, és süssük elő a tésztát.
Sütési idő: kb. 12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Helyezzük a formát egy süteményrácsra, és hagyjuk az alapot kissé kihűlni.
Meggytöltelék:
A meggyet és a levét röviden forraljuk fel egy serpenyőben, szűrjük le egy szitán, fogjuk fel a levét, és mérjünk ki 250 ml-t, szükség esetén adjunk hozzá vizet. Keverjük össze a keményítőt 4 evőkanálnyi lével. Forraljuk fel a maradék levet. A tűzről levett folyadékba keverjük bele a bekevert keményítőt, és rövid ideig forraljuk. Keverjük bele a meggyet, ízesítsük cukorral, és hagyjuk kissé kihűlni.
A maradék tésztából formázzunk egy hosszú rudat, helyezzük a forma aljára és peremként, és nyomjuk a forma oldalához, hogy kb. 2 cm magas peremet kapjunk. Az elősütött alapra öntsük rá a meggyes keveréket.
Morzsatészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és adjuk hozzá a morzsához szükséges többi hozzávalót. Keverjük össze a hozzávalókat egy konyhai robotgéppel(habverő), hogy kívánt méretű morzsákat kapjunk, majd egyenletesen terítsük el a tölteléken. Helyezzük vissza a formát a sütő rácsára, és fejezzük be a sütemény sütését.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
A meggyes morzsatortát még 15 percig hagyjuk állni a formában. Ezután óvatosan lazítsuk meg a torta szélét egy késsel, és távolítsuk el a tortaforma peremét. Vegyük ki az alapot a formából, de hagyjuk a tortát továbbra is egy süteményrácson kihűlni.
Almás morzsatorta receptváltozat:
Készítsük el és süssük elő a tésztát, a recept szerint. Készítsünk almatölteléket. Hámozzunk meg és negyedeljünk fel 1 1/2 kg almát. Vágjuk az almát apró darabokra, pároljuk 75 g cukorral, 1 csipet őrölt fahéjjal és 75 g vajjal közepes lángon kb. 10 percig kevergetve, majd hagyjuk kissé kihűlni. Folytassuk az almás morzsatorta recept elkészítését és sütését a fent leírtak szerint.
Tippek:
Friss meggy helyett 2 üveg magozott meggyet (lecsepegtetett súlya egyenként 350 g) is használhatunk, ilyenkor a meggyes tölteléket cukor nélkül készítsük el.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?