Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Meggyes-vaníliás charlotte

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 10-12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10-12 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

némi zsiradék
sütőpapír

Csatos tortaformához (kb. Ø 24-26 cm):

némi zsiradék
sütőpapír

Üvegtálhoz vagy habüsthöz (kb. Ø 24-26 cm, űrtartalom kb. 2-2,2 l):

frissentartó fólia

Piskótatekercshez:

4 darab tojás (M-es)
1 darab tojássárgája (M-es)
80 g cukor
100 g búzaliszt
½ csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
némi porcukor
kb. 180-200 g meggylekvár

Tortalaphoz:

2 darab tojás (M-es)
40 g cukor
35 g búzaliszt
1 csapott kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
kb. 2-3 vőkanál meggylekvár

Krémhez:

200 ml hideg habtejszín
200 ml hideg tej

Meggyes réteghez:

300 g meggy
250 ml meggylé
30 g cukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A meggyet megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk és kisebb darabokra vágjuk. A tepsit kikenjük zsiradékkal és sütőpapírral béleljük, a papírt a tepsi szélein visszahajtjuk. A csatos tortaforma alját szintén kikenjük zsiradékkal és sütőpapírral béleljük. Az üvegtálat vagy habüstöt kibéleljük a fóliával. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Piskótatekercs:
A tojásokat és a tojássárgáját keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, 1 perc alatt habosra keverjük. A cukrot a vanillincukorral összekeverjük, és 1 percnyi keverés közben a tojásokhoz adjuk. Az egészet további 2 perc alatt habosra keverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és röviden, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a tepsibe simítjuk, és a sütő középső részébe helyezve megsütjük.

Sütési idő: kb. 11-12 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A piskótatésztát azonnal levesszük a tepsiről. Porcukorral beszórt sütőpapírra borítjuk, és a sütéshez használt sütőpapírt rajta hagyva hagyjuk kihűlni. Ezután óvatosan eltávolítjuk a sütéshez használt sütőpapírt a piskótáról. A lekvárt a piskótalapra kenjük úgy, hogy a (távolabbi) hosszabbik oldal mentén egy 2 cm-es sávot üresen hagyunk, majd feltekerjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

Tortalap:
A tojásokat keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, 1 perc alatt habosra keverjük. A cukrot 1 percnyi keverés közben a tojásokhoz adjuk, és az egészet további 2 perc alatt habosra keverjük. A lisztet a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, és röviden, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a csatos tortaformába simítjuk, és a sütő középső részébe helyezve megsütjük.

Sütési idő: kb. 12-14 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a tésztát a formából eltávolítjuk, és sütőpapírral borított sütőrácson hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla.

Krém:
A tortakrémet a csomagoláson szereplő útmutató szerint, de a fenti hozzávalók felhasználásával elkészítjük.

A piskótatekercset kb. 16-18 szeletre vágjuk, és az üvegtálat vagy habüstöt kibéleljük a szeletekkel (szorosan helyezzük egymás mellé, illetve egymásra a szeleteket). A szeletek által képzett mélyedésbe simítjuk a krémet, majd hűtőbe tesszük 20-25 percre.

Meggyes réteg:
A tortazselét a tasakon szereplő útmutató szerint, a meggylével és a cukorral elkészítjük. Hozzákeverjük az apróra vágott meggyet, és hűlni, zselésedni hagyjuk. Ezután óvatosan krémre simítjuk úgy, hogy a tekercsek széléig kihúzzuk a meggyes zselét.

A kakaós tortalap egyik oldalát megkenjük a meggylekvárral, majd ezzel az oldalával ráhelyezzük a meggyes rétegre, és enyhén lenyomjuk. A charlotte-ot legalább 3-4 órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a süteményt óvatosan kifordítjuk egy kínálótálra vagy tortatálra, és szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

A meggyes réteghez használhatunk meggybefőttet.
Meggyes-vaníliás charlotte

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!