Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Méteres kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 2 rúd, kb. 24-28 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

2 rúd, kb. 24-28 szelet elkészítéséhez

Őzgerinc formához (kb. 31x11 cm):

némi zsiradék
némi búzaliszt

Sárga tésztához:

225 g búzaliszt
1 púpozott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
3 darab tojás (M-es)
200 g cukor
100 ml étolaj, pl. napraforgóolaj
100 ml víz

Barna tésztához:

200 g búzaliszt
1 púpozott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
3 darab tojás (M-es)
200 g cukor
100 ml étolaj, pl. napraforgóolaj
100 ml víz

Krémhez:

650 ml tej
200 g lágy vaj vagy margarin
200 g porcukor
1 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum

Mázhoz:

1 evőkanál étolaj, pl. napraforgóolaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Két őzgerinc formát zsiradékkal kikenünk és liszttel beszórjuk, a felesleget kiütögetjük belőlük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Sárga tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát az egyik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.

Barna tészta:
A lisztet a sütőporral és a kakaóporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát a másik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.

A két formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük, és a süteményeket megsütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményeket sütés után még 5-10 percig a formákban, sütőrácson hagyjuk, majd először leválasztjuk, aztán kiborítjuk a rácsra és hűlni hagyjuk.

Krém:
A pudingport kb. 150 ml tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, frissentartó fóliával lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt pudingot, valamint a rum aromát, és együtt kihabosítjuk.

A kihűlt sárga és barna süteményt szeletekre vágjuk, majd felváltva összeragasztjuk a krémmel két rudat képezve. A méteres kalácsokat süteményrácsra helyezzük, frissentartó fóliával lefedjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

Máz:
A tortabevonót összetördeljük, és egy hőálló tálban, vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az olajat. A méteres kalácsokra csorgatjuk, elsimítjuk, hagyjuk megdermedni, majd a süteményt tálalásig hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a méteres kalácsot ferdén szeleteljük.

Tipp:

Más ízesítésű Dr. Oetker Eredeti Pudinggal is elkészíthetjük a méteres kalácsot.
Méteres kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
1 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!