Méteres kalács
Hozzávalók
Őzgerinc formához (kb. 31x11 cm):
némi zsiradék
némi búzaliszt
Sárga tésztához:
225 g búzaliszt
1 púpozott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
3 darab tojás (M-es)
200 g cukor
100 ml étolaj, pl. napraforgóolaj
100 ml víz
Barna tésztához:
200 g búzaliszt
1 púpozott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
25 g Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
3 darab tojás (M-es)
200 g cukor
100 ml étolaj, pl. napraforgóolaj
100 ml víz
Krémhez:
650 ml tej
2 tasak Dr. Oetker Eredeti Puding puncs
200 g lágy vaj vagy margarin
200 g porcukor
1 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
Mázhoz:
kb. 300 g Dr. Oetker Tortabevonó ét
1 evőkanál étolaj, pl. napraforgóolaj
Elkészítés
Előkészítés:
Két őzgerinc formát zsiradékkal kikenünk és liszttel beszórjuk, a felesleget kiütögetjük belőlük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Sárga tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát az egyik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.
Barna tészta:
A lisztet a sütőporral és a kakaóporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát a másik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.
A két formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük, és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményeket sütés után még 5-10 percig a formákban, sütőrácson hagyjuk, majd először leválasztjuk, aztán kiborítjuk a rácsra és hűlni hagyjuk.
Krém:
A pudingport kb. 150 ml tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, frissentartó fóliával lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt pudingot, valamint a rum aromát, és együtt kihabosítjuk.
A kihűlt sárga és barna süteményt szeletekre vágjuk, majd felváltva összeragasztjuk a krémmel két rudat képezve. A méteres kalácsokat süteményrácsra helyezzük, frissentartó fóliával lefedjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Máz:
A tortabevonót összetördeljük, és egy hőálló tálban, vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az olajat. A méteres kalácsokra csorgatjuk, elsimítjuk, hagyjuk megdermedni, majd a süteményt tálalásig hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a méteres kalácsot ferdén szeleteljük.
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát az egyik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.
Barna tészta:
A lisztet a sütőporral és a kakaóporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát a másik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.
A két formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük, és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményeket sütés után még 5-10 percig a formákban, sütőrácson hagyjuk, majd először leválasztjuk, aztán kiborítjuk a rácsra és hűlni hagyjuk.
Krém:
A pudingport kb. 150 ml tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, frissentartó fóliával lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt pudingot, valamint a rum aromát, és együtt kihabosítjuk.
A kihűlt sárga és barna süteményt szeletekre vágjuk, majd felváltva összeragasztjuk a krémmel két rudat képezve. A méteres kalácsokat süteményrácsra helyezzük, frissentartó fóliával lefedjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Máz:
A tortabevonót összetördeljük, és egy hőálló tálban, vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az olajat. A méteres kalácsokra csorgatjuk, elsimítjuk, hagyjuk megdermedni, majd a süteményt tálalásig hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a méteres kalácsot ferdén szeleteljük.
Tipp:
Más ízesítésű Dr. Oetker Eredeti Pudinggal is elkészíthetjük a méteres kalácsot.
Kedvencnek jelölöm
Méteres kalács
Hozzávalók
2 rúd, kb. 24-28 szelet elkészítéséhez
Őzgerinc formához (kb. 31x11 cm):
némi zsiradék
némi búzaliszt
Sárga tésztához:
225 g búzaliszt
1 púpozott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
3 darab tojás (M-es)
200 g cukor
100 ml étolaj, pl. napraforgóolaj
100 ml víz
Barna tésztához:
200 g búzaliszt
1 púpozott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
3 darab tojás (M-es)
200 g cukor
100 ml étolaj, pl. napraforgóolaj
100 ml víz
Krémhez:
650 ml tej
2 tasak Dr. Oetker Eredeti Puding puncs
200 g lágy vaj vagy margarin
200 g porcukor
1 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Két őzgerinc formát zsiradékkal kikenünk és liszttel beszórjuk, a felesleget kiütögetjük belőlük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Sárga tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát az egyik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.
Barna tészta:
A lisztet a sütőporral és a kakaóporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát a másik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.
A két formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük, és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményeket sütés után még 5-10 percig a formákban, sütőrácson hagyjuk, majd először leválasztjuk, aztán kiborítjuk a rácsra és hűlni hagyjuk.
Krém:
A pudingport kb. 150 ml tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, frissentartó fóliával lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt pudingot, valamint a rum aromát, és együtt kihabosítjuk.
A kihűlt sárga és barna süteményt szeletekre vágjuk, majd felváltva összeragasztjuk a krémmel két rudat képezve. A méteres kalácsokat süteményrácsra helyezzük, frissentartó fóliával lefedjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Máz:
A tortabevonót összetördeljük, és egy hőálló tálban, vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az olajat. A méteres kalácsokra csorgatjuk, elsimítjuk, hagyjuk megdermedni, majd a süteményt tálalásig hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a méteres kalácsot ferdén szeleteljük.
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát az egyik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.
Barna tészta:
A lisztet a sütőporral és a kakaóporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát a másik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.
A két formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük, és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményeket sütés után még 5-10 percig a formákban, sütőrácson hagyjuk, majd először leválasztjuk, aztán kiborítjuk a rácsra és hűlni hagyjuk.
Krém:
A pudingport kb. 150 ml tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, frissentartó fóliával lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt pudingot, valamint a rum aromát, és együtt kihabosítjuk.
A kihűlt sárga és barna süteményt szeletekre vágjuk, majd felváltva összeragasztjuk a krémmel két rudat képezve. A méteres kalácsokat süteményrácsra helyezzük, frissentartó fóliával lefedjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Máz:
A tortabevonót összetördeljük, és egy hőálló tálban, vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az olajat. A méteres kalácsokra csorgatjuk, elsimítjuk, hagyjuk megdermedni, majd a süteményt tálalásig hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a méteres kalácsot ferdén szeleteljük.
Tipp:
Más ízesítésű Dr. Oetker Eredeti Pudinggal is elkészíthetjük a méteres kalácsot.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?