Méteres kalács
Hozzávalók
Őzgerinc formához (kb. 31x11 cm):
Sárga tésztához:
Barna tésztához:
Krémhez:
Mázhoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát az egyik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.
Barna tészta:
A lisztet a sütőporral és a kakaóporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát a másik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.
A két formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük, és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményeket sütés után még 5-10 percig a formákban, sütőrácson hagyjuk, majd először leválasztjuk, aztán kiborítjuk a rácsra és hűlni hagyjuk.
Krém:
A pudingport kb. 150 ml tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, frissentartó fóliával lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt pudingot, valamint a rum aromát, és együtt kihabosítjuk.
A kihűlt sárga és barna süteményt szeletekre vágjuk, majd felváltva összeragasztjuk a krémmel két rudat képezve. A méteres kalácsokat süteményrácsra helyezzük, frissentartó fóliával lefedjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Máz:
A tortabevonót összetördeljük, és egy hőálló tálban, vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az olajat. A méteres kalácsokra csorgatjuk, elsimítjuk, hagyjuk megdermedni, majd a süteményt tálalásig hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a méteres kalácsot ferdén szeleteljük.
Tipp:
Méteres kalács
Hozzávalók
2 rúd, kb. 24-28 szelet elkészítéséhez
Őzgerinc formához (kb. 31x11 cm):
Sárga tésztához:
Barna tésztához:
Krémhez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát az egyik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.
Barna tészta:
A lisztet a sütőporral és a kakaóporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát a másik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.
A két formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük, és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményeket sütés után még 5-10 percig a formákban, sütőrácson hagyjuk, majd először leválasztjuk, aztán kiborítjuk a rácsra és hűlni hagyjuk.
Krém:
A pudingport kb. 150 ml tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, frissentartó fóliával lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt pudingot, valamint a rum aromát, és együtt kihabosítjuk.
A kihűlt sárga és barna süteményt szeletekre vágjuk, majd felváltva összeragasztjuk a krémmel két rudat képezve. A méteres kalácsokat süteményrácsra helyezzük, frissentartó fóliával lefedjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Máz:
A tortabevonót összetördeljük, és egy hőálló tálban, vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az olajat. A méteres kalácsokra csorgatjuk, elsimítjuk, hagyjuk megdermedni, majd a süteményt tálalásig hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a méteres kalácsot ferdén szeleteljük.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?