Tükörmázas torta
Hozzávalók
Koszorú formához (Ø 26 cm):
Tésztához:
Fehér csokoládékrémhez:
Gyümölcstöltelékhez:
Tükörbevonathoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy margarint egy keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg összeáll a keverék. Keverjük bele a tojásokat kb. 1/2 percig a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a kakaót, majd közepes fokozaton rövid keverve adjuk a masszához. Végül nagylyukú reszelőn reszeljük le a tortabevonót és röviden keverjük a masszához. Simítsuk a tésztát a formába és tegyük a sütő középső részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a süteményt a formában kb. 10 percig állni egy süteményrácson. Ezután lazítsuk meg, fordítsuk ki a formából, majd hagyjuk teljesen kihűlni egy sütőpapírral borított süteményrácson. Tisztítsuk meg a kihűlt formát. Ha kihűlt a sütemény vágjuk át az alját egyszer vízszintesen.
Fehércsokoládé krém:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Vágjuk durvára a fehércsokoládét. Forraljuk fel a tejet egy lábasban, majd vegyük le a tűzről. Olvasszuk fel benne a fehércsokit. Nyomkodjuk ki a zselatint, és keverés közben oldjuk fel a meleg tejben a zselatint is. A tejszínt verjük kemény habbá. Amikor a keverék zselésedni kezd, forgassuk bele a tejszínt.
Gyümölcstöltelék:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Válogassuk szét a bogyós gyümölcsöket, tegyük egy keverőtálba a cukorral és pürésítsük. Oldjuk fel a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Először keverjünk kb. 4 evőkanál gyümölcspürét kézi habverővel a feloldott zselatinhoz, majd keverjük a maradék keverékhez.
Öntsük a fehércsokoládé krém kb. 2/3-át a koszorúformába, és simítsuk el. Egy evőkanál segítségével oszlassuk el a tetején a gyümölcstöltelék felét. Fedjük be az alap felső felével, és "nyomjuk" be úgy, hogy a külső szélét körülölelje a töltelék. A maradék krémet és gyümölcstölteléket a fent leírtak szerint kenjük a tetejére, és "nyomjuk bele" az alap alsó felét. A tortát legalább 4 órán át fagyasszuk.
Hagyjuk a fagyasztott tortát felengedni, hogy kivehető legyen a formából. Ha szükséges, óvatosan lazítsuk meg a szélét egy késsel, és fordítsuk ki a tortát a formából. Simítsuk el az esetleges egyenetlenségeket, és a további feldolgozásig fagyasszuk meg újra egy tortarácson.
Tükörbevonat:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. A fehércsokoládét vágjuk durvább darabokra. Forraljuk fel a karamellszirupot, a cukrot és a vizet egy lábasban, majd enyhén csökkentsük a hőfokot. Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, adjuk hozzá a sűrített tejet, és keverjük bele. Olvasszuk fel benne a fehércsokoládé darabokat, közben folyamatosan kevergetjük. Oldjuk fel benne a kinyomkodott zselatint, majd öntsük a keveréket egy finom szitán keresztül egy mérőpohárba, és hagyjuk kihűlni (nem a hűtőszekrényben).
Helyezzük a fagyasztott tortát a süteményrácsra, alá tegyünk egy tepsit. Öntsük a fényes bevonó keverék felét egy másik edénybe, és mindkét masszát színezzük lilára, illetve rózsaszínre ételfestékkel. Óvatosan öntsük egymásba, és ha szükséges, enyhén keverjük meg. Öntsük a bevonatot egyenletesen a koszorúra kívülről befelé. A maradékot öntsük vissza a mérőedénybe, és öntsük rá a bevonat esetleges hézagaira, vagy terítsük szét egy asztali kés segítségével. Hagyjuk a tortát kb. 15 percig lecsepegni, majd tegyük át egy tortalapra, és hagyjuk felengedni a hűtőben legalább 5 órán át, lehetőleg egy éjszakán át.
Díszítés:
Tetszés szerint díszítsük bogyós gyümölcsökkel.
Tippek:
Díszítés nélkül, 2 nappal előre elkészítheti a tortát, vagy lefagyaszthatja.
Tükörmázas torta
Hozzávalók
kb. 18 szelet elkészítéséhez
Koszorú formához (Ø 26 cm):
Tésztához:
Fehér csokoládékrémhez:
Tükörbevonathoz:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy margarint egy keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg összeáll a keverék. Keverjük bele a tojásokat kb. 1/2 percig a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a kakaót, majd közepes fokozaton rövid keverve adjuk a masszához. Végül nagylyukú reszelőn reszeljük le a tortabevonót és röviden keverjük a masszához. Simítsuk a tésztát a formába és tegyük a sütő középső részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a süteményt a formában kb. 10 percig állni egy süteményrácson. Ezután lazítsuk meg, fordítsuk ki a formából, majd hagyjuk teljesen kihűlni egy sütőpapírral borított süteményrácson. Tisztítsuk meg a kihűlt formát. Ha kihűlt a sütemény vágjuk át az alját egyszer vízszintesen.
Fehércsokoládé krém:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Vágjuk durvára a fehércsokoládét. Forraljuk fel a tejet egy lábasban, majd vegyük le a tűzről. Olvasszuk fel benne a fehércsokit. Nyomkodjuk ki a zselatint, és keverés közben oldjuk fel a meleg tejben a zselatint is. A tejszínt verjük kemény habbá. Amikor a keverék zselésedni kezd, forgassuk bele a tejszínt.
Gyümölcstöltelék:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Válogassuk szét a bogyós gyümölcsöket, tegyük egy keverőtálba a cukorral és pürésítsük. Oldjuk fel a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Először keverjünk kb. 4 evőkanál gyümölcspürét kézi habverővel a feloldott zselatinhoz, majd keverjük a maradék keverékhez.
Öntsük a fehércsokoládé krém kb. 2/3-át a koszorúformába, és simítsuk el. Egy evőkanál segítségével oszlassuk el a tetején a gyümölcstöltelék felét. Fedjük be az alap felső felével, és "nyomjuk" be úgy, hogy a külső szélét körülölelje a töltelék. A maradék krémet és gyümölcstölteléket a fent leírtak szerint kenjük a tetejére, és "nyomjuk bele" az alap alsó felét. A tortát legalább 4 órán át fagyasszuk.
Hagyjuk a fagyasztott tortát felengedni, hogy kivehető legyen a formából. Ha szükséges, óvatosan lazítsuk meg a szélét egy késsel, és fordítsuk ki a tortát a formából. Simítsuk el az esetleges egyenetlenségeket, és a további feldolgozásig fagyasszuk meg újra egy tortarácson.
Tükörbevonat:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. A fehércsokoládét vágjuk durvább darabokra. Forraljuk fel a karamellszirupot, a cukrot és a vizet egy lábasban, majd enyhén csökkentsük a hőfokot. Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, adjuk hozzá a sűrített tejet, és keverjük bele. Olvasszuk fel benne a fehércsokoládé darabokat, közben folyamatosan kevergetjük. Oldjuk fel benne a kinyomkodott zselatint, majd öntsük a keveréket egy finom szitán keresztül egy mérőpohárba, és hagyjuk kihűlni (nem a hűtőszekrényben).
Helyezzük a fagyasztott tortát a süteményrácsra, alá tegyünk egy tepsit. Öntsük a fényes bevonó keverék felét egy másik edénybe, és mindkét masszát színezzük lilára, illetve rózsaszínre ételfestékkel. Óvatosan öntsük egymásba, és ha szükséges, enyhén keverjük meg. Öntsük a bevonatot egyenletesen a koszorúra kívülről befelé. A maradékot öntsük vissza a mérőedénybe, és öntsük rá a bevonat esetleges hézagaira, vagy terítsük szét egy asztali kés segítségével. Hagyjuk a tortát kb. 15 percig lecsepegni, majd tegyük át egy tortalapra, és hagyjuk felengedni a hűtőben legalább 5 órán át, lehetőleg egy éjszakán át.
Díszítés:
Tetszés szerint díszítsük bogyós gyümölcsökkel.
Tippek:
Díszítés nélkül, 2 nappal előre elkészítheti a tortát, vagy lefagyaszthatja.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?