Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tükörmázas torta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 18 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 18 szelet elkészítéséhez

Koszorú formához (Ø 26 cm):

némi zsiradék
némi búzaliszt

Tésztához:

100 g lágy vaj vagy margarin
100 g cukor
2 db tojás (M-es)
75 g búzaliszt
1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

Fehér csokoládékrémhez:

150 g fehércsokoládé
150 ml tej
500 ml hideg habtejszín

Gyümölcstöltelékhez:

400 g vegyes bogyós gyümölcsök
50 g cukor

Tükörbevonathoz:

150 g fehércsokoládé
150 g karamellszirup
150 g cukor
120 ml víz
100 g sűrített tej
lila és rózsaszín ételfesték

Díszítéshez:

vegyes bogyós gyümölcsök
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Kenjük ki és lisztezzük be a sütőformát, majd melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A vajat vagy margarint egy keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg összeáll a keverék. Keverjük bele a tojásokat kb. 1/2 percig a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a kakaót, majd közepes fokozaton rövid keverve adjuk a masszához. Végül nagylyukú reszelőn reszeljük le a tortabevonót és röviden keverjük a masszához. Simítsuk a tésztát a formába és tegyük a sütő középső részében lévő rácsra.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Hagyjuk a süteményt a formában kb. 10 percig állni egy süteményrácson. Ezután lazítsuk meg, fordítsuk ki a formából, majd hagyjuk teljesen kihűlni egy sütőpapírral borított süteményrácson. Tisztítsuk meg a kihűlt formát. Ha kihűlt a sütemény vágjuk át az alját egyszer vízszintesen.

Fehércsokoládé krém:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Vágjuk durvára a fehércsokoládét. Forraljuk fel a tejet egy lábasban, majd vegyük le a tűzről. Olvasszuk fel benne a fehércsokit. Nyomkodjuk ki a zselatint, és keverés közben oldjuk fel a meleg tejben a zselatint is. A tejszínt verjük kemény habbá. Amikor a keverék zselésedni kezd, forgassuk bele a tejszínt.

Gyümölcstöltelék:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Válogassuk szét a bogyós gyümölcsöket, tegyük egy keverőtálba a cukorral és pürésítsük. Oldjuk fel a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Először keverjünk kb. 4 evőkanál gyümölcspürét kézi habverővel a feloldott zselatinhoz, majd keverjük a maradék keverékhez.

Öntsük a fehércsokoládé krém kb. 2/3-át a koszorúformába, és simítsuk el. Egy evőkanál segítségével oszlassuk el a tetején a gyümölcstöltelék felét. Fedjük be az alap felső felével, és "nyomjuk" be úgy, hogy a külső szélét körülölelje a töltelék. A maradék krémet és gyümölcstölteléket a fent leírtak szerint kenjük a tetejére, és "nyomjuk bele" az alap alsó felét. A tortát legalább 4 órán át fagyasszuk.

Hagyjuk a fagyasztott tortát felengedni, hogy kivehető legyen a formából. Ha szükséges, óvatosan lazítsuk meg a szélét egy késsel, és fordítsuk ki a tortát a formából. Simítsuk el az esetleges egyenetlenségeket, és a további feldolgozásig fagyasszuk meg újra egy tortarácson.

Tükörbevonat:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. A fehércsokoládét vágjuk durvább darabokra. Forraljuk fel a karamellszirupot, a cukrot és a vizet egy lábasban, majd enyhén csökkentsük a hőfokot. Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, adjuk hozzá a sűrített tejet, és keverjük bele. Olvasszuk fel benne a fehércsokoládé darabokat, közben folyamatosan kevergetjük. Oldjuk fel benne a kinyomkodott zselatint, majd öntsük a keveréket egy finom szitán keresztül egy mérőpohárba, és hagyjuk kihűlni (nem a hűtőszekrényben).
Helyezzük a fagyasztott tortát a süteményrácsra, alá tegyünk egy tepsit. Öntsük a fényes bevonó keverék felét egy másik edénybe, és mindkét masszát színezzük lilára, illetve rózsaszínre ételfestékkel. Óvatosan öntsük egymásba, és ha szükséges, enyhén keverjük meg. Öntsük a bevonatot egyenletesen a koszorúra kívülről befelé. A maradékot öntsük vissza a mérőedénybe, és öntsük rá a bevonat esetleges hézagaira, vagy terítsük szét egy asztali kés segítségével. Hagyjuk a tortát kb. 15 percig lecsepegni, majd tegyük át egy tortalapra, és hagyjuk felengedni a hűtőben legalább 5 órán át, lehetőleg egy éjszakán át.

Díszítés:
Tetszés szerint díszítsük bogyós gyümölcsökkel.

Tippek:

Minél simább a torta felülete, annál szebb lesz a fényes bevonat.
Díszítés nélkül, 2 nappal előre elkészítheti a tortát, vagy lefagyaszthatja.
Tükörmázas torta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!