Mogyorós-karamellás torta
Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
sütőpapír
Tésztához:
100 g lágy vaj vagy margarin
80 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 darab tojás (M-es)
100 g búzaliszt
1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
2 teáskanál Dr. Oetker Holland kakaó sütéshez
Mogyorós karamellhez:
200 g cukor
200 ml habtejszín (szobahőmérsékletű)
200 g pörkölt, sózott földimogyorómagok
50 g krémes mogyoróvaj
Fehér karamellhez:
300 g fehér csokoládé
400 g édesített sűrített tej
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
Mázhoz és a díszítéshez:
1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét
4 – 5 darab mogyorós-karamellás csokidarab, pl. Mini-Snickers® (75-100 g)
kb. 50 g földimogyoró
Elkészítés
Előkészítés:
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) simára verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. Keverjük bele a tojásokat kb. 1/2 percig. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóval, és közepes fokozaton, rövid időnként keverjük bele. Simítsuk el a tésztát a formába és helyezzük a sütőben lévő középső rácsra.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki az alapot a formából, fordítsuk ki egy sütőpapírral fedett süteményrácsra, és hagyjuk a sütőpapírral együtt kihűlni.
Helyezzük az alapot egy tortatálra, és helyezzük köré a megtisztított tortaforma peremét vagy egy tortakarikát.
Mogyorós karamell:
Olvasszuk fel a cukrot egy tapadásmentes serpenyőben közepes lángon, és hagyjuk karamellizálódni, keverés nélkül. Adjuk hozzá a habtejszínt, és kevergetve főzzük, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a mogyorót és a mogyoróvajat, és időnként megkeverve főzzük, amíg sűrű karamell nem lesz (ez kb. 5 percig tart). Még forrón kenjük a mogyorós karamellt az alapra.
Fehér karamell:
Aprítsuk kis darabokra a fehércsokoládét. Melegítsük fel a sűrített tejet és a vaníliás cukrot egy serpenyőben, de ne hagyjuk felforrni. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, adjuk hozzá a fehércsokoládét és keverés közben olvasszuk fel. A mogyorós karamellára kenjük rá a fehérkaramellt, és tegyük a tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
Díszítés:
Olvassza fel a tortabevonót a tasakon lévő leírás szerint. Vágjuk a Snickers®-t tetszés szerinti darabokra. Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma vagy tortakarika szélét, és fedjük be a tortát az olvasztott tortabevonóval úgy, hogy az oldalán kissé lecsepegjen. A tetejére tegyük Snickers® darabokat és szórjuk meg mogyoróval, és tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) simára verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. Keverjük bele a tojásokat kb. 1/2 percig. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóval, és közepes fokozaton, rövid időnként keverjük bele. Simítsuk el a tésztát a formába és helyezzük a sütőben lévő középső rácsra.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki az alapot a formából, fordítsuk ki egy sütőpapírral fedett süteményrácsra, és hagyjuk a sütőpapírral együtt kihűlni.
Helyezzük az alapot egy tortatálra, és helyezzük köré a megtisztított tortaforma peremét vagy egy tortakarikát.
Mogyorós karamell:
Olvasszuk fel a cukrot egy tapadásmentes serpenyőben közepes lángon, és hagyjuk karamellizálódni, keverés nélkül. Adjuk hozzá a habtejszínt, és kevergetve főzzük, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a mogyorót és a mogyoróvajat, és időnként megkeverve főzzük, amíg sűrű karamell nem lesz (ez kb. 5 percig tart). Még forrón kenjük a mogyorós karamellt az alapra.
Fehér karamell:
Aprítsuk kis darabokra a fehércsokoládét. Melegítsük fel a sűrített tejet és a vaníliás cukrot egy serpenyőben, de ne hagyjuk felforrni. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, adjuk hozzá a fehércsokoládét és keverés közben olvasszuk fel. A mogyorós karamellára kenjük rá a fehérkaramellt, és tegyük a tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
Díszítés:
Olvassza fel a tortabevonót a tasakon lévő leírás szerint. Vágjuk a Snickers®-t tetszés szerinti darabokra. Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma vagy tortakarika szélét, és fedjük be a tortát az olvasztott tortabevonóval úgy, hogy az oldalán kissé lecsepegjen. A tetejére tegyük Snickers® darabokat és szórjuk meg mogyoróval, és tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Tipp:
A torta akár 3 nappal korábban is elkészíthető.
Kedvencnek jelölöm
Mogyorós-karamellás torta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
sütőpapír
Tésztához:
100 g lágy vaj vagy margarin
80 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 darab tojás (M-es)
100 g búzaliszt
1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
2 teáskanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
Mogyorós karamellhez:
200 g cukor
200 ml habtejszín (szobahőmérsékletű)
200 g pörkölt, sózott földimogyorómagok
50 g krémes mogyoróvaj
Fehér karamellhez:
300 g fehér csokoládé
400 g édesített sűrített tej
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
Mázhoz és a díszítéshez:
1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét
4 – 5 darab mogyorós-karamellás csokidarab, pl. Mini-Snickers® (75-100 g)
kb. 50 g földimogyoró
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) simára verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. Keverjük bele a tojásokat kb. 1/2 percig. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóval, és közepes fokozaton, rövid időnként keverjük bele. Simítsuk el a tésztát a formába és helyezzük a sütőben lévő középső rácsra.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki az alapot a formából, fordítsuk ki egy sütőpapírral fedett süteményrácsra, és hagyjuk a sütőpapírral együtt kihűlni.
Helyezzük az alapot egy tortatálra, és helyezzük köré a megtisztított tortaforma peremét vagy egy tortakarikát.
Mogyorós karamell:
Olvasszuk fel a cukrot egy tapadásmentes serpenyőben közepes lángon, és hagyjuk karamellizálódni, keverés nélkül. Adjuk hozzá a habtejszínt, és kevergetve főzzük, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a mogyorót és a mogyoróvajat, és időnként megkeverve főzzük, amíg sűrű karamell nem lesz (ez kb. 5 percig tart). Még forrón kenjük a mogyorós karamellt az alapra.
Fehér karamell:
Aprítsuk kis darabokra a fehércsokoládét. Melegítsük fel a sűrített tejet és a vaníliás cukrot egy serpenyőben, de ne hagyjuk felforrni. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, adjuk hozzá a fehércsokoládét és keverés közben olvasszuk fel. A mogyorós karamellára kenjük rá a fehérkaramellt, és tegyük a tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
Díszítés:
Olvassza fel a tortabevonót a tasakon lévő leírás szerint. Vágjuk a Snickers®-t tetszés szerinti darabokra. Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma vagy tortakarika szélét, és fedjük be a tortát az olvasztott tortabevonóval úgy, hogy az oldalán kissé lecsepegjen. A tetejére tegyük Snickers® darabokat és szórjuk meg mogyoróval, és tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) simára verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. Keverjük bele a tojásokat kb. 1/2 percig. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóval, és közepes fokozaton, rövid időnként keverjük bele. Simítsuk el a tésztát a formába és helyezzük a sütőben lévő középső rácsra.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki az alapot a formából, fordítsuk ki egy sütőpapírral fedett süteményrácsra, és hagyjuk a sütőpapírral együtt kihűlni.
Helyezzük az alapot egy tortatálra, és helyezzük köré a megtisztított tortaforma peremét vagy egy tortakarikát.
Mogyorós karamell:
Olvasszuk fel a cukrot egy tapadásmentes serpenyőben közepes lángon, és hagyjuk karamellizálódni, keverés nélkül. Adjuk hozzá a habtejszínt, és kevergetve főzzük, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a mogyorót és a mogyoróvajat, és időnként megkeverve főzzük, amíg sűrű karamell nem lesz (ez kb. 5 percig tart). Még forrón kenjük a mogyorós karamellt az alapra.
Fehér karamell:
Aprítsuk kis darabokra a fehércsokoládét. Melegítsük fel a sűrített tejet és a vaníliás cukrot egy serpenyőben, de ne hagyjuk felforrni. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, adjuk hozzá a fehércsokoládét és keverés közben olvasszuk fel. A mogyorós karamellára kenjük rá a fehérkaramellt, és tegyük a tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
Díszítés:
Olvassza fel a tortabevonót a tasakon lévő leírás szerint. Vágjuk a Snickers®-t tetszés szerinti darabokra. Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma vagy tortakarika szélét, és fedjük be a tortát az olvasztott tortabevonóval úgy, hogy az oldalán kissé lecsepegjen. A tetejére tegyük Snickers® darabokat és szórjuk meg mogyoróval, és tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Tipp:
A torta akár 3 nappal korábban is elkészíthető.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?