
Mogyorós-karamellás torta



Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Tésztához:
Mogyorós karamellhez:
Fehér karamellhez:
Mázhoz és a díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) simára verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. Keverjük bele a tojásokat kb. 1/2 percig. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóval, és közepes fokozaton, rövid időnként keverjük bele. Simítsuk el a tésztát a formába és helyezzük a sütőben lévő középső rácsra.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki az alapot a formából, fordítsuk ki egy sütőpapírral fedett süteményrácsra, és hagyjuk a sütőpapírral együtt kihűlni.
Helyezzük az alapot egy tortatálra, és helyezzük köré a megtisztított tortaforma peremét vagy egy tortakarikát.
Mogyorós karamell:
Olvasszuk fel a cukrot egy tapadásmentes serpenyőben közepes lángon, és hagyjuk karamellizálódni, keverés nélkül. Adjuk hozzá a habtejszínt, és kevergetve főzzük, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a mogyorót és a mogyoróvajat, és időnként megkeverve főzzük, amíg sűrű karamell nem lesz (ez kb. 5 percig tart). Még forrón kenjük a mogyorós karamellt az alapra.
Fehér karamell:
Aprítsuk kis darabokra a fehércsokoládét. Melegítsük fel a sűrített tejet és a vaníliás cukrot egy serpenyőben, de ne hagyjuk felforrni. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, adjuk hozzá a fehércsokoládét és keverés közben olvasszuk fel. A mogyorós karamellára kenjük rá a fehérkaramellt, és tegyük a tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
Díszítés:
Olvassza fel a tortabevonót a tasakon lévő leírás szerint. Vágjuk a Snickers®-t tetszés szerinti darabokra. Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma vagy tortakarika szélét, és fedjük be a tortát az olvasztott tortabevonóval úgy, hogy az oldalán kissé lecsepegjen. A tetejére tegyük Snickers® darabokat és szórjuk meg mogyoróval, és tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Tipp:


Mogyorós-karamellás torta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Tésztához:
Mogyorós karamellhez:
Fehér karamellhez:
Mázhoz és a díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) simára verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. Keverjük bele a tojásokat kb. 1/2 percig. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóval, és közepes fokozaton, rövid időnként keverjük bele. Simítsuk el a tésztát a formába és helyezzük a sütőben lévő középső rácsra.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki az alapot a formából, fordítsuk ki egy sütőpapírral fedett süteményrácsra, és hagyjuk a sütőpapírral együtt kihűlni.
Helyezzük az alapot egy tortatálra, és helyezzük köré a megtisztított tortaforma peremét vagy egy tortakarikát.
Mogyorós karamell:
Olvasszuk fel a cukrot egy tapadásmentes serpenyőben közepes lángon, és hagyjuk karamellizálódni, keverés nélkül. Adjuk hozzá a habtejszínt, és kevergetve főzzük, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a mogyorót és a mogyoróvajat, és időnként megkeverve főzzük, amíg sűrű karamell nem lesz (ez kb. 5 percig tart). Még forrón kenjük a mogyorós karamellt az alapra.
Fehér karamell:
Aprítsuk kis darabokra a fehércsokoládét. Melegítsük fel a sűrített tejet és a vaníliás cukrot egy serpenyőben, de ne hagyjuk felforrni. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, adjuk hozzá a fehércsokoládét és keverés közben olvasszuk fel. A mogyorós karamellára kenjük rá a fehérkaramellt, és tegyük a tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
Díszítés:
Olvassza fel a tortabevonót a tasakon lévő leírás szerint. Vágjuk a Snickers®-t tetszés szerinti darabokra. Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma vagy tortakarika szélét, és fedjük be a tortát az olvasztott tortabevonóval úgy, hogy az oldalán kissé lecsepegjen. A tetejére tegyük Snickers® darabokat és szórjuk meg mogyoróval, és tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Tipp:

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?