Opera szelet
Hozzávalók
Tepsihez (18x25 cm):
Tésztához:
Kávésziruphoz:
Csokoládés krémhez:
Kávés krémhez:
Tetejére:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral és a vanillincukorral konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, kb. 3 perc alatt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat is. A mandulalisztet és a búzalisztet összekeverjük, majd rövid idő alatt a tésztához keverjük. A tojásfehérjét konyhai robotgéppel (habverő) felverjük, majd spatulával szintén a tésztához forgatjuk. A tésztát három részre osztjuk, és a tepsikbe simítjuk. A tepsiket a sütő középső részébe toljuk, és a tésztalapokat megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-14 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész tésztalapokat deszkára borítjuk úgy, hogy a sütőpapíros oldaluk legyen felfelé. Miután kihűltek, a sütőpapírt lehúzzuk róluk.
Kávészirup:
A vizet, a cukrot és az instant kávét egy kis lábasban felforraljuk. Ezután visszavesszük alatta a lángot, és gyöngyöztetve addig főzzük (10-15 perc), amíg kissé besűrűsödik, szirupos állagú lesz. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Csokoládés krém:
A habtejszínt egy kis lábasban felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzről, beletördeljük a csokoládét, és egyneművé keverjük. Miután kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük dermedni. A megdermedt krémet konyhai robotgéppel (habverő) kihabosítjuk, közben hozzádolgozzuk a lágy vajat.
Kávés krém:
A lágy vajat konyhai robotgéppel (habverő) kihabosítjuk, apránként hozzádolgozzuk az átszitált porcukrot. A habtejszínt felmelegítjük, és simára keverjük benne az instant kávét, majd ezt is a krémhez csorgatjuk, simára keverjük.
Összeállítás:
Az első tésztalapot egy tálcára helyezzük, sütőkeretet helyezünk köré. Ecset segítségével egyenletesen megkenjük a kávésziruppal, várunk pár percet, majd megkenjük a kávés krém felével. Ráhelyezzük a második tésztalapot, amit szintén megkenünk sziruppal. Miután beszívta a szirupot, megkenjük a csokoládés krémmel. Rátesszük a harmadik tésztalapot, amit szintén megkenünk a kávés sziruppal, majd miután beszívta a tészta, megkenjük a maradék kávés krémmel, a tetejét elsimítjuk. A süteményt legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A tortabevonót a csomagoláson található leírás alapján felolvasztjuk, majd a sütemény tetejére csorgatjuk, spatulával elsimítjuk, és dermedésig visszatesszük a hűtőbe. Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel felszeleteljük a süteményt.
Tipp:
Opera szelet
Hozzávalók
kb. 12-15 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (18x25 cm):
Tésztához:
Csokoládés krémhez:
Kávés krémhez:
Tetejére:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral és a vanillincukorral konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, kb. 3 perc alatt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat is. A mandulalisztet és a búzalisztet összekeverjük, majd rövid idő alatt a tésztához keverjük. A tojásfehérjét konyhai robotgéppel (habverő) felverjük, majd spatulával szintén a tésztához forgatjuk. A tésztát három részre osztjuk, és a tepsikbe simítjuk. A tepsiket a sütő középső részébe toljuk, és a tésztalapokat megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-14 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész tésztalapokat deszkára borítjuk úgy, hogy a sütőpapíros oldaluk legyen felfelé. Miután kihűltek, a sütőpapírt lehúzzuk róluk.
Kávészirup:
A vizet, a cukrot és az instant kávét egy kis lábasban felforraljuk. Ezután visszavesszük alatta a lángot, és gyöngyöztetve addig főzzük (10-15 perc), amíg kissé besűrűsödik, szirupos állagú lesz. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Csokoládés krém:
A habtejszínt egy kis lábasban felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzről, beletördeljük a csokoládét, és egyneművé keverjük. Miután kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük dermedni. A megdermedt krémet konyhai robotgéppel (habverő) kihabosítjuk, közben hozzádolgozzuk a lágy vajat.
Kávés krém:
A lágy vajat konyhai robotgéppel (habverő) kihabosítjuk, apránként hozzádolgozzuk az átszitált porcukrot. A habtejszínt felmelegítjük, és simára keverjük benne az instant kávét, majd ezt is a krémhez csorgatjuk, simára keverjük.
Összeállítás:
Az első tésztalapot egy tálcára helyezzük, sütőkeretet helyezünk köré. Ecset segítségével egyenletesen megkenjük a kávésziruppal, várunk pár percet, majd megkenjük a kávés krém felével. Ráhelyezzük a második tésztalapot, amit szintén megkenünk sziruppal. Miután beszívta a szirupot, megkenjük a csokoládés krémmel. Rátesszük a harmadik tésztalapot, amit szintén megkenünk a kávés sziruppal, majd miután beszívta a tészta, megkenjük a maradék kávés krémmel, a tetejét elsimítjuk. A süteményt legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A tortabevonót a csomagoláson található leírás alapján felolvasztjuk, majd a sütemény tetejére csorgatjuk, spatulával elsimítjuk, és dermedésig visszatesszük a hűtőbe. Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel felszeleteljük a süteményt.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
2024. January. 18. 13:02
2024. January. 19. 09:58
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?