Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Pesztós csomó

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 18-20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
1 darab tojás (M-es)
250 ml tej
80 g margarin
1 kávéskanál só
csipet cukor

Pesztós töltelékhez:

40 g friss bazsalikom levél
fél citrom leve
100 g reszelt Mozzarella
20 g reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma
1 csipet só
1 csipet fehér bors
30 g fenyőmag
40 ml olivaolaj

Kenéshez:

1 darab felvert tojás (M-es)

Elkészítés

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet, a tojást, az élesztőt, a sót és a csipet cukrot egy keverőtálba tesszük. A tejet és a margarint egy főzőedénybe tesszük és lassú tűzön addig melegítjük, míg a margarin felolvad. A liszthez öntjük és konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) kb. 5 percig dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva, kb. 45-50 percig kelesztjük.

A tepsit (kb.35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felsősütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Töltelék:
A pesztós masszához a hozzávalókat egy botmixer segítségével pürésítjük.

Formázás:
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kb. 35x40 cm-es lappá nyújtjuk, majd a pesztós masszával megkenjük, és feltekerjük. A tekercset hosszanti irányban a közepén elvágjuk és vágási felülettel felfelé fordítva keresztezzük. Az egyik csíkot hurkoljuk, a másik csík végeit a hurokra keresztezzük. A végeket összefogjuk és a csomó aljára fordítjuk. A tojást felverjük, és a pesztós csomót megkenjük.

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. Sütés után a süteményt sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Sütési idő: kb. 40-43 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Tipp:

Ebből a mennyiségű tésztából egy nagy tepsi (kb. 35x40 cm-es) pestos sütemény lesz. A tésztából 2 kisebb méretű (a fotón látható) csomót is készíthetünk. Ez esetben 2 részre kell osztani a tésztát és egyenként kb. 18-20 cm átmérőjű lapokat nyújtani. A tölteléket, két részre osztva a lapokon elsimítani, majd formázni.
Pesztós csomó Pesztós csomó Pesztós csomó Pesztós csomó

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2021-05-12
1 Kedvelés

Használjuk fel a tavalyi lekvárt, befőttet!

Még mindig árválkodik a kamrapolcon pár üveg tavalyi lekvár, befőtt? Itt az ideje készíteni belőlük valami finom édességet, hogy átadhassák a helyüket az újaknak, hiszen az eperrel már kezdetét is vette a befőzési szezon.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-30
1 Kedvelés

Könnyű desszertek vegán módra

Ha vegán életmódot folytatunk, elkötelezzük magunkat a növényi étrend mellett, azaz kizárunk minden állati eredetű táplálékot az étrendünkből, nemcsak a húst, hanem a tejtermékeket, a tojást, sőt a mézet is.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-26
1 Kedvelés

Anyák napi sütemények május első vasárnapjára

Hamarosan elérkezik az édesanyák, nagymamák, dédik ünnepe, merüljünk hát bele gyorsan a szeretettel teli sütireceptekbe! Lehet virágos, szívecskés, kis gyakorlatot igénylő vagy épp gyerekekkel együtt is készíthető – mindenre van egy jó ötletünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-23
1 Kedvelés

Sütemény alapporokkal gyerekjáték a sütés! 1. rész – muffin és cookies

Gyorsan szeretnél illatos sütit varázsolni az asztalra? Szuper választás a praktikus csomagolású sütemény alappor. Akár pihe-puha, csokidarabos muffinra, akár ropogós kekszre vágyunk, csak kapjunk le a polcról egy doboz alapport, és indulhat is a sütés!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-16
1 Kedvelés

Könnyű desszertek tavaszra

A nagy húsvéti eszem-iszom után jól esnek a könnyedebb édességek. Szerencsére ilyenkor már melegszik az idő, és eleve nem kívánjuk a nehéz ételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!