Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Pesztós csomó

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 18-20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 18-20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
1 darab tojás (M-es)
250 ml tej
80 g margarin
1 kávéskanál só
csipet cukor

Pesztós töltelékhez:

40 g friss bazsalikom levél
fél citrom leve
100 g reszelt Mozzarella
20 g reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma
1 csipet só
1 csipet fehér bors
30 g fenyőmag
40 ml olivaolaj

Kenéshez:

1 darab felvert tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet, a tojást, az élesztőt, a sót és a csipet cukrot egy keverőtálba tesszük. A tejet és a margarint egy főzőedénybe tesszük és lassú tűzön addig melegítjük, míg a margarin felolvad. A liszthez öntjük és konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) kb. 5 percig dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva, kb. 45-50 percig kelesztjük.

A tepsit (kb.35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felsősütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Töltelék:
A pesztós masszához a hozzávalókat egy botmixer segítségével pürésítjük.

Formázás:
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kb. 35x40 cm-es lappá nyújtjuk, majd a pesztós masszával megkenjük, és feltekerjük. A tekercset hosszanti irányban a közepén elvágjuk és vágási felülettel felfelé fordítva keresztezzük. Az egyik csíkot hurkoljuk, a másik csík végeit a hurokra keresztezzük. A végeket összefogjuk és a csomó aljára fordítjuk. A tojást felverjük, és a pesztós csomót megkenjük.

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. Sütés után a süteményt sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Sütési idő: kb. 40-43 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Tipp:

Ebből a mennyiségű tésztából egy nagy tepsi (kb. 35x40 cm-es) pestos sütemény lesz. A tésztából 2 kisebb méretű (a fotón látható) csomót is készíthetünk. Ez esetben 2 részre kell osztani a tésztát és egyenként kb. 18-20 cm átmérőjű lapokat nyújtani. A tölteléket, két részre osztva a lapokon elsimítani, majd formázni.
Pesztós csomó Pesztós csomó Pesztós csomó Pesztós csomó

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
61 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
2 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!