Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Pikáns majomkenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Kuglóf formához (Ø 24 cm):

némi zsiradék

Tésztához:

275 ml tej
50 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 teáskanál cukor
1 ½ teáskanál só

Beforgatáshoz:

100 g vaj vagy margarin
50 g szárított paradicsom
1 teáskanál finomra vágott fokhagyma
apróra vágott fűszernövények, pl. bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem
100 g kockára vágott bacon szalonna
150 g reszelt sajt, pl. Emmentáli, parmezán és/vagy Cheddar sajt
4 evőkanál szezámmag, világos és fekete szezámmag
2 evőkanál mák
őrölt fekete bors
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A kuglófformát zsiradékkal alaposan kenjük ki.

Elkészítés:

Tészta:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá az élesztőt adjuk hozzá a többi hozzávalót. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen hagyjuk kelni (kb. 45-50 perc).

Beforgatáshoz:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint. A szárított paradicsomot vágjuk apróra. Keverjük össze az apróra vágott fokhagymát, a paradicsomot és a bazsalikomot. Az összes többi hozzávalót egyenként tegyük kis tálkákba.

Formázás:
Lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk kétfelé. Az egyik felét osszuk újra ketté. A tészta egynegyedébe gyúrjuk bele a fokhagymás, paradicsomos, fűszeres keveréket. A tészta másik negyedébe gyúrjuk bele a szalonnakockákat. A tésztákat lisztezett felületen kis rudakká formázzuk, majd mindkettőt kb. 10 egyenlő darabra osszuk és golyókat formázunk belőle. A tészta második feléből szintén formázzunk egy rudat, majd kb. 20 egyenlő darabra osztjuk, és formázzunk golyókat belőle.

Forgatás:
A tésztagolyókat először a vajban, majd a többi hozzávalóban megforgatjuk. Felváltva helyezzük a formába. Kenjük meg a maradék vajjal. vagy margarinnal. Konyharuhával lefedve meleg helyen kb. 1 órát hagyjuk kelni. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Az előmelegített sütő alsó részében lévő rácsra tesszük a formát és a kenyeret megsütjük.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Hagyjuk a kenyeret a formában kb. 10 percig hűlni. Ezután fordítsuk ki a formából, és melegen vagy hidegen fogyasszuk.

Tipp:

A kenyeret kuglófforma helyett csatos tortaformában (kb. 26 cm Ø) is megsüthetjük.
Pikáns majomkenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!