Pikáns majomkenyér
Hozzávalók
Kuglóf formához (Ø 24 cm):
némi zsiradék
Tésztához:
275 ml tej
50 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
1 teáskanál cukor
1 ½ teáskanál só
Beforgatáshoz:
100 g vaj vagy margarin
50 g szárított paradicsom
1 teáskanál finomra vágott fokhagyma
apróra vágott fűszernövények, pl. bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem
100 g kockára vágott bacon szalonna
150 g reszelt sajt, pl. Emmentáli, parmezán és/vagy Cheddar sajt
4 evőkanál szezámmag, világos és fekete szezámmag
2 evőkanál mák
őrölt fekete bors
Elkészítés
Előkészítés:
A kuglófformát zsiradékkal alaposan kenjük ki.
Elkészítés:
Tészta:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá az élesztőt adjuk hozzá a többi hozzávalót. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen hagyjuk kelni (kb. 45-50 perc).
Beforgatáshoz:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint. A szárított paradicsomot vágjuk apróra. Keverjük össze az apróra vágott fokhagymát, a paradicsomot és a bazsalikomot. Az összes többi hozzávalót egyenként tegyük kis tálkákba.
Formázás:
Lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk kétfelé. Az egyik felét osszuk újra ketté. A tészta egynegyedébe gyúrjuk bele a fokhagymás, paradicsomos, fűszeres keveréket. A tészta másik negyedébe gyúrjuk bele a szalonnakockákat. A tésztákat lisztezett felületen kis rudakká formázzuk, majd mindkettőt kb. 10 egyenlő darabra osszuk és golyókat formázunk belőle. A tészta második feléből szintén formázzunk egy rudat, majd kb. 20 egyenlő darabra osztjuk, és formázzunk golyókat belőle.
Forgatás:
A tésztagolyókat először a vajban, majd a többi hozzávalóban megforgatjuk. Felváltva helyezzük a formába. Kenjük meg a maradék vajjal. vagy margarinnal. Konyharuhával lefedve meleg helyen kb. 1 órát hagyjuk kelni. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Az előmelegített sütő alsó részében lévő rácsra tesszük a formát és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a kenyeret a formában kb. 10 percig hűlni. Ezután fordítsuk ki a formából, és melegen vagy hidegen fogyasszuk.
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá az élesztőt adjuk hozzá a többi hozzávalót. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen hagyjuk kelni (kb. 45-50 perc).
Beforgatáshoz:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint. A szárított paradicsomot vágjuk apróra. Keverjük össze az apróra vágott fokhagymát, a paradicsomot és a bazsalikomot. Az összes többi hozzávalót egyenként tegyük kis tálkákba.
Formázás:
Lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk kétfelé. Az egyik felét osszuk újra ketté. A tészta egynegyedébe gyúrjuk bele a fokhagymás, paradicsomos, fűszeres keveréket. A tészta másik negyedébe gyúrjuk bele a szalonnakockákat. A tésztákat lisztezett felületen kis rudakká formázzuk, majd mindkettőt kb. 10 egyenlő darabra osszuk és golyókat formázunk belőle. A tészta második feléből szintén formázzunk egy rudat, majd kb. 20 egyenlő darabra osztjuk, és formázzunk golyókat belőle.
Forgatás:
A tésztagolyókat először a vajban, majd a többi hozzávalóban megforgatjuk. Felváltva helyezzük a formába. Kenjük meg a maradék vajjal. vagy margarinnal. Konyharuhával lefedve meleg helyen kb. 1 órát hagyjuk kelni. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Az előmelegített sütő alsó részében lévő rácsra tesszük a formát és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a kenyeret a formában kb. 10 percig hűlni. Ezután fordítsuk ki a formából, és melegen vagy hidegen fogyasszuk.
Tipp:
A kenyeret kuglófforma helyett csatos tortaformában (kb. 26 cm Ø) is megsüthetjük.
Kedvencnek jelölöm
Pikáns majomkenyér
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kuglóf formához (Ø 24 cm):
némi zsiradék
Tésztához:
275 ml tej
50 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 teáskanál cukor
1 ½ teáskanál só
Beforgatáshoz:
100 g vaj vagy margarin
50 g szárított paradicsom
1 teáskanál finomra vágott fokhagyma
apróra vágott fűszernövények, pl. bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem
100 g kockára vágott bacon szalonna
150 g reszelt sajt, pl. Emmentáli, parmezán és/vagy Cheddar sajt
4 evőkanál szezámmag, világos és fekete szezámmag
2 evőkanál mák
őrölt fekete bors
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A kuglófformát zsiradékkal alaposan kenjük ki.
Elkészítés:
Tészta:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá az élesztőt adjuk hozzá a többi hozzávalót. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen hagyjuk kelni (kb. 45-50 perc).
Beforgatáshoz:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint. A szárított paradicsomot vágjuk apróra. Keverjük össze az apróra vágott fokhagymát, a paradicsomot és a bazsalikomot. Az összes többi hozzávalót egyenként tegyük kis tálkákba.
Formázás:
Lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk kétfelé. Az egyik felét osszuk újra ketté. A tészta egynegyedébe gyúrjuk bele a fokhagymás, paradicsomos, fűszeres keveréket. A tészta másik negyedébe gyúrjuk bele a szalonnakockákat. A tésztákat lisztezett felületen kis rudakká formázzuk, majd mindkettőt kb. 10 egyenlő darabra osszuk és golyókat formázunk belőle. A tészta második feléből szintén formázzunk egy rudat, majd kb. 20 egyenlő darabra osztjuk, és formázzunk golyókat belőle.
Forgatás:
A tésztagolyókat először a vajban, majd a többi hozzávalóban megforgatjuk. Felváltva helyezzük a formába. Kenjük meg a maradék vajjal. vagy margarinnal. Konyharuhával lefedve meleg helyen kb. 1 órát hagyjuk kelni. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Az előmelegített sütő alsó részében lévő rácsra tesszük a formát és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a kenyeret a formában kb. 10 percig hűlni. Ezután fordítsuk ki a formából, és melegen vagy hidegen fogyasszuk.
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá az élesztőt adjuk hozzá a többi hozzávalót. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen hagyjuk kelni (kb. 45-50 perc).
Beforgatáshoz:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint. A szárított paradicsomot vágjuk apróra. Keverjük össze az apróra vágott fokhagymát, a paradicsomot és a bazsalikomot. Az összes többi hozzávalót egyenként tegyük kis tálkákba.
Formázás:
Lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk kétfelé. Az egyik felét osszuk újra ketté. A tészta egynegyedébe gyúrjuk bele a fokhagymás, paradicsomos, fűszeres keveréket. A tészta másik negyedébe gyúrjuk bele a szalonnakockákat. A tésztákat lisztezett felületen kis rudakká formázzuk, majd mindkettőt kb. 10 egyenlő darabra osszuk és golyókat formázunk belőle. A tészta második feléből szintén formázzunk egy rudat, majd kb. 20 egyenlő darabra osztjuk, és formázzunk golyókat belőle.
Forgatás:
A tésztagolyókat először a vajban, majd a többi hozzávalóban megforgatjuk. Felváltva helyezzük a formába. Kenjük meg a maradék vajjal. vagy margarinnal. Konyharuhával lefedve meleg helyen kb. 1 órát hagyjuk kelni. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Az előmelegített sütő alsó részében lévő rácsra tesszük a formát és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a kenyeret a formában kb. 10 percig hűlni. Ezután fordítsuk ki a formából, és melegen vagy hidegen fogyasszuk.
Tipp:
A kenyeret kuglófforma helyett csatos tortaformában (kb. 26 cm Ø) is megsüthetjük.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?