Szabolcsi almás máktorta
Hozzávalók
A tésztához:
10 tojásfehérje
30 dkg cukor
20 dkg darált mák
6 dkg édes kekszmorzsa
1 mk. reszelt citromhéj
80 ml víz
15 dkg hámozott, reszelt alma (jonatán vagy idared)
A krémhez:
6 dl tej
7 dkg kukoricakeményítő
3 tojássárgája
13 dkg cukor
1/2 vaníliarúd kikapart pépje
2,5 dl tejszín
1 tasak Dr. Oetker Habfixáló
Az almatöltelékhez:
50 dkg hámozott, reszelt alma (jonatán vagy idared)
5 dkg cukor
1 mk. őrölt fahéj
1 citrom
5 dkg vaj
A díszítéshez:
3 ek. darált mák
1 alma
1 citrom leve
1/2 ek. cukor
Elkészítés
Előkészítés
A darált mákot elkeverjük az édes kekszmorzsával, majd folytonos keverés közben hozzákeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal felforralt vizet.
Elkészítés
1. A tésztához a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk. A forrázott máktölteléket összekeverjük a reszelt almával, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db fél cm vastag 23-24 cm átmérőjű tortakarikát kenünk. 200 °C-os sütőben 12-14 percig sütjük. Utána melegen tányérra csúsztatjuk. 22 cm-es köröket vágunk ki a lapokból, és az alsó lap köré kapcsoljuk a 22 cm-es tortaforma peremét.
2. A krémhez kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapart pépjét felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárgájával besűrítjük. Kihűtjük. A habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, majd 6 evőkanál kivételével óvatosan a krémhez keverjük.
3. Az almatöltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük. A cukorral, a citrom levével, a fahéjjal a vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
4. Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra a tejszínes krém negyedét kenjük, erre lapot fektetünk, és megkenjük az almatöltelék felével. Ismét lap és a tejszínes krém negyede következik. Majd újabb lap és a maradék almatöltelék, majd lap, és erre a tejszínes krém negyede. Végül befedjük a maradék lappal. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd a torta oldalát és tetejét bevonjuk a maradék krémmel.
5. A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal megszórjuk. A tetejére, középre is 7 cm-es kört szórunk mákkal. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, négy gerezdre vágjuk. Kevés cukorral és a citromlével roppanósra dinszteljük. Kihűlve vékony szeletekre vágjuk, belső élüket darált mákba mártjuk. A szeletek helyére habrózsákat nyomunk a félretett tejszínből, majd a mákos almaszeletekkel díszítjük.
2. A krémhez kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapart pépjét felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárgájával besűrítjük. Kihűtjük. A habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, majd 6 evőkanál kivételével óvatosan a krémhez keverjük.
3. Az almatöltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük. A cukorral, a citrom levével, a fahéjjal a vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
4. Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra a tejszínes krém negyedét kenjük, erre lapot fektetünk, és megkenjük az almatöltelék felével. Ismét lap és a tejszínes krém negyede következik. Majd újabb lap és a maradék almatöltelék, majd lap, és erre a tejszínes krém negyede. Végül befedjük a maradék lappal. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd a torta oldalát és tetejét bevonjuk a maradék krémmel.
5. A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal megszórjuk. A tetejére, középre is 7 cm-es kört szórunk mákkal. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, négy gerezdre vágjuk. Kevés cukorral és a citromlével roppanósra dinszteljük. Kihűlve vékony szeletekre vágjuk, belső élüket darált mákba mártjuk. A szeletek helyére habrózsákat nyomunk a félretett tejszínből, majd a mákos almaszeletekkel díszítjük.
Kedvencnek jelölöm
Szabolcsi almás máktorta
Hozzávalók
A tésztához:
10 tojásfehérje
30 dkg cukor
20 dkg darált mák
6 dkg édes kekszmorzsa
1 mk. reszelt citromhéj
80 ml víz
15 dkg hámozott, reszelt alma (jonatán vagy idared)
A krémhez:
6 dl tej
7 dkg kukoricakeményítő
3 tojássárgája
13 dkg cukor
1/2 vaníliarúd kikapart pépje
2,5 dl tejszín
1 tasak Dr. Oetker Habfixáló
Az almatöltelékhez:
50 dkg hámozott, reszelt alma (jonatán vagy idared)
5 dkg cukor
1 mk. őrölt fahéj
1 citrom
5 dkg vaj
A díszítéshez:
3 ek. darált mák
1 alma
1 citrom leve
1/2 ek. cukor
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
A darált mákot elkeverjük az édes kekszmorzsával, majd folytonos keverés közben hozzákeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal felforralt vizet.
Elkészítés
1. A tésztához a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk. A forrázott máktölteléket összekeverjük a reszelt almával, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db fél cm vastag 23-24 cm átmérőjű tortakarikát kenünk. 200 °C-os sütőben 12-14 percig sütjük. Utána melegen tányérra csúsztatjuk. 22 cm-es köröket vágunk ki a lapokból, és az alsó lap köré kapcsoljuk a 22 cm-es tortaforma peremét.
2. A krémhez kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapart pépjét felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárgájával besűrítjük. Kihűtjük. A habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, majd 6 evőkanál kivételével óvatosan a krémhez keverjük.
3. Az almatöltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük. A cukorral, a citrom levével, a fahéjjal a vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
4. Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra a tejszínes krém negyedét kenjük, erre lapot fektetünk, és megkenjük az almatöltelék felével. Ismét lap és a tejszínes krém negyede következik. Majd újabb lap és a maradék almatöltelék, majd lap, és erre a tejszínes krém negyede. Végül befedjük a maradék lappal. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd a torta oldalát és tetejét bevonjuk a maradék krémmel.
5. A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal megszórjuk. A tetejére, középre is 7 cm-es kört szórunk mákkal. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, négy gerezdre vágjuk. Kevés cukorral és a citromlével roppanósra dinszteljük. Kihűlve vékony szeletekre vágjuk, belső élüket darált mákba mártjuk. A szeletek helyére habrózsákat nyomunk a félretett tejszínből, majd a mákos almaszeletekkel díszítjük.
2. A krémhez kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapart pépjét felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárgájával besűrítjük. Kihűtjük. A habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, majd 6 evőkanál kivételével óvatosan a krémhez keverjük.
3. Az almatöltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük. A cukorral, a citrom levével, a fahéjjal a vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
4. Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra a tejszínes krém negyedét kenjük, erre lapot fektetünk, és megkenjük az almatöltelék felével. Ismét lap és a tejszínes krém negyede következik. Majd újabb lap és a maradék almatöltelék, majd lap, és erre a tejszínes krém negyede. Végül befedjük a maradék lappal. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd a torta oldalát és tetejét bevonjuk a maradék krémmel.
5. A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal megszórjuk. A tetejére, középre is 7 cm-es kört szórunk mákkal. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, négy gerezdre vágjuk. Kevés cukorral és a citromlével roppanósra dinszteljük. Kihűlve vékony szeletekre vágjuk, belső élüket darált mákba mártjuk. A szeletek helyére habrózsákat nyomunk a félretett tejszínből, majd a mákos almaszeletekkel díszítjük.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?