Sziléziai mákos sütemény
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
némi zsiradék
Élesztős tésztához:
200 ml tej
50 g vaj vagy margarin
375 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
50 g cukor
1 csipet só
Mákos töltelékhez:
400 g őrölt mák
200 g porcukor
2 darab tojás (M-es)
1 tasak Dr. Oetker Eredeti puding vaníliaízű
200 g tejföl 20 %-os
250 g félzsíros túró
Morzsa tésztához:
300 g búzaliszt
150 g cukor
200 g lágy vaj vagy margarin
Elkészítés
Előkészítés:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint. A tepsit zsiradékkal kenjük ki.
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perci dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, és keverjük jól össze egy konyhai robotgéppel(habverő).
Formázás:
Vegyük ki a tésztát a tálból, gyúrjuk át még egyszer röviden, majd lisztezett felületen nyújtsuk tepsi méretűre. Tegyük a tésztát az előkészített tepsire, majd a mákos keveréket kenjük a tetejére és meleg helyen további 15 percig hagyjuk kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Morzsatészta:
Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, konyhai robotgéppel (habverő) dolgozzuk morzsává, majd terítsük el a morzsát a mákos keverékre. Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt hagyjuk egy rácson kihűlni.
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perci dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, és keverjük jól össze egy konyhai robotgéppel(habverő).
Formázás:
Vegyük ki a tésztát a tálból, gyúrjuk át még egyszer röviden, majd lisztezett felületen nyújtsuk tepsi méretűre. Tegyük a tésztát az előkészített tepsire, majd a mákos keveréket kenjük a tetejére és meleg helyen további 15 percig hagyjuk kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Morzsatészta:
Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, konyhai robotgéppel (habverő) dolgozzuk morzsává, majd terítsük el a morzsát a mákos keverékre. Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt hagyjuk egy rácson kihűlni.
Kedvencnek jelölöm
Sziléziai mákos sütemény
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
némi zsiradék
Élesztős tésztához:
200 ml tej
50 g vaj vagy margarin
375 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
50 g cukor
1 csipet só
Mákos töltelékhez:
400 g őrölt mák
200 g porcukor
2 darab tojás (M-es)
200 g tejföl 20 %-os
250 g félzsíros túró
Morzsa tésztához:
300 g búzaliszt
150 g cukor
200 g lágy vaj vagy margarin
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint. A tepsit zsiradékkal kenjük ki.
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perci dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, és keverjük jól össze egy konyhai robotgéppel(habverő).
Formázás:
Vegyük ki a tésztát a tálból, gyúrjuk át még egyszer röviden, majd lisztezett felületen nyújtsuk tepsi méretűre. Tegyük a tésztát az előkészített tepsire, majd a mákos keveréket kenjük a tetejére és meleg helyen további 15 percig hagyjuk kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Morzsatészta:
Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, konyhai robotgéppel (habverő) dolgozzuk morzsává, majd terítsük el a morzsát a mákos keverékre. Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt hagyjuk egy rácson kihűlni.
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perci dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, és keverjük jól össze egy konyhai robotgéppel(habverő).
Formázás:
Vegyük ki a tésztát a tálból, gyúrjuk át még egyszer röviden, majd lisztezett felületen nyújtsuk tepsi méretűre. Tegyük a tésztát az előkészített tepsire, majd a mákos keveréket kenjük a tetejére és meleg helyen további 15 percig hagyjuk kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Morzsatészta:
Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, konyhai robotgéppel (habverő) dolgozzuk morzsává, majd terítsük el a morzsát a mákos keverékre. Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt hagyjuk egy rácson kihűlni.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?