Szív alakú zsemle
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
400 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
200 ml tej
75 g vaj vagy margarin
½ teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
Kenéshez, szóráshoz:
1 darab felvert tojás (M-es)
kb. 2 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítés
Előkészítés:
A Szív alakú zsemle péksütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet keverőtálba öntjük, és alaposan elkeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk.
A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, kb. 24 egyforma méretű darabra osztjuk, és golyókká formázzuk. A golyókat egymás után kettesével kb. 10 cm hosszú, hegyes cseppekké formázzuk. A cseppeket sűrűn egymás mellé, a csúcsukkal egymáson a tepsibe tesszük, és lapos szív alakúra nyomkodjuk. Ha szükséges, a szívek csúcsait egy kicsit utána igazítjuk.
A szíveket letakarva meleg helyen, további kb. 15-20 percig egyszer kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A szíveket felvert tojással megkenjük, mandulával megszórjuk, és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A Szív alakú zsemle péksüteményeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és ott hagyjuk kihűlni.
A lisztet keverőtálba öntjük, és alaposan elkeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk.
A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, kb. 24 egyforma méretű darabra osztjuk, és golyókká formázzuk. A golyókat egymás után kettesével kb. 10 cm hosszú, hegyes cseppekké formázzuk. A cseppeket sűrűn egymás mellé, a csúcsukkal egymáson a tepsibe tesszük, és lapos szív alakúra nyomkodjuk. Ha szükséges, a szívek csúcsait egy kicsit utána igazítjuk.
A szíveket letakarva meleg helyen, további kb. 15-20 percig egyszer kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A szíveket felvert tojással megkenjük, mandulával megszórjuk, és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A Szív alakú zsemle péksüteményeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és ott hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Mandula helyett a szíveket megszórhatjuk díszítőcukorral, szezámmaggal is, vagy csak tojással megkenve is megsüthetjük.
A Szív alakú zsemle fagyasztható.
A Szív alakú zsemle fagyasztható.
Kedvencnek jelölöm
Szív alakú zsemle
Hozzávalók
12 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
400 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
200 ml tej
75 g vaj vagy margarin
½ teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
Kenéshez, szóráshoz:
1 darab felvert tojás (M-es)
kb. 2 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A Szív alakú zsemle péksütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet keverőtálba öntjük, és alaposan elkeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk.
A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, kb. 24 egyforma méretű darabra osztjuk, és golyókká formázzuk. A golyókat egymás után kettesével kb. 10 cm hosszú, hegyes cseppekké formázzuk. A cseppeket sűrűn egymás mellé, a csúcsukkal egymáson a tepsibe tesszük, és lapos szív alakúra nyomkodjuk. Ha szükséges, a szívek csúcsait egy kicsit utána igazítjuk.
A szíveket letakarva meleg helyen, további kb. 15-20 percig egyszer kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A szíveket felvert tojással megkenjük, mandulával megszórjuk, és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A Szív alakú zsemle péksüteményeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és ott hagyjuk kihűlni.
A lisztet keverőtálba öntjük, és alaposan elkeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk.
A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, kb. 24 egyforma méretű darabra osztjuk, és golyókká formázzuk. A golyókat egymás után kettesével kb. 10 cm hosszú, hegyes cseppekké formázzuk. A cseppeket sűrűn egymás mellé, a csúcsukkal egymáson a tepsibe tesszük, és lapos szív alakúra nyomkodjuk. Ha szükséges, a szívek csúcsait egy kicsit utána igazítjuk.
A szíveket letakarva meleg helyen, további kb. 15-20 percig egyszer kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A szíveket felvert tojással megkenjük, mandulával megszórjuk, és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A Szív alakú zsemle péksüteményeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és ott hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Mandula helyett a szíveket megszórhatjuk díszítőcukorral, szezámmaggal is, vagy csak tojással megkenve is megsüthetjük.
A Szív alakú zsemle fagyasztható.
A Szív alakú zsemle fagyasztható.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?