Tejberizs torta
Hozzávalók
Csatos tortaformához Ø 26 cm:
Rizspudinghoz:
Morzsa tésztához:
Öntethez:
Elkészítés
Elkészítés:
Forraljuk fel a tejet, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a Finesse-t egy lábasban, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a rizst, forraljuk fel egyszer, és főzzük alacsony hőfokon kb. 30 percig. Vegyük le a rizst a tűzről, és keverjük bele a tejszínt.
A tortaforma alját zsiradékkal kenjük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Morzsatészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel(habverő), hogy morzsa keletkezzen. A morzsa kb. 2/3-át terítsük el a tortaforma aljára, és egy evőkanállal nyomkodjuk le, hogy szilárd alapot képezzen. Villával többször szurkáljuk meg az alapot. Helyezzük a formát a sütő középső részében lévő rácsra, és süssük elő a morzsás alapot.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk az elősütött alapot egy süteményrácson kissé kihűlni.
Gyúrjuk össze a maradék morzsakeveréket és formázzuk tekercsbe, majd nyomjuk a tortaforma szélére úgy, hogy kb. 3 cm magas peremet képezzen.
Öntsük a rizspudingot a formába, és a tetejét simítsuk le. Süssük meg a tortát a sütő középső részében, míg aranybarna lesz a teteje.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Hagyjuk a tortát a formában egy süteményrácson kihűlni.
Ezután lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma peremét. Helyezzük a tortát egy tortatálra, és készítsük el a meggyszószt.
Meggyszósz:
A meggyet szűrjük le. A lecsepegtetett léből kb. 100 ml mérjünk ki, a többit tegyük egy főzőedénybe és tegyük fel főni. A kimért lébe keverjük el a keményítőt, a vanillincukrot, majd kézi habverővel keverjük a felforrt lébe. Állandó keverés mellett további 1 percig főzzük közepes fokozaton, majd keverjük hozzá a leszűrt meggyet.
Az elkészített meggyszószt halmozzuk a torta közepére, vagy vágjunk szeleteket és a szeletek mellé tálaljuk.
Tipp:
Tejberizs torta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához Ø 26 cm:
Rizspudinghoz:
Morzsa tésztához:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Forraljuk fel a tejet, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a Finesse-t egy lábasban, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a rizst, forraljuk fel egyszer, és főzzük alacsony hőfokon kb. 30 percig. Vegyük le a rizst a tűzről, és keverjük bele a tejszínt.
A tortaforma alját zsiradékkal kenjük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Morzsatészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel(habverő), hogy morzsa keletkezzen. A morzsa kb. 2/3-át terítsük el a tortaforma aljára, és egy evőkanállal nyomkodjuk le, hogy szilárd alapot képezzen. Villával többször szurkáljuk meg az alapot. Helyezzük a formát a sütő középső részében lévő rácsra, és süssük elő a morzsás alapot.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk az elősütött alapot egy süteményrácson kissé kihűlni.
Gyúrjuk össze a maradék morzsakeveréket és formázzuk tekercsbe, majd nyomjuk a tortaforma szélére úgy, hogy kb. 3 cm magas peremet képezzen.
Öntsük a rizspudingot a formába, és a tetejét simítsuk le. Süssük meg a tortát a sütő középső részében, míg aranybarna lesz a teteje.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Hagyjuk a tortát a formában egy süteményrácson kihűlni.
Ezután lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma peremét. Helyezzük a tortát egy tortatálra, és készítsük el a meggyszószt.
Meggyszósz:
A meggyet szűrjük le. A lecsepegtetett léből kb. 100 ml mérjünk ki, a többit tegyük egy főzőedénybe és tegyük fel főni. A kimért lébe keverjük el a keményítőt, a vanillincukrot, majd kézi habverővel keverjük a felforrt lébe. Állandó keverés mellett további 1 percig főzzük közepes fokozaton, majd keverjük hozzá a leszűrt meggyet.
Az elkészített meggyszószt halmozzuk a torta közepére, vagy vágjunk szeleteket és a szeletek mellé tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?