![Tejberizs torta](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31985/tejberizs-torta-15768.webp)
Tejberizs torta
![Szükséges idő](https://sutnijo.hu/img/icons/timer@3x.png)
![Nehézség](https://sutnijo.hu/img/icons/chef-hat@3x.png)
![Adag](https://sutnijo.hu/img/icons/piece.png)
Hozzávalók
Csatos tortaformához Ø 26 cm:
Rizspudinghoz:
Morzsa tésztához:
Öntethez:
Elkészítés
Elkészítés:
Forraljuk fel a tejet, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a Finesse-t egy lábasban, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a rizst, forraljuk fel egyszer, és főzzük alacsony hőfokon kb. 30 percig. Vegyük le a rizst a tűzről, és keverjük bele a tejszínt.
A tortaforma alját zsiradékkal kenjük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Morzsatészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel(habverő), hogy morzsa keletkezzen. A morzsa kb. 2/3-át terítsük el a tortaforma aljára, és egy evőkanállal nyomkodjuk le, hogy szilárd alapot képezzen. Villával többször szurkáljuk meg az alapot. Helyezzük a formát a sütő középső részében lévő rácsra, és süssük elő a morzsás alapot.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk az elősütött alapot egy süteményrácson kissé kihűlni.
Gyúrjuk össze a maradék morzsakeveréket és formázzuk tekercsbe, majd nyomjuk a tortaforma szélére úgy, hogy kb. 3 cm magas peremet képezzen.
Öntsük a rizspudingot a formába, és a tetejét simítsuk le. Süssük meg a tortát a sütő középső részében, míg aranybarna lesz a teteje.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Hagyjuk a tortát a formában egy süteményrácson kihűlni.
Ezután lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma peremét. Helyezzük a tortát egy tortatálra, és készítsük el a meggyszószt.
Meggyszósz:
A meggyet szűrjük le. A lecsepegtetett léből kb. 100 ml mérjünk ki, a többit tegyük egy főzőedénybe és tegyük fel főni. A kimért lébe keverjük el a keményítőt, a vanillincukrot, majd kézi habverővel keverjük a felforrt lébe. Állandó keverés mellett további 1 percig főzzük közepes fokozaton, majd keverjük hozzá a leszűrt meggyet.
Az elkészített meggyszószt halmozzuk a torta közepére, vagy vágjunk szeleteket és a szeletek mellé tálaljuk.
Tipp:
![Csillag](https://sutnijo.hu/img/icons/star-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tejberizs torta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához Ø 26 cm:
Rizspudinghoz:
Morzsa tésztához:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Forraljuk fel a tejet, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a Finesse-t egy lábasban, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a rizst, forraljuk fel egyszer, és főzzük alacsony hőfokon kb. 30 percig. Vegyük le a rizst a tűzről, és keverjük bele a tejszínt.
A tortaforma alját zsiradékkal kenjük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Morzsatészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel(habverő), hogy morzsa keletkezzen. A morzsa kb. 2/3-át terítsük el a tortaforma aljára, és egy evőkanállal nyomkodjuk le, hogy szilárd alapot képezzen. Villával többször szurkáljuk meg az alapot. Helyezzük a formát a sütő középső részében lévő rácsra, és süssük elő a morzsás alapot.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk az elősütött alapot egy süteményrácson kissé kihűlni.
Gyúrjuk össze a maradék morzsakeveréket és formázzuk tekercsbe, majd nyomjuk a tortaforma szélére úgy, hogy kb. 3 cm magas peremet képezzen.
Öntsük a rizspudingot a formába, és a tetejét simítsuk le. Süssük meg a tortát a sütő középső részében, míg aranybarna lesz a teteje.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Hagyjuk a tortát a formában egy süteményrácson kihűlni.
Ezután lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma peremét. Helyezzük a tortát egy tortatálra, és készítsük el a meggyszószt.
Meggyszósz:
A meggyet szűrjük le. A lecsepegtetett léből kb. 100 ml mérjünk ki, a többit tegyük egy főzőedénybe és tegyük fel főni. A kimért lébe keverjük el a keményítőt, a vanillincukrot, majd kézi habverővel keverjük a felforrt lébe. Állandó keverés mellett további 1 percig főzzük közepes fokozaton, majd keverjük hozzá a leszűrt meggyet.
Az elkészített meggyszószt halmozzuk a torta közepére, vagy vágjunk szeleteket és a szeletek mellé tálaljuk.
Tipp:
![Tejberizs torta](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31985/tejberizs-torta-15768.webp)
Legújabb cikkek
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?