Töltött puffancs
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Ropogós tésztához:
Égetett tésztához:
Fahéjas és narancsos krémhez:
Elkészítés
Előkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjünk össze mindent konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), hogy tésztát kapjunk. Formázzunk a tésztából kb. 15 cm hosszú tekercset, és tegyük a hűtőszekrénybe kb. 30 percre.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet, a vajat vagy margarint és a sót egy kis lábosban. Vegyük le a serpenyőt a tűzről. Keverjük össze a lisztet a keményítővel, és egyszerre adjuk hozzá a forró folyadékhoz. Keverjünk össze mindent egy fakanállal, hogy sima tésztát kapjunk, majd állandó keverés mellett kb. 1 percig melegítsük („égessük le”), majd tegyük egy keverőtálba. Adjunk a tésztához egymás után 3 tojást és konyhai robotgép (dagasztó spirál) legmagasabb fokozatán dolgozzuk a tésztába. Az utolsó tojást verjük fel és csak annyit dolgozunk bele a tésztába, hogy az nagyon fényes legyen, és csúcsokban tapadjon a dagasztó spirálhoz. A hideg tésztába keverjük bele a sütőport.
Tegyük a tésztát egy (Ø kb. 8 mm) díszítőfejjel ellátott habzsákba és nyomjunk 25-30 egyforma halmot a tepsire.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből és vágjuk a tésztarudat 25-30 egyenlő darabra. Minden egyes tésztadarabot lapítsunk tallérrá (Ø max. 4 cm), és helyezzük a tésztahalmokra. Helyezzük a tepsit a sütő alsó részébe. Az első 15 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, különben a puffancsok összeesnek.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A puffancsokat a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Fahéjas-narancsos krém:
A tejszínt 1 tasak habfixálóval verjük fel keményre. Keverjük össze a túrót, a tejfölt, a narancshéjat, a fahéjat és a porcukrot a másik csomag krémfixálóval. Végül keverjük bele a tejszínt. A krémet csillag alakú (Ø 8 mm) díszítőfejjel ellátott habzsákba töltjük. A díszítőfejjel „fúrjunk” egy kis lyukat minden puffancs aljába, és töltsünk meg krémmel.
Tálalás előtt egy tányéron torony alakban helyezzük el a puffancsokat és ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.
Tipp:
Töltött puffancs
Hozzávalók
kb. 25-30 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Ropogós tésztához:
Égetett tésztához:
Fahéjas és narancsos krémhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjünk össze mindent konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), hogy tésztát kapjunk. Formázzunk a tésztából kb. 15 cm hosszú tekercset, és tegyük a hűtőszekrénybe kb. 30 percre.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet, a vajat vagy margarint és a sót egy kis lábosban. Vegyük le a serpenyőt a tűzről. Keverjük össze a lisztet a keményítővel, és egyszerre adjuk hozzá a forró folyadékhoz. Keverjünk össze mindent egy fakanállal, hogy sima tésztát kapjunk, majd állandó keverés mellett kb. 1 percig melegítsük („égessük le”), majd tegyük egy keverőtálba. Adjunk a tésztához egymás után 3 tojást és konyhai robotgép (dagasztó spirál) legmagasabb fokozatán dolgozzuk a tésztába. Az utolsó tojást verjük fel és csak annyit dolgozunk bele a tésztába, hogy az nagyon fényes legyen, és csúcsokban tapadjon a dagasztó spirálhoz. A hideg tésztába keverjük bele a sütőport.
Tegyük a tésztát egy (Ø kb. 8 mm) díszítőfejjel ellátott habzsákba és nyomjunk 25-30 egyforma halmot a tepsire.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből és vágjuk a tésztarudat 25-30 egyenlő darabra. Minden egyes tésztadarabot lapítsunk tallérrá (Ø max. 4 cm), és helyezzük a tésztahalmokra. Helyezzük a tepsit a sütő alsó részébe. Az első 15 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, különben a puffancsok összeesnek.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A puffancsokat a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Fahéjas-narancsos krém:
A tejszínt 1 tasak habfixálóval verjük fel keményre. Keverjük össze a túrót, a tejfölt, a narancshéjat, a fahéjat és a porcukrot a másik csomag krémfixálóval. Végül keverjük bele a tejszínt. A krémet csillag alakú (Ø 8 mm) díszítőfejjel ellátott habzsákba töltjük. A díszítőfejjel „fúrjunk” egy kis lyukat minden puffancs aljába, és töltsünk meg krémmel.
Tálalás előtt egy tányéron torony alakban helyezzük el a puffancsokat és ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?