Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tönköly leveles háromszögek

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 25 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 25 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Leveles tésztához:

500 g mirelit leveles tészta

Kelt tésztához:

500 g tönkölybúzaliszt
1 evőkanál cukor
1 ½ teáskanál só
275 ml langyos víz
50 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)

Kenéshez:

1 felvert tojás (M-es)

Szóráshoz:

napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag és mákszemek
reszelt sajt
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A leveles tésztát a csomagoláson található leírás alapján kiolvasztjuk.

Elkészítés:

Kelt tészta:
A lisztet keverőtálban az élesztővel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává összedolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, kb. 45-50 perc, míg láthatóan nagyobb nem lesz.

Leveles tészta:
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, és téglalappá (40 x 25 cm) nyújtjuk. A tészta egyik felét a kiolvasztott leveles tészta lapokkal megrakjuk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. A tésztát megfordítjuk, és téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A két rövidebb oldalt középre hajtjuk, hogy az éleik összeérjenek. A tésztacsomagot összehajtjuk, megfordítjuk, és újra téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A fentiek szerint összehajtjuk, és fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A tepsit (kb. 35 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A tésztát lisztezett munkafelületen nagy téglalappá (kb. 50 x 50 cm) nyújtjuk, és 25 négyzetre (kb. 10 x 10 cm) vágjuk. A négyzeteket átlósan háromszögekké hajtjuk, és betesszük a tepsibe. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg a háromszögek láthatóan nagyobbak nem lettek.
A sütőt előmelegítjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

Kenés:
A megformázott tésztadarabokat felvert tojással megkenjük és magokkal és/vagy sajttal megszórjuk. A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a háromszögeket aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 20-25 perc

Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A háromszögeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.

Tippek:

Elkészíthetjük a tésztát hideg vízzel is, és kelesztés nélkül hajtogathatjuk a leveles tésztával. Fóliába tekerve éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, majd másnap reggel kinyújtjuk, megformázzuk a háromszögeket, kelesztjük és megsütjük.
A nyers, nem kelesztett tésztát lefagyaszthatjuk. Sütés előtt felengedjük és kelesztjük.
Tönköly leveles háromszögek

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2022-06-28
0 Kedvelés

Keményítő kisokos

Az étkezési keményítő hasznos társ a konyhában, legyen szó sütemények sütéséről, vagy levesek, főzelékek, mártások, szószok, házi pudingok készítéséről

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-06-10
0 Kedvelés

Főzzünk be kevesebb cukorral!

Szívesen eltennéd a nyár ízeit, de törekszel arra, hogy kevesebb cukrot fogyassz? Jó hír, hogy nem kell kompromisszumot kötnöd, indulhat a befőzés kisebb mennyiségű cukorral!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-06-09
0 Kedvelés

Szószok, csatnik, mártogatósok – velük teljes az étel

Bár kiegészítőként tartjuk számon, egy mártogatós vagy szósz szerepe közel sem elhanyagolható, hiszen még finomabbá varázsolják a feltálalt ételt, desszertet.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!