Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tönköly leveles háromszögek

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 25 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 25 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Leveles tésztához:

Kelt tésztához:

500 g tönkölybúzaliszt
1 evőkanál cukor
1 ½ teáskanál só
275 ml langyos víz
50 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)

Kenéshez:

1 felvert tojás (M-es)

Szóráshoz:

napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag és mákszemek
reszelt sajt
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A leveles tésztát a csomagoláson található utasítás szerint felhasználás előtt 10-15 percig szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni.

Elkészítés:

Kelt tészta:
A lisztet keverőtálban az élesztővel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává összedolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, kb. 45-50 perc, míg láthatóan nagyobb nem lesz.

Leveles tészta:
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk és a tésztát kb. 50 x 40 cm téglalap alakúra nyújtjuk. A tészta egyik felére rárakjuk az egyik leveles tésztalapot, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, majd a rárakjuk a másik leveles tésztalapot. A tésztát megint téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A két rövidebb oldalt középre hajtjuk, hogy az éleik összeérjenek. A tésztacsomagot összehajtjuk, és újra téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A fentiek szerint összehajtjuk, és fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A tepsit (kb. 35 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A tésztát lisztezett munkafelületen nagy téglalappá (kb. 50 x 50 cm) nyújtjuk, és 25 négyzetre (kb. 10 x 10 cm) vágjuk. A négyzeteket átlósan háromszögekké hajtjuk, és betesszük a tepsibe. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg a háromszögek láthatóan nagyobbak nem lettek.
A sütőt előmelegítjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

Kenés:
A megformázott tésztadarabokat felvert tojással megkenjük és magokkal és/vagy sajttal megszórjuk. A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a háromszögeket aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 20-25 perc

Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A háromszögeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.

Tippek:

Elkészíthetjük a tésztát hideg vízzel is, és kelesztés nélkül hajtogathatjuk a leveles tésztával. Fóliába tekerve éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, majd másnap reggel kinyújtjuk, megformázzuk a háromszögeket, kelesztjük és megsütjük.
A nyers, nem kelesztett tésztát lefagyaszthatjuk. Sütés előtt felengedjük és kelesztjük.
Tönköly leveles háromszögek

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
36 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!