Tönköly leveles háromszögek
Hozzávalók
Tepsihez:
Leveles tésztához:
Kelt tésztához:
Kenéshez:
Szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet keverőtálban az élesztővel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává összedolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, kb. 45-50 perc, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Leveles tészta:
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk és a tésztát kb. 50 x 40 cm téglalap alakúra nyújtjuk. A tészta egyik felére rárakjuk az egyik leveles tésztalapot, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, majd a rárakjuk a másik leveles tésztalapot. A tésztát megint téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A két rövidebb oldalt középre hajtjuk, hogy az éleik összeérjenek. A tésztacsomagot összehajtjuk, és újra téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A fentiek szerint összehajtjuk, és fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A tepsit (kb. 35 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A tésztát lisztezett munkafelületen nagy téglalappá (kb. 50 x 50 cm) nyújtjuk, és 25 négyzetre (kb. 10 x 10 cm) vágjuk. A négyzeteket átlósan háromszögekké hajtjuk, és betesszük a tepsibe. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg a háromszögek láthatóan nagyobbak nem lettek.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Kenés:
A megformázott tésztadarabokat felvert tojással megkenjük és magokkal és/vagy sajttal megszórjuk. A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a háromszögeket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A háromszögeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A nyers, nem kelesztett tésztát lefagyaszthatjuk. Sütés előtt felengedjük és kelesztjük.
Tönköly leveles háromszögek
Hozzávalók
kb. 25 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
Leveles tésztához:
Kelt tésztához:
Kenéshez:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet keverőtálban az élesztővel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává összedolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, kb. 45-50 perc, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Leveles tészta:
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk és a tésztát kb. 50 x 40 cm téglalap alakúra nyújtjuk. A tészta egyik felére rárakjuk az egyik leveles tésztalapot, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, majd a rárakjuk a másik leveles tésztalapot. A tésztát megint téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A két rövidebb oldalt középre hajtjuk, hogy az éleik összeérjenek. A tésztacsomagot összehajtjuk, és újra téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A fentiek szerint összehajtjuk, és fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A tepsit (kb. 35 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A tésztát lisztezett munkafelületen nagy téglalappá (kb. 50 x 50 cm) nyújtjuk, és 25 négyzetre (kb. 10 x 10 cm) vágjuk. A négyzeteket átlósan háromszögekké hajtjuk, és betesszük a tepsibe. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg a háromszögek láthatóan nagyobbak nem lettek.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Kenés:
A megformázott tésztadarabokat felvert tojással megkenjük és magokkal és/vagy sajttal megszórjuk. A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a háromszögeket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A háromszögeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A nyers, nem kelesztett tésztát lefagyaszthatjuk. Sütés előtt felengedjük és kelesztjük.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?