Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tönköly leveles háromszögek

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 25 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 25 darab Tönköly leveles háromszögek

Tepsihez:

sütőpapír

Leveles tésztához:

500 g mirelit leveles tészta

Kelt tésztához:

500 g tönkölybúzaliszt
1 evőkanál cukor
1 ½ teáskanál só
275 ml langyos víz
50 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)

Kenéshez:

1 felvert tojás (M-es)

Szóráshoz:

napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag és mákszemek
reszelt sajt

Elkészítés

A Tönköly leveles háromszögek elkészítése lépésről lépésre:

Előkészítés:

A leveles tésztát a csomagoláson található leírás alapján kiolvasztjuk.

Elkészítés:

Kelt tészta:
A lisztet keverőtálban az élesztővel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává összedolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, kb. 45-50 perc, míg láthatóan nagyobb nem lesz.

Leveles tészta:
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, és téglalappá (40 x 25 cm) nyújtjuk. A tészta egyik felét a kiolvasztott leveles tészta lapokkal megrakjuk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. A tésztát megfordítjuk, és téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A két rövidebb oldalt középre hajtjuk, hogy az éleik összeérjenek. A tésztacsomagot összehajtjuk, megfordítjuk, és újra téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A fentiek szerint összehajtjuk, és fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A tepsit (kb. 35 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A tésztát lisztezett munkafelületen nagy téglalappá (kb. 50 x 50 cm) nyújtjuk, és 25 négyzetre (kb. 10 x 10 cm) vágjuk. A négyzeteket átlósan háromszögekké hajtjuk, és betesszük a tepsibe. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg a háromszögek láthatóan nagyobbak nem lettek.
A sütőt előmelegítjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

Kenés:
A megformázott tésztadarabokat felvert tojással megkenjük és magokkal és/vagy sajttal megszórjuk. A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a háromszögeket aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 20-25 perc

Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A háromszögeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.

Tippek:

Elkészíthetjük a tésztát hideg vízzel is, és kelesztés nélkül hajtogathatjuk a leveles tésztával. Fóliába tekerve éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, majd másnap reggel kinyújtjuk, megformázzuk a háromszögeket, kelesztjük és megsütjük.
A nyers, nem kelesztett tésztát lefagyaszthatjuk. Sütés előtt felengedjük és kelesztjük.
Tönköly leveles háromszögek

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2021-09-24
1 Kedvelés

Sütési eszközök – készítsd házilag!

Van úgy, hogy csak sütés közben derül ki: a következő lépéshez szükséges eszköz éppen tönkrement vagy sosem volt, most pedig villámgyorsan kellene, hogy az asztalra varázsolhassuk a süteményünket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-09-23
1 Kedvelés

Ne félj az égetett tésztától!

Nem véletlen a cím: sokan nem mernek belevágni az égetett (más elnevezéssel: forrázott) tészta házi elkészítésébe, mondván, biztosan nem fog szépen megemelkedni és üreges sem lesz a belseje.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-09-15
1 Kedvelés

Desszertekben utazunk – világhírű édességek a Föld minden tájáról 2. rész – Amerika

Kétrészes cikkünkben képzeletbeli, ízekben gazdag kalandozásra invitálunk benneteket. Először Európa tájait barangoltuk be, most pedig még messzebbre utazunk, és megnézzük, mely sütik, desszertek a legnépszerűbbek az Egyesült Államokban.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!