Tükörtojásos sütemény
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Kevert tésztához:
Krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverővel) keverjük simára. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a sót, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. Keverjük bele a tojásokat kb. 1/2 percig a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, és 2 részletben, közepes sebességen, 100 ml sárgabaracklével felváltva keverjük bele röviden. A tésztát terítsük el a tepsiben, a tetejét simítsuk el és tegyük a tepsit a sütő középső részébe.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tepsit tegyük egy süteményrácsra és a süteményt hagyjuk kihűlni a tepsiben.
Krém:
Keverjük össze a pudingport a cukorral. Fokozatosan keverjük simára a legalább 6 evőkanálnyi tejjel. A maradék tejet forraljuk fel, vegyük le a tűzről, és habverővel keverjük bele a kikevert pudingport. Főzzük a pudingot alacsonyabb hőfokon legalább 1 percig kevergetve. Öntsük a pudingot egy keverőtálba, és hagyjuk kb. 5 percig hűlni. Keverjük a tejfölt a meleg pudingba, és kenjük a süteményre.
Rakjuk a sárgabarackot a krém tetejére, domború felével felfelé.
Díszítés:
A tortazselét a cukorral egy kis lábosban összekeverjük, majd 250 ml lecsepegtetett sárgabaracklével (szükség esetén vízzel pótoljuk) fokozatosan keverjük simára. Forraljuk fel a folyadékot állandóan kevergetve, és forraljuk rövid ideig. A zselét egy evőkanállal azonnal eloszlatjuk a sárgabarackok tetején (úgy fog kinézni, mint egy tükörtojás). Díszítsük a tükörtojás süteményt pisztáciával, és legalább 1 órán át hűtsük.
Tippek:
A sárgabarack helyett tetszés szerint őszibarackot is használhatunk.
Tükörtojásos sütemény
Hozzávalók
kb. 20-25 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Kevert tésztához:
Díszítéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverővel) keverjük simára. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a sót, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. Keverjük bele a tojásokat kb. 1/2 percig a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, és 2 részletben, közepes sebességen, 100 ml sárgabaracklével felváltva keverjük bele röviden. A tésztát terítsük el a tepsiben, a tetejét simítsuk el és tegyük a tepsit a sütő középső részébe.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tepsit tegyük egy süteményrácsra és a süteményt hagyjuk kihűlni a tepsiben.
Krém:
Keverjük össze a pudingport a cukorral. Fokozatosan keverjük simára a legalább 6 evőkanálnyi tejjel. A maradék tejet forraljuk fel, vegyük le a tűzről, és habverővel keverjük bele a kikevert pudingport. Főzzük a pudingot alacsonyabb hőfokon legalább 1 percig kevergetve. Öntsük a pudingot egy keverőtálba, és hagyjuk kb. 5 percig hűlni. Keverjük a tejfölt a meleg pudingba, és kenjük a süteményre.
Rakjuk a sárgabarackot a krém tetejére, domború felével felfelé.
Díszítés:
A tortazselét a cukorral egy kis lábosban összekeverjük, majd 250 ml lecsepegtetett sárgabaracklével (szükség esetén vízzel pótoljuk) fokozatosan keverjük simára. Forraljuk fel a folyadékot állandóan kevergetve, és forraljuk rövid ideig. A zselét egy evőkanállal azonnal eloszlatjuk a sárgabarackok tetején (úgy fog kinézni, mint egy tükörtojás). Díszítsük a tükörtojás süteményt pisztáciával, és legalább 1 órán át hűtsük.
Tippek:
A sárgabarack helyett tetszés szerint őszibarackot is használhatunk.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?