Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Ünnepi bögrés kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 6 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 6 darab elkészítéséhez

Tésztához:

100 g szárított vörösáfonya
100 g kandírozott narancs
4 evőkanál almalé
200 ml tej
125 g Rama
425 g búzaliszt
75 g cukor
1 csipetnyi só
1 darab tojás (közepes méretű)
50 g szeletelt mandula

Kenéshez és szóráshoz:

50 g Rama
1 evőkanál porcukor

Ezenkívül:

6 db hőálló bögre (300 ml-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A vörösáfonyát, a kandírozott narancsot, a reszelt citromhéjat és gyümölcslevet összekeverjük és több óráig – legjobb egy egész éjszakára- állni hagyjuk. A tejet felmelegítjük, és a margarint felolvasztjuk benne.

Elkészítés:

A tésztához a lisztet és az élesztőt összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot, sót, tojást és a tejes-margarinos keveréket, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony majd legmagasabb fokozaton 5 percig sima tésztává dagasztjuk. Végül a mandulát és a vörösáfonyás keveréket is a masszához adjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, amíg szemmel láthatóan megnő (kb. 40-50 perc).

A bögréket kivajazzuk, és egy tepsire helyezzük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. A halmokat golyóvá formázzuk, és a bögrékbe helyezzük. A tésztát meleg helyen még egyszer pihentetjük, addig, amíg szemmel láthatóan megnő (kb. 10-15 perc).

A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A margarint megolvasztjuk és a megsült sütemények tetejét azonnal megkenjük vele, majd porcukorral hintjük. A süteményeket a bögrékben, sütőrácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A sütemény akár egy hétig is eltartható.
A Ünnepi bögrés kalács különleges formában kínál édes meglepetést szeretteinknek.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!