
Zöldséges pite



Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Tésztához:
Zöldséges feltéthez:
Tejfölös öntethez:
Elkészítés
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt alaposan keverjük össze egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Zöldséges feltét:
Mossuk és tisztítsuk meg a zöldségeket, hámozzuk meg, ha szükséges, és vágjuk kisebb darabokra, szeletekre, karikákra, ékekre, stb. A nagyon kemény zöldségeket, mint például a sárgarépaszeleteket, a brokkoli/karfiolszirmokat és a zöldbabot főzzük meg forrásban lévő sós vízben, majd szűrjük le.
Tejfölös öntet:
Mossuk meg és aprítsuk fel a metélőhagymát. Keverjük össze a tojásokat, a tejföllel és a keményítővel, ízesítsük sóval, borssal és fűszerpaprikával, majd keverjük bele a metélőhagymát.
A tepsit némi zsiradékkal kenjük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden gyúrjuk át. A tésztát a tepsiben nyújtsuk ki, és a széleinél nyomkodjuk kicsit fel a tésztát. A zöldségeket egyenletesen oszlassuk el a tésztán.
Terítsük el a sajtot a zöldségeken, majd öntsük a zöldségekre a tejfölös öntetet, és hagyjuk a tésztát meleg helyen még kb. 15 percig kelni, majd tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük meg a zöldséges pitét.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tetszés szerint fogyasszuk melegen vagy hidegen.
Tippek:
A zöldséges pitét minden kedvenc zöldséggel elkészíthetjük, és remek módja a maradékok felhasználásának.


Zöldséges pite
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Tésztához:
Zöldséges feltéthez:
Tejfölös öntethez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt alaposan keverjük össze egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Zöldséges feltét:
Mossuk és tisztítsuk meg a zöldségeket, hámozzuk meg, ha szükséges, és vágjuk kisebb darabokra, szeletekre, karikákra, ékekre, stb. A nagyon kemény zöldségeket, mint például a sárgarépaszeleteket, a brokkoli/karfiolszirmokat és a zöldbabot főzzük meg forrásban lévő sós vízben, majd szűrjük le.
Tejfölös öntet:
Mossuk meg és aprítsuk fel a metélőhagymát. Keverjük össze a tojásokat, a tejföllel és a keményítővel, ízesítsük sóval, borssal és fűszerpaprikával, majd keverjük bele a metélőhagymát.
A tepsit némi zsiradékkal kenjük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden gyúrjuk át. A tésztát a tepsiben nyújtsuk ki, és a széleinél nyomkodjuk kicsit fel a tésztát. A zöldségeket egyenletesen oszlassuk el a tésztán.
Terítsük el a sajtot a zöldségeken, majd öntsük a zöldségekre a tejfölös öntetet, és hagyjuk a tésztát meleg helyen még kb. 15 percig kelni, majd tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük meg a zöldséges pitét.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tetszés szerint fogyasszuk melegen vagy hidegen.
Tippek:
A zöldséges pitét minden kedvenc zöldséggel elkészíthetjük, és remek módja a maradékok felhasználásának.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?