Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Zöldséges pite

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

némi zsiradék

Tésztához:

400 g búzaliszt
1 teáskanál cukor
1 ½ teáskanál só
250 ml langyos víz

Zöldséges feltéthez:

1 ½ kg vegyes zöldségfélék (friss, fagyasztott és konzerv, pl. sárgarépa, brokkoli, cukkini, lilahagyma, póréhagyma, újhagyma, gomba, csemegekukorica, koktélparadicsom, paprika, zöldbab).
némi só

Tejfölös öntethez:

1 csokor metélőhagyma
450 g tejföl 20 %-os
3 darab tojás (M-es)
némi só
frissen őrölt bors
egy kis édes fűszerpaprika por
200 g reszelt Gouda sajt
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet és az élesztőt alaposan keverjük össze egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).

Zöldséges feltét:
Mossuk és tisztítsuk meg a zöldségeket, hámozzuk meg, ha szükséges, és vágjuk kisebb darabokra, szeletekre, karikákra, ékekre, stb. A nagyon kemény zöldségeket, mint például a sárgarépaszeleteket, a brokkoli/karfiolszirmokat és a zöldbabot főzzük meg forrásban lévő sós vízben, majd szűrjük le.

Tejfölös öntet:
Mossuk meg és aprítsuk fel a metélőhagymát. Keverjük össze a tojásokat, a tejföllel és a keményítővel, ízesítsük sóval, borssal és fűszerpaprikával, majd keverjük bele a metélőhagymát.

A tepsit némi zsiradékkal kenjük ki és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden gyúrjuk át. A tésztát a tepsiben nyújtsuk ki, és a széleinél nyomkodjuk kicsit fel a tésztát. A zöldségeket egyenletesen oszlassuk el a tésztán.
Terítsük el a sajtot a zöldségeken, majd öntsük a zöldségekre a tejfölös öntetet, és hagyjuk a tésztát meleg helyen még kb. 15 percig kelni, majd tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük meg a zöldséges pitét.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Tetszés szerint fogyasszuk melegen vagy hidegen.

Tippek:

Ha pikánsabban szeretjük, sütés előtt kb. 100 g kockára vágott szalonnát vagy sonkát, illetve apróra vágott tökmagot szórhatunk a pite tetejére.
A zöldséges pitét minden kedvenc zöldséggel elkészíthetjük, és remek módja a maradékok felhasználásának.
Zöldséges pite

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

1 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
2 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!