Almás-diós omlós pite
Hozzávalók
Piteformához (25 cm Ø):
zsiradék
Tésztához:
300 g búzaliszt
1 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
200 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
1 darab tojás (M-es)
25 g tejföl
Töltelékhez:
1 kg alma
80 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
1 teáskanál őrölt fahéj
20 g Dr. Oetker Étkezési keményítő
150 g dióbél
Szóráshoz:
2-3 evőkanál búzadara
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
Díszítéshez:
dióbél
porcukor
Elkészítés
Előkészítés:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, a dió felét megőröljük, a többit durvára vágjuk. A piteformát kikenjük zsiradékkal.
Elkészítés:
Töltelék:
Az előkészített almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a levét egy kissé kinyomkodjuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a fahéjat, majd kevergetve puhára főzzük. A keményítőt kb. 2-3 evőkanál hideg vízben simára keverjük, az almához csorgatjuk, és még 1-2 percet főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a megőrölt és a durvára vágott diót.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 2-3 mm) nyújtjuk, a formába tesszük, a felesleget körben levágjuk. A tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk, és egyenletesen megszórjuk a búzadarával. A levágott tésztafelesleget összegyúrjuk, enyhén lisztezett munkafelületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggatjuk.
A tölteléket elsimítjuk a tésztán, majd a tetejét kirakjuk a kiszaggatott formákkal. A kenéshez a tojássárgáját egy kevés vízzel simára keverjük, és megkenjük vele a pitetészta tetejét. A piteformát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt késsel óvatosan leválasztjuk a sütőforma széléről, de benne hagyjuk a formában, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt süteményt kivesszük a formából, tálalás előtt dióbéllel díszítjük és megszórjuk porcukorral.
Az előkészített almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a levét egy kissé kinyomkodjuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a fahéjat, majd kevergetve puhára főzzük. A keményítőt kb. 2-3 evőkanál hideg vízben simára keverjük, az almához csorgatjuk, és még 1-2 percet főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a megőrölt és a durvára vágott diót.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 2-3 mm) nyújtjuk, a formába tesszük, a felesleget körben levágjuk. A tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk, és egyenletesen megszórjuk a búzadarával. A levágott tésztafelesleget összegyúrjuk, enyhén lisztezett munkafelületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggatjuk.
A tölteléket elsimítjuk a tésztán, majd a tetejét kirakjuk a kiszaggatott formákkal. A kenéshez a tojássárgáját egy kevés vízzel simára keverjük, és megkenjük vele a pitetészta tetejét. A piteformát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt késsel óvatosan leválasztjuk a sütőforma széléről, de benne hagyjuk a formában, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt süteményt kivesszük a formából, tálalás előtt dióbéllel díszítjük és megszórjuk porcukorral.
Tipp:
A pitét dió helyett mandulával vagy törökmogyoróval is elkészíthetjük.
Kedvencnek jelölöm
Almás-diós omlós pite
Hozzávalók
kb. 8-10 szelet elkészítéséhez
Piteformához (25 cm Ø):
zsiradék
Tésztához:
300 g búzaliszt
1 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
200 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
1 darab tojás (M-es)
25 g tejföl
Töltelékhez:
1 kg alma
80 g cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
150 g dióbél
Szóráshoz:
2-3 evőkanál búzadara
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
Díszítéshez:
dióbél
porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, a dió felét megőröljük, a többit durvára vágjuk. A piteformát kikenjük zsiradékkal.
Elkészítés:
Töltelék:
Az előkészített almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a levét egy kissé kinyomkodjuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a fahéjat, majd kevergetve puhára főzzük. A keményítőt kb. 2-3 evőkanál hideg vízben simára keverjük, az almához csorgatjuk, és még 1-2 percet főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a megőrölt és a durvára vágott diót.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 2-3 mm) nyújtjuk, a formába tesszük, a felesleget körben levágjuk. A tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk, és egyenletesen megszórjuk a búzadarával. A levágott tésztafelesleget összegyúrjuk, enyhén lisztezett munkafelületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggatjuk.
A tölteléket elsimítjuk a tésztán, majd a tetejét kirakjuk a kiszaggatott formákkal. A kenéshez a tojássárgáját egy kevés vízzel simára keverjük, és megkenjük vele a pitetészta tetejét. A piteformát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt késsel óvatosan leválasztjuk a sütőforma széléről, de benne hagyjuk a formában, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt süteményt kivesszük a formából, tálalás előtt dióbéllel díszítjük és megszórjuk porcukorral.
Az előkészített almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a levét egy kissé kinyomkodjuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a fahéjat, majd kevergetve puhára főzzük. A keményítőt kb. 2-3 evőkanál hideg vízben simára keverjük, az almához csorgatjuk, és még 1-2 percet főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a megőrölt és a durvára vágott diót.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 2-3 mm) nyújtjuk, a formába tesszük, a felesleget körben levágjuk. A tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk, és egyenletesen megszórjuk a búzadarával. A levágott tésztafelesleget összegyúrjuk, enyhén lisztezett munkafelületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggatjuk.
A tölteléket elsimítjuk a tésztán, majd a tetejét kirakjuk a kiszaggatott formákkal. A kenéshez a tojássárgáját egy kevés vízzel simára keverjük, és megkenjük vele a pitetészta tetejét. A piteformát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt késsel óvatosan leválasztjuk a sütőforma széléről, de benne hagyjuk a formában, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt süteményt kivesszük a formából, tálalás előtt dióbéllel díszítjük és megszórjuk porcukorral.
Tipp:
A pitét dió helyett mandulával vagy törökmogyoróval is elkészíthetjük.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?