Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Almás-diós omlós pite

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 8-10 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 8-10 szelet elkészítéséhez

Piteformához (25 cm Ø):

zsiradék

Tésztához:

300 g búzaliszt
1 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
200 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
1 darab tojás (M-es)
25 g tejföl

Töltelékhez:

1 kg alma
80 g cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
150 g dióbél

Szóráshoz:

2-3 evőkanál búzadara

Kenéshez:

1 darab tojássárgája (M-es)

Díszítéshez:

dióbél
porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Az almát megmossuk, meghámozzuk, a dió felét megőröljük, a többit durvára vágjuk. A piteformát kikenjük zsiradékkal.

Elkészítés:

Töltelék:
Az előkészített almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a levét egy kissé kinyomkodjuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a fahéjat, majd kevergetve puhára főzzük. A keményítőt kb. 2-3 evőkanál hideg vízben simára keverjük, az almához csorgatjuk, és még 1-2 percet főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a megőrölt és a durvára vágott diót.
A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 2-3 mm) nyújtjuk, a formába tesszük, a felesleget körben levágjuk. A tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk, és egyenletesen megszórjuk a búzadarával. A levágott tésztafelesleget összegyúrjuk, enyhén lisztezett munkafelületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggatjuk.

A tölteléket elsimítjuk a tésztán, majd a tetejét kirakjuk a kiszaggatott formákkal. A kenéshez a tojássárgáját egy kevés vízzel simára keverjük, és megkenjük vele a pitetészta tetejét. A piteformát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt késsel óvatosan leválasztjuk a sütőforma széléről, de benne hagyjuk a formában, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt süteményt kivesszük a formából, tálalás előtt dióbéllel díszítjük és megszórjuk porcukorral.

Tipp:

A pitét dió helyett mandulával vagy törökmogyoróval is elkészíthetjük.
Almás-diós omlós pite

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
43 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!