![Almás-diós omlós pite](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31821/almas-dios-omlos-pite-15525.jpg)
Almás-diós omlós pite
![Szükséges idő](https://sutnijo.hu/img/icons/timer@3x.png)
![Nehézség](https://sutnijo.hu/img/icons/chef-hat@3x.png)
![Adag](https://sutnijo.hu/img/icons/piece.png)
Hozzávalók
Piteformához (25 cm Ø):
Tésztához:
Töltelékhez:
Szóráshoz:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Az előkészített almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a levét egy kissé kinyomkodjuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a fahéjat, majd kevergetve puhára főzzük. A keményítőt kb. 2-3 evőkanál hideg vízben simára keverjük, az almához csorgatjuk, és még 1-2 percet főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a megőrölt és a durvára vágott diót.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 2-3 mm) nyújtjuk, a formába tesszük, a felesleget körben levágjuk. A tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk, és egyenletesen megszórjuk a búzadarával. A levágott tésztafelesleget összegyúrjuk, enyhén lisztezett munkafelületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggatjuk.
A tölteléket elsimítjuk a tésztán, majd a tetejét kirakjuk a kiszaggatott formákkal. A kenéshez a tojássárgáját egy kevés vízzel simára keverjük, és megkenjük vele a pitetészta tetejét. A piteformát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt késsel óvatosan leválasztjuk a sütőforma széléről, de benne hagyjuk a formában, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt süteményt kivesszük a formából, tálalás előtt dióbéllel díszítjük és megszórjuk porcukorral.
Tipp:
![Csillag](https://sutnijo.hu/img/icons/star-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Almás-diós omlós pite
Hozzávalók
kb. 8-10 szelet elkészítéséhez
Piteformához (25 cm Ø):
Tésztához:
Töltelékhez:
Szóráshoz:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Az előkészített almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a levét egy kissé kinyomkodjuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a fahéjat, majd kevergetve puhára főzzük. A keményítőt kb. 2-3 evőkanál hideg vízben simára keverjük, az almához csorgatjuk, és még 1-2 percet főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a megőrölt és a durvára vágott diót.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 2-3 mm) nyújtjuk, a formába tesszük, a felesleget körben levágjuk. A tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk, és egyenletesen megszórjuk a búzadarával. A levágott tésztafelesleget összegyúrjuk, enyhén lisztezett munkafelületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggatjuk.
A tölteléket elsimítjuk a tésztán, majd a tetejét kirakjuk a kiszaggatott formákkal. A kenéshez a tojássárgáját egy kevés vízzel simára keverjük, és megkenjük vele a pitetészta tetejét. A piteformát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt késsel óvatosan leválasztjuk a sütőforma széléről, de benne hagyjuk a formában, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt süteményt kivesszük a formából, tálalás előtt dióbéllel díszítjük és megszórjuk porcukorral.
Tipp:
![Almás-diós omlós pite](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31821/almas-dios-omlos-pite-15525.jpg)
Legújabb cikkek
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?