Almás-mézesfűszeres pite
Hozzávalók
Piteformához (kb. 25 cm Ø):
Tésztához:
Töltelékhez:
Szóráshoz:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Az előkészített almát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a narancshéjat és a fűszerkeveréket, majd kevergetve puhára főzzük. A keményítőt kb. 3 evőkanál hideg vízben simára keverjük, az almához csorgatjuk, és még 1-2 percet főzzük, hogy a töltelék besűrűsödjön. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dol-gozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 3 mm) nyújtjuk, a formába tesszük, a felesleget körben levágjuk. A tésztát a piteformával együtt 30 percre hűtőbe tesszük, a felesleget összegyúrjuk, frissentartó fóliába csomagoljuk, és szintén hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk, egyenletesen megszórjuk a búzadarával, és belesimítjuk a kihűlt tölteléket. A tésztafelesleget enyhén lisztezett munkafelületen kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd a kétféle méretű csillag alakú kiszúróformával kiszaggatjuk. A pite tetejét kirakjuk a kiszaggatott formákkal. A kenéshez a tojást egy kevés vízzel simára keverjük, és megkenjük vele a pite tetejét. A piteformát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt késsel óvatosan leválasztjuk a sütőforma széléről, de benne hagyjuk a formában, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt süteményt kivesszük a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Almás-mézesfűszeres pite
Hozzávalók
8-10 szelet elkészítéséhez
Piteformához (kb. 25 cm Ø):
Tésztához:
Töltelékhez:
Szóráshoz:
Kenéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Az előkészített almát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a narancshéjat és a fűszerkeveréket, majd kevergetve puhára főzzük. A keményítőt kb. 3 evőkanál hideg vízben simára keverjük, az almához csorgatjuk, és még 1-2 percet főzzük, hogy a töltelék besűrűsödjön. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dol-gozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 3 mm) nyújtjuk, a formába tesszük, a felesleget körben levágjuk. A tésztát a piteformával együtt 30 percre hűtőbe tesszük, a felesleget összegyúrjuk, frissentartó fóliába csomagoljuk, és szintén hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk, egyenletesen megszórjuk a búzadarával, és belesimítjuk a kihűlt tölteléket. A tésztafelesleget enyhén lisztezett munkafelületen kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd a kétféle méretű csillag alakú kiszúróformával kiszaggatjuk. A pite tetejét kirakjuk a kiszaggatott formákkal. A kenéshez a tojást egy kevés vízzel simára keverjük, és megkenjük vele a pite tetejét. A piteformát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt késsel óvatosan leválasztjuk a sütőforma széléről, de benne hagyjuk a formában, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt süteményt kivesszük a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?