Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Bajor tönkölycsiga

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 darab elkészítéséhez

Sütőlemezhez:

sütőpapír

Tésztához:

375 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
75 g tejföl
1 teáskanál cukor
175 ml meleg víz
1 teáskanál só

Kenéshez:

100 ml víz

Szóráshoz:

nagy szemű só, szezámmag, mák, lenmag, tökmag, vagy napraforgómag
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

A Bajor tönkölycsiga péksütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
Tészta:
A teljes kiőrlésű tönkölylisztet az élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. A többi hozzávalót hozzáadjuk, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal) kb. 2 perc alatt sima felületű tésztává összedolgozzuk. A sütőlemezre sütőpapírt helyezünk. A sütőt előmelegítjük.

Alsó-felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

A tésztát finoman megszórjuk liszttel, a munkafelületen rövid idő alatt még egyszer átgyúrjuk, majd 12 egyenlő méretű darabra osztjuk. Az így kapott tésztadarabokat egyesével kb. 25 cm hosszú hengerekké sodorjuk. Mindegyik hengert feltekerjük csiga formában (1. fotó). A csigákat a sütőlemezre helyezzük.

Kenés:
A vizet egy kis lábasban felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, lassan, óvatosan hozzákeverjük a szódabikarbónát (vigyázzunk, erősen pezseghet). Hagyjuk kicsit lehűlni. Ecset segítségével kétszer átkenjük a csigákat a szódabikarbónás vízzel (2. fotó). Ezután megszórjuk sóval, vagy tetszőleges magvakkal. A sütőlemezt, a sütő középső részébe helyezzük.

Sütési idő: kb. 15-17 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A Bajor tönkölycsiga péksüteményt a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük, hagyjuk kihűlni, vagy langyosan tálaljuk.

Tipp:

A Bajor tönkölycsiga péksütemény lefagyasztható.
A sütemény tetejére sütés előtt ízlés szerint szórhatunk szezámmagot, vágott mandulát, mákot, napraforgómagot, pisztáciát, tökmagot, lenmagot.
Bajor tönkölycsiga Bajor tönkölycsiga Bajor tönkölycsiga

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 0-20 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2022-11-29
0 Kedvelés

Habkönnyű desszertcsoda, ez a mousse

A franciák tudnak valamit, ha desszertről van szó! A mousse az egyik leghíresebb édes-ségük, a könnyű, habos csoda a XVIII. századtól töretlenül gyűjti lelkes rajongóit.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-21
0 Kedvelés

Fókuszban az energiatakarékosság – melegítsük elő a sütőt?

Hogyan tudnánk még spórolni? – tesszük fel a kérdést. Lássuk, mi a helyzet a sütéssel, kötelező az előmelegítés?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-08
0 Kedvelés

Jön a tél, készítsünk testet-lelket melengető italokat!

Nyáron minél jobban behűtött limonádékra, koktélokra vágyunk. Télen pedig pont az ellenkezőjükre: kerüljön a poharunkba valami igazán forró, finom, melengető ital!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!