Tönkölybúzás-sárgarépás zsemle
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Élesztős tésztához:
150 g sárgarépa
300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g zabpehely
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
100 g natúr joghurt
180 ml meleg víz
50 g lágy vaj vagy margarin
2 csipet fokhagymapor
2 csipet bors
1 kávéskanál metélőhagyma
Szóráshoz:
egy kis víz
2-3 evőkanál tönkölybúza pehely
Feltéthez:
1 csokor újhagyma
125 g mozzarella
150 g natúr joghurt
125 g Dr. Oetker Creme Vega
100 g reszelt sajt, pl. Emmentáli sajt
egy kis só
frissen őrölt bors
Elkészítés
Elkészítés:
Tészta:
Hámozzuk meg és reszeljük finomra a sárgarépát. Keverjük össze a lisztet, a pelyhet és az instant élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órán át, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete. Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral.
Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen ismét röviden gyúrjuk át, majd formázzuk egy rúdba és osszuk 12 egyenlő darabra. Az egyes darabokat kissé megnyújtva formázzuk meg és helyezzük a sütőlemezre. A zsemléket egy kevés vízzel megkenjük, és a felületüket szórjuk meg zabpehellyel. Egy konyharuhával takarjuk le a zsemléket, és hagyjuk a tepsiben kb. 30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt
Alsó és felső sütés: kb. 210 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
A sütő középső részébe tegyük a tepsit és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Húzzuk a zsemléket a sütőpapírral együtt egy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.
Feltéthez:
Mossuk meg az újhagymát, és vágjuk karikákra. A mozzarellát vágjuk apró kockákra. A joghurtot jól keverje össze a Creme Vega-val. Keverjük bele az újhagymát, a mozzarellát és a reszelt sajtot, és ízesítsük sóval, borssal.
Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A zsemléket felszeleteljük, és vékonyan megkenjük kb. 1 evőkanálnyi feltéttel, majd megsütjük.
A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a zsemléket megsütjük.
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Az elkészült zsemléket tálaljuk melegen.
Hámozzuk meg és reszeljük finomra a sárgarépát. Keverjük össze a lisztet, a pelyhet és az instant élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órán át, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete. Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral.
Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen ismét röviden gyúrjuk át, majd formázzuk egy rúdba és osszuk 12 egyenlő darabra. Az egyes darabokat kissé megnyújtva formázzuk meg és helyezzük a sütőlemezre. A zsemléket egy kevés vízzel megkenjük, és a felületüket szórjuk meg zabpehellyel. Egy konyharuhával takarjuk le a zsemléket, és hagyjuk a tepsiben kb. 30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt
Alsó és felső sütés: kb. 210 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
A sütő középső részébe tegyük a tepsit és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Húzzuk a zsemléket a sütőpapírral együtt egy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.
Feltéthez:
Mossuk meg az újhagymát, és vágjuk karikákra. A mozzarellát vágjuk apró kockákra. A joghurtot jól keverje össze a Creme Vega-val. Keverjük bele az újhagymát, a mozzarellát és a reszelt sajtot, és ízesítsük sóval, borssal.
Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A zsemléket felszeleteljük, és vékonyan megkenjük kb. 1 evőkanálnyi feltéttel, majd megsütjük.
A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a zsemléket megsütjük.
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Az elkészült zsemléket tálaljuk melegen.
Tippek:
A zsemlék fagyaszthatóak.
Hidegen vagy melegen is fogyasztható.
Hidegen vagy melegen is fogyasztható.
Kedvencnek jelölöm
Tönkölybúzás-sárgarépás zsemle
Hozzávalók
12 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Élesztős tésztához:
150 g sárgarépa
300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g zabpehely
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
100 g natúr joghurt
180 ml meleg víz
50 g lágy vaj vagy margarin
2 csipet fokhagymapor
2 csipet bors
1 kávéskanál metélőhagyma
Szóráshoz:
egy kis víz
2-3 evőkanál tönkölybúza pehely
Feltéthez:
1 csokor újhagyma
125 g mozzarella
150 g natúr joghurt
125 g Dr. Oetker Creme VEGA
100 g reszelt sajt, pl. Emmentáli sajt
egy kis só
frissen őrölt bors
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Tészta:
Hámozzuk meg és reszeljük finomra a sárgarépát. Keverjük össze a lisztet, a pelyhet és az instant élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órán át, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete. Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral.
Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen ismét röviden gyúrjuk át, majd formázzuk egy rúdba és osszuk 12 egyenlő darabra. Az egyes darabokat kissé megnyújtva formázzuk meg és helyezzük a sütőlemezre. A zsemléket egy kevés vízzel megkenjük, és a felületüket szórjuk meg zabpehellyel. Egy konyharuhával takarjuk le a zsemléket, és hagyjuk a tepsiben kb. 30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt
Alsó és felső sütés: kb. 210 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
A sütő középső részébe tegyük a tepsit és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Húzzuk a zsemléket a sütőpapírral együtt egy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.
Feltéthez:
Mossuk meg az újhagymát, és vágjuk karikákra. A mozzarellát vágjuk apró kockákra. A joghurtot jól keverje össze a Creme Vega-val. Keverjük bele az újhagymát, a mozzarellát és a reszelt sajtot, és ízesítsük sóval, borssal.
Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A zsemléket felszeleteljük, és vékonyan megkenjük kb. 1 evőkanálnyi feltéttel, majd megsütjük.
A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a zsemléket megsütjük.
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Az elkészült zsemléket tálaljuk melegen.
Hámozzuk meg és reszeljük finomra a sárgarépát. Keverjük össze a lisztet, a pelyhet és az instant élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órán át, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete. Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral.
Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen ismét röviden gyúrjuk át, majd formázzuk egy rúdba és osszuk 12 egyenlő darabra. Az egyes darabokat kissé megnyújtva formázzuk meg és helyezzük a sütőlemezre. A zsemléket egy kevés vízzel megkenjük, és a felületüket szórjuk meg zabpehellyel. Egy konyharuhával takarjuk le a zsemléket, és hagyjuk a tepsiben kb. 30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt
Alsó és felső sütés: kb. 210 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
A sütő középső részébe tegyük a tepsit és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Húzzuk a zsemléket a sütőpapírral együtt egy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.
Feltéthez:
Mossuk meg az újhagymát, és vágjuk karikákra. A mozzarellát vágjuk apró kockákra. A joghurtot jól keverje össze a Creme Vega-val. Keverjük bele az újhagymát, a mozzarellát és a reszelt sajtot, és ízesítsük sóval, borssal.
Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A zsemléket felszeleteljük, és vékonyan megkenjük kb. 1 evőkanálnyi feltéttel, majd megsütjük.
A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a zsemléket megsütjük.
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Az elkészült zsemléket tálaljuk melegen.
Tippek:
A zsemlék fagyaszthatóak.
Hidegen vagy melegen is fogyasztható.
Hidegen vagy melegen is fogyasztható.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?