Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tönkölybúzás-sárgarépás zsemle

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 12 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

12 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Élesztős tésztához:

150 g sárgarépa
300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g zabpehely
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
100 g natúr joghurt
180 ml meleg víz
50 g lágy vaj vagy margarin
2 csipet fokhagymapor
2 csipet bors
1 kávéskanál metélőhagyma

Szóráshoz:

egy kis víz
2-3 evőkanál tönkölybúza pehely

Feltéthez:

1 csokor újhagyma
125 g mozzarella
150 g natúr joghurt
100 g reszelt sajt, pl. Emmentáli sajt
egy kis só
frissen őrölt bors
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Hámozzuk meg és reszeljük finomra a sárgarépát. Keverjük össze a lisztet, a pelyhet és az instant élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órán át, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete. Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral.

Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen ismét röviden gyúrjuk át, majd formázzuk egy rúdba és osszuk 12 egyenlő darabra. Az egyes darabokat kissé megnyújtva formázzuk meg és helyezzük a sütőlemezre. A zsemléket egy kevés vízzel megkenjük, és a felületüket szórjuk meg zabpehellyel. Egy konyharuhával takarjuk le a zsemléket, és hagyjuk a tepsiben kb. 30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt

Alsó és felső sütés: kb. 210 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)

A sütő középső részébe tegyük a tepsit és süssük meg a zsemléket.

Sütési idő: kb. 18-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Húzzuk a zsemléket a sütőpapírral együtt egy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.

Feltéthez:
Mossuk meg az újhagymát, és vágjuk karikákra. A mozzarellát vágjuk apró kockákra. A joghurtot jól keverje össze a Creme Vega-val. Keverjük bele az újhagymát, a mozzarellát és a reszelt sajtot, és ízesítsük sóval, borssal.

Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

A zsemléket felszeleteljük, és vékonyan megkenjük kb. 1 evőkanálnyi feltéttel, majd megsütjük.

A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a zsemléket megsütjük.

Sütési idő: kb. 8-10 perc

Az elkészült zsemléket tálaljuk melegen.

Tippek:

A zsemlék fagyaszthatóak.
Hidegen vagy melegen is fogyasztható.
Tönkölybúzás-sárgarépás zsemle

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
25 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

1 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
2 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!