Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tönkölybúzás-sárgarépás zsemle

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 12 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

12 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Élesztős tésztához:

150 g sárgarépa
300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g zabpehely
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
100 g natúr joghurt
180 ml meleg víz
50 g lágy vaj vagy margarin
2 csipet fokhagymapor
2 csipet bors
1 kávéskanál metélőhagyma

Szóráshoz:

egy kis víz
2-3 evőkanál tönkölybúza pehely

Feltéthez:

1 csokor újhagyma
125 g mozzarella
150 g natúr joghurt
100 g reszelt sajt, pl. Emmentáli sajt
egy kis só
frissen őrölt bors
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Hámozzuk meg és reszeljük finomra a sárgarépát. Keverjük össze a lisztet, a pelyhet és az instant élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órán át, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete. Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral.

Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen ismét röviden gyúrjuk át, majd formázzuk egy rúdba és osszuk 12 egyenlő darabra. Az egyes darabokat kissé megnyújtva formázzuk meg és helyezzük a sütőlemezre. A zsemléket egy kevés vízzel megkenjük, és a felületüket szórjuk meg zabpehellyel. Egy konyharuhával takarjuk le a zsemléket, és hagyjuk a tepsiben kb. 30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt

Alsó és felső sütés: kb. 210 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)

A sütő középső részébe tegyük a tepsit és süssük meg a zsemléket.

Sütési idő: kb. 18-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Húzzuk a zsemléket a sütőpapírral együtt egy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.

Feltéthez:
Mossuk meg az újhagymát, és vágjuk karikákra. A mozzarellát vágjuk apró kockákra. A joghurtot jól keverje össze a Creme Vega-val. Keverjük bele az újhagymát, a mozzarellát és a reszelt sajtot, és ízesítsük sóval, borssal.

Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

A zsemléket felszeleteljük, és vékonyan megkenjük kb. 1 evőkanálnyi feltéttel, majd megsütjük.

A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a zsemléket megsütjük.

Sütési idő: kb. 8-10 perc

Az elkészült zsemléket tálaljuk melegen.

Tippek:

A zsemlék fagyaszthatóak.
Hidegen vagy melegen is fogyasztható.
Tönkölybúzás-sárgarépás zsemle

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
39 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!