Burgonyás pogácsa
Hozzávalók
Burgonyás pogácsa
80 dkg liszt
25 dkg Rama
5 dkg zsír
3 dkg élesztő
3 dl tej
1 kávéskanál cukor
1 evőkanál só
25-30 dkg burgonya
2 db tojás
Kenéshez:
1 db tojás
Elkészítés
Elkészítés
A burgonyákat megfőzzük, majd meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni.
1 dl tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a zsírt, a Ramát és összemorzsoljuk őket, majd mehet hozzá a tojás, só, a felfuttatott élesztő a maradék 2 dl tej és a kihűlt burgonya. Az egészet jól összegyúrjuk, dagasztjuk, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk 1,5 cm magasra, késsel becsíkozzuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk közt kicsit megsodorgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 30 percig letakarva kelesztjük még. Érdemes helyet hagyni köztük, mert még sütés közben is fognak kicsit nőni. A tojást kis tálba villával felverjük, majd megkenjük a pogácsákat és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
1 dl tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a zsírt, a Ramát és összemorzsoljuk őket, majd mehet hozzá a tojás, só, a felfuttatott élesztő a maradék 2 dl tej és a kihűlt burgonya. Az egészet jól összegyúrjuk, dagasztjuk, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk 1,5 cm magasra, késsel becsíkozzuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk közt kicsit megsodorgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 30 percig letakarva kelesztjük még. Érdemes helyet hagyni köztük, mert még sütés közben is fognak kicsit nőni. A tojást kis tálba villával felverjük, majd megkenjük a pogácsákat és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Tálalás
Kb. 70-75 db
Tárolás
2-3 nap múltán is nagyon finom puha, nem szárad ki.
Kedvencnek jelölöm
Burgonyás pogácsa
Hozzávalók
Burgonyás pogácsa
80 dkg liszt
25 dkg Rama
5 dkg zsír
3 dkg élesztő
3 dl tej
1 kávéskanál cukor
1 evőkanál só
25-30 dkg burgonya
2 db tojás
Kenéshez:
1 db tojás
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A burgonyákat megfőzzük, majd meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni.
1 dl tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a zsírt, a Ramát és összemorzsoljuk őket, majd mehet hozzá a tojás, só, a felfuttatott élesztő a maradék 2 dl tej és a kihűlt burgonya. Az egészet jól összegyúrjuk, dagasztjuk, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk 1,5 cm magasra, késsel becsíkozzuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk közt kicsit megsodorgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 30 percig letakarva kelesztjük még. Érdemes helyet hagyni köztük, mert még sütés közben is fognak kicsit nőni. A tojást kis tálba villával felverjük, majd megkenjük a pogácsákat és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
1 dl tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a zsírt, a Ramát és összemorzsoljuk őket, majd mehet hozzá a tojás, só, a felfuttatott élesztő a maradék 2 dl tej és a kihűlt burgonya. Az egészet jól összegyúrjuk, dagasztjuk, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk 1,5 cm magasra, késsel becsíkozzuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk közt kicsit megsodorgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 30 percig letakarva kelesztjük még. Érdemes helyet hagyni köztük, mert még sütés közben is fognak kicsit nőni. A tojást kis tálba villával felverjük, majd megkenjük a pogácsákat és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Tálalás
Kb. 70-75 db
Tárolás
2-3 nap múltán is nagyon finom puha, nem szárad ki.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?