Céklás zsemle
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
375 g tönkölybúzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
1 teáskanál só
125 ml víz
2 evőkanál étolaj, pl. repceolaj
125 ml céklalé
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel és a sóval keverőtálban alaposan összekeverjük, majd megfelezzük. Az első felét vízzel és 1 evőkanál étolajjal konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 2 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A másik felét a céklalével és 1 evőkanál étolajjal ugyanúgy sima tésztává dolgozzuk. Mindkét adagot enyhén lisztezett munkafelületen kb. 12-12 egyforma méretű darabra osztjuk. Könnyedén összegyúrunk egy piros és egy világos tésztadarabot, golyóvá formázzuk, és a tepsibe tesszük. Kb. 15 percig a tepsiben pihentetjük, majd a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A zsemlék jól fagyaszthatóak. Fogyasztás előtt kb. 5 perc alatt sütési hőmérsékleten átsütjük.
Tönkölybúzaliszt helyett a zsemléket elkészíthetjük búzaliszttel is.
Tönkölybúzaliszt helyett a zsemléket elkészíthetjük búzaliszttel is.
Kedvencnek jelölöm
Céklás zsemle
Hozzávalók
kb. 12 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
375 g tönkölybúzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
1 teáskanál só
125 ml víz
2 evőkanál étolaj, pl. repceolaj
125 ml céklalé
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel és a sóval keverőtálban alaposan összekeverjük, majd megfelezzük. Az első felét vízzel és 1 evőkanál étolajjal konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 2 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A másik felét a céklalével és 1 evőkanál étolajjal ugyanúgy sima tésztává dolgozzuk. Mindkét adagot enyhén lisztezett munkafelületen kb. 12-12 egyforma méretű darabra osztjuk. Könnyedén összegyúrunk egy piros és egy világos tésztadarabot, golyóvá formázzuk, és a tepsibe tesszük. Kb. 15 percig a tepsiben pihentetjük, majd a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A zsemlék jól fagyaszthatóak. Fogyasztás előtt kb. 5 perc alatt sütési hőmérsékleten átsütjük.
Tönkölybúzaliszt helyett a zsemléket elkészíthetjük búzaliszttel is.
Tönkölybúzaliszt helyett a zsemléket elkészíthetjük búzaliszttel is.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?