Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Olivás kenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 25 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 25 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Élesztős tésztához:

kb. 160 g fekete olajbogyó
500 g búzaliszt
2 teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj
250 ml langyos víz
némi búzaliszt
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Csöpögtessük le az olajbogyót. Tegyünk félre 7 olajbogyót. A maradék olajbogyót vágjuk félbe vagy negyedeljük.

Elkészítés:

Élesztős tészta:
Keverjük össze a lisztet az élesztővel és a sóval egy keverőtálban. Adjuk hozzá az olajat és a vizet. Gyúrjunk össze mindent egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Az olívás kenyértésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden gyúrjuk át és (kb. 40 x 30 cm) téglalap alakúra sodorjuk. Az apróra vágott olajbogyót egyenletesen oszlassuk el a tésztán, a szélén kb. 1 cm-t szabadon hagyva. A tésztát a hosszú oldalról szorosan tekerjük fel. Fogjuk meg a tésztatekercs végeit, és többször csavarjuk meg, hogy „gyökeret” formázzon. Az olajbogyókat mélyen nyomjuk a tésztába. Helyezzük a tésztát a tepsire és hagyjuk ismét kelni kb. 20-25 percig.

Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük meg a kenyeret.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Hagyjuk az olajbogyós kenyeret egy süteményrácson kihűlni.

Tippek:

Olajbogyót tetszés szerint zöldet vagy feketét is használhatunk.
A kenyér jól fagyasztható.
Olivás kenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
1 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!