Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Citromos pite

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Pite formához (28 cm Ø):

zsiradék

Vakon sütéshez:

sütőpapír
kb. 200 g szárított lencse vagy más hüvelyesek

Tésztához:

200 g búzaliszt
½ csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g cukor
75 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)

Pudinghoz:

300 ml víz
200 ml citromlé
150 g cukor
10 g vaj vagy margarin
3 darab tojássárgája (M-es)

Tojásfehérjehabhoz:

3 darab tojásfehérje (M-es)
75 g cukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A formát zsiradékkal kikenjük és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 32 cm Ø) nyújtjuk, a formába tesszük, és villával sűrűn megszurkáljuk. A sütőpapírt a tésztára fektetjük, és nehezéknek rászórjuk a hüvelyeseket.
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük.

Sütési idő: kb. 20-25 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A formát sütés után sütőrácsra tesszük. A sütőpapírt a hüvelyesekkel együtt eltávolítjuk, és a tésztát hagyjuk kihűlni.

Puding:
A keményítőt habverővel 200 ml vízzel összekeverjük. A maradék vizet a citromlével, a cukorral és a reszelt citromhéjjal felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert keményítőt. A citrompudingot keverés közben kb. 1 percig főzzük, majd belekeverjük a vajat vagy margarint. Fokozatosan a tojássárgájába keverünk 4 evőkanál pudingkrémet, az így kapott krémet belekeverjük a citrompudingba, a formába töltjük, és kb. 1 órára hideg helyre tesszük.
A sütőt újra előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Tojásfehérjehab:
A tojásfehérjét keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton felverjük. Fokozatosan beleszórjuk a cukrot, és a tojásfehérjét keményre felverjük. A habcsókmasszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és vastag habcsókvirágokat nyomunk a pudingra. A formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük.

Sütési idő: kb. 10-12 perc

A süteményt a formában sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tippek:

A sütemény frissen facsart citromlével a legfinomabb.
A süteményt elkészíthetjük tepsiben (30 cm Ø) is.
Ahelyett, hogy a tojásfehérjehabot halmokban nyomjuk a pudingra, hullámosan is elkenhetjük, és így sütjük meg.
Citromos pite receptje 12 szeletes tortához elegendő.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
40 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!