Citromos pite
Hozzávalók
Pite formához (28 cm Ø):
zsiradék
Vakon sütéshez:
sütőpapír
kb. 200 g szárított lencse vagy más hüvelyesek
Tésztához:
200 g búzaliszt
½ csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g cukor
75 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)
Pudinghoz:
60 g Dr. Oetker Étkezési keményítő
300 ml víz
200 ml citromlé
150 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt citromhéj
10 g vaj vagy margarin
3 darab tojássárgája (M-es)
Tojásfehérjehabhoz:
3 darab tojásfehérje (M-es)
75 g cukor
Elkészítés
Előkészítés:
A formát zsiradékkal kikenjük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 32 cm Ø) nyújtjuk, a formába tesszük, és villával sűrűn megszurkáljuk. A sütőpapírt a tésztára fektetjük, és nehezéknek rászórjuk a hüvelyeseket.
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát sütés után sütőrácsra tesszük. A sütőpapírt a hüvelyesekkel együtt eltávolítjuk, és a tésztát hagyjuk kihűlni.
Puding:
A keményítőt habverővel 200 ml vízzel összekeverjük. A maradék vizet a citromlével, a cukorral és a reszelt citromhéjjal felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert keményítőt. A citrompudingot keverés közben kb. 1 percig főzzük, majd belekeverjük a vajat vagy margarint. Fokozatosan a tojássárgájába keverünk 4 evőkanál pudingkrémet, az így kapott krémet belekeverjük a citrompudingba, a formába töltjük, és kb. 1 órára hideg helyre tesszük.
A sütőt újra előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Tojásfehérjehab:
A tojásfehérjét keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton felverjük. Fokozatosan beleszórjuk a cukrot, és a tojásfehérjét keményre felverjük. A habcsókmasszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és vastag habcsókvirágokat nyomunk a pudingra. A formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
A süteményt a formában sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 32 cm Ø) nyújtjuk, a formába tesszük, és villával sűrűn megszurkáljuk. A sütőpapírt a tésztára fektetjük, és nehezéknek rászórjuk a hüvelyeseket.
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát sütés után sütőrácsra tesszük. A sütőpapírt a hüvelyesekkel együtt eltávolítjuk, és a tésztát hagyjuk kihűlni.
Puding:
A keményítőt habverővel 200 ml vízzel összekeverjük. A maradék vizet a citromlével, a cukorral és a reszelt citromhéjjal felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert keményítőt. A citrompudingot keverés közben kb. 1 percig főzzük, majd belekeverjük a vajat vagy margarint. Fokozatosan a tojássárgájába keverünk 4 evőkanál pudingkrémet, az így kapott krémet belekeverjük a citrompudingba, a formába töltjük, és kb. 1 órára hideg helyre tesszük.
A sütőt újra előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Tojásfehérjehab:
A tojásfehérjét keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton felverjük. Fokozatosan beleszórjuk a cukrot, és a tojásfehérjét keményre felverjük. A habcsókmasszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és vastag habcsókvirágokat nyomunk a pudingra. A formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
A süteményt a formában sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A sütemény frissen facsart citromlével a legfinomabb.
A süteményt elkészíthetjük tepsiben (30 cm Ø) is.
Ahelyett, hogy a tojásfehérjehabot halmokban nyomjuk a pudingra, hullámosan is elkenhetjük, és így sütjük meg.
A süteményt elkészíthetjük tepsiben (30 cm Ø) is.
Ahelyett, hogy a tojásfehérjehabot halmokban nyomjuk a pudingra, hullámosan is elkenhetjük, és így sütjük meg.
Kedvencnek jelölöm
Citromos pite
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Pite formához (28 cm Ø):
zsiradék
Vakon sütéshez:
sütőpapír
kb. 200 g szárított lencse vagy más hüvelyesek
Tésztához:
200 g búzaliszt
½ csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g cukor
75 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)
Pudinghoz:
300 ml víz
200 ml citromlé
150 g cukor
10 g vaj vagy margarin
3 darab tojássárgája (M-es)
Tojásfehérjehabhoz:
3 darab tojásfehérje (M-es)
75 g cukor
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A formát zsiradékkal kikenjük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 32 cm Ø) nyújtjuk, a formába tesszük, és villával sűrűn megszurkáljuk. A sütőpapírt a tésztára fektetjük, és nehezéknek rászórjuk a hüvelyeseket.
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát sütés után sütőrácsra tesszük. A sütőpapírt a hüvelyesekkel együtt eltávolítjuk, és a tésztát hagyjuk kihűlni.
Puding:
A keményítőt habverővel 200 ml vízzel összekeverjük. A maradék vizet a citromlével, a cukorral és a reszelt citromhéjjal felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert keményítőt. A citrompudingot keverés közben kb. 1 percig főzzük, majd belekeverjük a vajat vagy margarint. Fokozatosan a tojássárgájába keverünk 4 evőkanál pudingkrémet, az így kapott krémet belekeverjük a citrompudingba, a formába töltjük, és kb. 1 órára hideg helyre tesszük.
A sütőt újra előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Tojásfehérjehab:
A tojásfehérjét keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton felverjük. Fokozatosan beleszórjuk a cukrot, és a tojásfehérjét keményre felverjük. A habcsókmasszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és vastag habcsókvirágokat nyomunk a pudingra. A formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
A süteményt a formában sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 32 cm Ø) nyújtjuk, a formába tesszük, és villával sűrűn megszurkáljuk. A sütőpapírt a tésztára fektetjük, és nehezéknek rászórjuk a hüvelyeseket.
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát sütés után sütőrácsra tesszük. A sütőpapírt a hüvelyesekkel együtt eltávolítjuk, és a tésztát hagyjuk kihűlni.
Puding:
A keményítőt habverővel 200 ml vízzel összekeverjük. A maradék vizet a citromlével, a cukorral és a reszelt citromhéjjal felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert keményítőt. A citrompudingot keverés közben kb. 1 percig főzzük, majd belekeverjük a vajat vagy margarint. Fokozatosan a tojássárgájába keverünk 4 evőkanál pudingkrémet, az így kapott krémet belekeverjük a citrompudingba, a formába töltjük, és kb. 1 órára hideg helyre tesszük.
A sütőt újra előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Tojásfehérjehab:
A tojásfehérjét keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton felverjük. Fokozatosan beleszórjuk a cukrot, és a tojásfehérjét keményre felverjük. A habcsókmasszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és vastag habcsókvirágokat nyomunk a pudingra. A formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
A süteményt a formában sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A sütemény frissen facsart citromlével a legfinomabb.
A süteményt elkészíthetjük tepsiben (30 cm Ø) is.
Ahelyett, hogy a tojásfehérjehabot halmokban nyomjuk a pudingra, hullámosan is elkenhetjük, és így sütjük meg.
A süteményt elkészíthetjük tepsiben (30 cm Ø) is.
Ahelyett, hogy a tojásfehérjehabot halmokban nyomjuk a pudingra, hullámosan is elkenhetjük, és így sütjük meg.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?