Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Citromos-túrós fonat

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 16-18 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16-18 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

400 g búzaliszt
100 g cukor
1 darab tojás (M-es)
175 ml tej
70 g margarin
1 csipet só

Töltelékhez:

40 g margarin
20 g porcukor
1 citrom leve
1 csipet só
1 darab tojássárgája (M-es)
150 g krémsajt (pl. Philadelphia)
150 g félzsíros túró
50 g tejföl
1 darab tojásfehérje (M-es)
20 g porcukor
2 evőkanál búzaliszt

Kenéshez:

1 darab felvert tojás (M-es)

Mázhoz:

70 g porcukor
1 evőkanál tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet, a cukrot, a tojást, a vanillincukrot, élesztőt, a citromhéjat és a csipet sót egy keverőtálba tesszük. A tejet és a margarint egy főzőedénybe tesszük és lassú tűzön addig melegítjük, míg a margarin felolvad. A liszthez öntjük és konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) kb. 5 percig dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva, kb. 45-50 percig kelesztjük.

A tepsit (kb.35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Töltelék:
Egy keverőedényben a margarint, porcukrot, a vanillincukrot, a sót, a citrom levét és a citromhéjat konyhai robotgéppel (habverővel) krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. A krémsajtot a túróval és a tejföllel elkeverjük, és a masszához adjuk. A tojásfehérjét a cukorral felverjük, a masszához keverjük, végül hozzáadjuk a lisztet.

Formázás:
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk és a sodrófa segítségével az előkészített tepsibe tesszük. A tölteléket a tészta teljes hosszában, középen, kb. 10 cm szélességben elsimítjuk. A tészta szabadon hagyott széleit egy pizzavágóval 2 cm szélességben bevágjuk és a szalagokat jobbról- balról felváltva a túrós töltelékre fektetjük.
A fonatot a felvert tojással megkenjük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk és a süteményt aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Mázhoz:
A porcukrot a tejjel összekeverjük, a tésztára csöpögtetjük, majd a citromhéjjal megszórjuk.

Sütés után a süteményt sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Tetszés szerint a túrós töltelékhez adhatunk 50 g tejbe áztatott mazsolát.
Citromos-túrós fonat

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!