Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Téli gyümölcskenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tésztához:

200 ml tej
150 g lágy Rama vajas íz
550 g búzaliszt
150 g porcukor
1 darab tojás (közepes méretű)
egy csipet só
1 teáskanál őrölt ánizs
1 teáskanál őrölt fahéj

Gyümölcstöltelékhez:

100 g szárított alma (almachips)
100 g egész mogyoró
100 g dió (félbe vágva)
100 g aszalt áfonya
75 ml rum

Ezenkívül:

50 g vaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Téli gyümölcskenyér hozzávalóit pontosan mérjük ki és készítsük elő.
Az almachipset kisebb darabokra törjük, és a diófélékkel, aszalt áfonyával és a rummal együtt egy keverőedénybe tesszük. A tejet langyosra melegítjük. A sütőformát (kb. 30x11 cm-es gyümölcskenyérforma) kikenjük margarinnal.

Elkészítés:

A Téli gyümölcskenyér tésztájához egy keverőedényben a lisztet az élesztővel elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a langyos tejet, majd az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk (kb. egy órát), míg az láthatóan megnő.

A tészta ¼ részét enyhén lisztezett munkafelületen egy 35x35 cm nagyságú lappá nyújtjuk. A tészta többi részéhez hozzágyúrjuk a gyümölcsös-magvas keveréket, és lisztes kézzel egy kb. 30 cm hosszú hengerré formázzuk. A hengert az elnyújtott tésztalap közepére helyezzük, majd beletekerjük. A tésztát a sütőformába fektetjük és meleg helyen még egyszer kelni hagyjuk (kb. 30 percig). A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)

Egy éles késsel a tészta közepét hosszanti irányban, 1 cm mélyen bevágjuk.

A sütőformát a sütő alsó részébe toljuk, és a Téli gyümölcskenyér süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 35-40 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a gyümölcskenyeret sütőpapírral fedett sütőrácson hagyjuk hűlni.
A vajat megolvasztjuk és a még meleg kenyér tetejét megkenjük. Végül meghintjük bourbon vaníliás cukorral.

Tippek:

A Téli gyümölcskenyér max. 3 hétig tárolható.
A tálaláshoz kínálhatunk mellé karácsonyi motívumot formázó vajat is.
A Téli gyümölcskenyér aszalt vagy kandírozott gyümölccsel töltött sütemény karácsonyra.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
66 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!