Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Téli gyümölcskenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tésztához:

200 ml tej
150 g lágy Rama vajas íz
550 g búzaliszt
150 g porcukor
1 darab tojás (közepes méretű)
egy csipet só
1 teáskanál őrölt ánizs
1 teáskanál őrölt fahéj

Gyümölcstöltelékhez:

100 g szárított alma (almachips)
100 g egész mogyoró
100 g dió (félbe vágva)
100 g aszalt áfonya
75 ml rum

Ezenkívül:

50 g vaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Téli gyümölcskenyér hozzávalóit pontosan mérjük ki és készítsük elő.
Az almachipset kisebb darabokra törjük, és a diófélékkel, aszalt áfonyával és a rummal együtt egy keverőedénybe tesszük. A tejet langyosra melegítjük. A sütőformát (kb. 30x11 cm-es gyümölcskenyérforma) kikenjük margarinnal.

Elkészítés:

A Téli gyümölcskenyér tésztájához egy keverőedényben a lisztet az élesztővel elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a langyos tejet, majd az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk (kb. egy órát), míg az láthatóan megnő.

A tészta ¼ részét enyhén lisztezett munkafelületen egy 35x35 cm nagyságú lappá nyújtjuk. A tészta többi részéhez hozzágyúrjuk a gyümölcsös-magvas keveréket, és lisztes kézzel egy kb. 30 cm hosszú hengerré formázzuk. A hengert az elnyújtott tésztalap közepére helyezzük, majd beletekerjük. A tésztát a sütőformába fektetjük és meleg helyen még egyszer kelni hagyjuk (kb. 30 percig). A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)

Egy éles késsel a tészta közepét hosszanti irányban, 1 cm mélyen bevágjuk.

A sütőformát a sütő alsó részébe toljuk, és a Téli gyümölcskenyér süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 35-40 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a gyümölcskenyeret sütőpapírral fedett sütőrácson hagyjuk hűlni.
A vajat megolvasztjuk és a még meleg kenyér tetejét megkenjük. Végül meghintjük bourbon vaníliás cukorral.

Tippek:

A Téli gyümölcskenyér max. 3 hétig tárolható.
A tálaláshoz kínálhatunk mellé karácsonyi motívumot formázó vajat is.
A Téli gyümölcskenyér aszalt vagy kandírozott gyümölccsel töltött sütemény karácsonyra.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
1 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-14
0 Kedvelés

Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban

A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!