Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Édes fonott konty

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12-16 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12-16 szelet elkészítéséhez

Tésztához:

250 ml tej
75 g Rama margarin
100 g kockacukor
500 g búzaliszt
60 g cukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
50 g aprított mandula

Kenéshez:

1 darab felvert tojás
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Az Édes fonott konty sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tepsit (kb. 30x40 cm) sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük. A tejet megmelegítjük és felolvasztjuk benne a margarint. A kockacukrot mélyhűtőtasakba tesszük és sodrófa segítségével durvára aprítjuk.

Elkészítés:

A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan elkeverjük. A kockacukor kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót. Hozzáöntjük a meleg tejes margarint, majd az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kezdetben a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva 15 percig meleg helyen állni hagyjuk.

A tésztába enyhén lisztezett munkafelületen belegyúrjuk a kockacukrot, majd 4 egyforma méretű darabra osztjuk. A darabokat kb. 40 cm hosszú hengerekké formázzuk. Közben figyelünk arra, hogy a kockacukor a „tésztában maradjon”. A 2-2 hengerből keresztet formázunk úgy, hogy az egyik henger a másik alá, majd a következő fölé, a másik pedig fordítva, előbb a másik fölé, majd a következő alá kerüljön. (1. kép) Először az alsó hengerek végeit óramutató járásával megegyezően a tőle balra levő hengerekre hajtjuk. (2. kép) Végül a lenti végeket az óramutató járásával ellentétes irányban a jobbra levő hengerekre hajtjuk. A végeket kicsit összenyomkodjuk. Két kézzel óvatosan az egész tészta alá nyúlunk, és a fonatot betesszük a tepsibe (3. kép). Az esetlegesen lehullott cukordarabokat újra visszanyomkodjuk. A kalácsot még egyszer 30 percig meleg helyen állni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)

A tésztát a felvert tojással megkenjük, a tepsit a sütő középső részébe toljuk és megsütjük.

Sütési idő: kb. 35-40 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a sütőpapírral együtt sütőrácsra tesszük és melegen tálaljuk.

Tipp:

A kockacukrot késsel is elfelezhetjük. A kalács lefagyasztható.
Ízlés szerint az Édes fonott konty sütemény tésztája kakaóval, fahéjjal gazdagítható.
Az Édes fonott konty húsvéti kalácskülönlegesség, melyet tűzálló tálban sütünk. A Édes fonott konty sütemény keresztfonással készül. A sütemény a húsvéti fonott kalács egyik különlegesen tekert variációja. A precízen feltekert, csavart Édes fonott konty sütemény tetejét sütés előtt kenjük le tojásfehérjével.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2023-03-22
0 Kedvelés

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva

Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-03-20
0 Kedvelés

Variációk tiramisura

Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-02-06
1 Kedvelés

Túl a fánkon – édes ötletek farsangra

Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!