Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Édes fonott konty

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12-16 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

Tésztához:

250 ml tej
75 g Rama margarin
100 g kockacukor
500 g búzaliszt
60 g cukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
50 g aprított mandula

Kenéshez:

1 darab felvert tojás

Elkészítés

Előkészítés:

A tepsit (kb. 30x40 cm) sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük. A tejet megmelegítjük és felolvasztjuk benne a margarint. A kockacukrot mélyhűtőtasakba tesszük és sodrófa segítségével durvára aprítjuk.

Elkészítés:

A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan elkeverjük. A kockacukor kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót. Hozzáöntjük a meleg tejes margarint, majd az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kezdetben a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva 15 percig meleg helyen állni hagyjuk.

A tésztába enyhén lisztezett munkafelületen belegyúrjuk a kockacukrot, majd 4 egyforma méretű darabra osztjuk. A darabokat kb. 40 cm hosszú hengerekké formázzuk. Közben figyelünk arra, hogy a kockacukor a „tésztában maradjon”. A 2-2 hengerből keresztet formázunk úgy, hogy az egyik henger a másik alá, majd a következő fölé, a másik pedig fordítva, előbb a másik fölé, majd a következő alá kerüljön. (1. kép) Először az alsó hengerek végeit óramutató járásával megegyezően a tőle balra levő hengerekre hajtjuk. (2. kép) Végül a lenti végeket az óramutató járásával ellentétes irányban a jobbra levő hengerekre hajtjuk. A végeket kicsit összenyomkodjuk. Két kézzel óvatosan az egész tészta alá nyúlunk, és a fonatot betesszük a tepsibe (3. kép). Az esetlegesen lehullott cukordarabokat újra visszanyomkodjuk. A kalácsot még egyszer 30 percig meleg helyen állni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)

A tésztát a felvert tojással megkenjük, a tepsit a sütő középső részébe toljuk és megsütjük.

Sütési idő: kb. 35-40 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a sütőpapírral együtt sütőrácsra tesszük és melegen tálaljuk.

Tipp:

A kockacukrot késsel is elfelezhetjük. A kalács lefagyasztható.
Édes fonott konty Édes fonott konty Édes fonott konty Édes fonott konty

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2020-11-27
2 Kedvelés

Süssünk a gyerekekkel karácsonyra!

Sokunk számára a karácsonyi időszak elválaszthatatlanul összefonódik a sütéssel – ezt pedig imádják a gyerekek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-25
2 Kedvelés

Birsalma, az ősz kedvence

Az őszi piaci kínálat meghatározó gyümölcse a birsalma, amelyről legtöbbünknek elsőre a birsalmasajt ugrik be.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-20
3 Kedvelés

Így használd a zselatint

Sokan félnek a zselatin használatától, pedig ha valaki rendszeresen süt, szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefut egy olyan receptbe, amelynek szerepel az összetevői között.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-18
2 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a cukor és liszt alternatívák

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy milyen tökéletes tojás és tej helyettesítők léteznek, most pedig nézzük meg, mire cserélhetjük a cukrot, illetve hogyan süthetünk glutén nélkül.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-13
1 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a tojás és tej alternatívák

Sütés tojás, tej, cukor vagy glutén (búzaliszt) nélkül? Nem probléma! A süteményreceptekben a hozzávalók könnyen kicserélhetők, jöjjenek a nagyszerű alternatívák.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-04
1 Kedvelés

A süti, ha vegán

Sokan döntenek úgy, hogy nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Az okok változatosak: allergia, ételérzékenység, környezettudatosság vagy etikai szempont is húzódhat a veganizmus mögött.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!