Kelt tészta alaprecept
Hozzávalók
Kelt tészta alaprecept
Kenéshez:
Elkészítés
Elkészítés:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. A lisztet és az instant élesztőt alaposan keverjük össze egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztává válik. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk kelni (kb. 45-50 perc), amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, a sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát tetszés szerint formázhatjuk, tölthetjük (bukta, kalács, túrós táska, stb.). A megformázott tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 35x40 cm) helyezzük. Ecset segítségével felvert tojással megkenjük és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütési idő leteltével a tepsit kivesszük, majd sütőrácson hűlni hagyjuk.
Tippek:
Biztosan átsült a tészta, ha ujjainkkal megkopogtatva kongó hangot ad ki.
A Kelt tészta alaprecept nemcsak édes és sós sütemények, de péksütemények, pl. zsemle, kifli, bagett és kenyér elkészítéséhez is felhasználható.
Kelt tészta alaprecept
Hozzávalók
Kelt tészta alaprecept
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. A lisztet és az instant élesztőt alaposan keverjük össze egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztává válik. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk kelni (kb. 45-50 perc), amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, a sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát tetszés szerint formázhatjuk, tölthetjük (bukta, kalács, túrós táska, stb.). A megformázott tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 35x40 cm) helyezzük. Ecset segítségével felvert tojással megkenjük és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütési idő leteltével a tepsit kivesszük, majd sütőrácson hűlni hagyjuk.
Tippek:
Biztosan átsült a tészta, ha ujjainkkal megkopogtatva kongó hangot ad ki.
A Kelt tészta alaprecept nemcsak édes és sós sütemények, de péksütemények, pl. zsemle, kifli, bagett és kenyér elkészítéséhez is felhasználható.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
2022. November. 06. 13:17
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?