Csillag 5
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kelt tészta alaprecept

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Kelt tészta alaprecept

500 g búzaliszt
200 ml tej
25 g friss élesztő
80 g cukor
80 g olvasztott vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)
1 csipet só

Kenéshez:

1 darab tojás felverve (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

A Kelt tészta alaprecept hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tejet langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és adunk hozzá 1 teáskanállal a cukorból, majd hagyjuk felfutni. Az élesztős keveréket és a többi hozzávalót egy nagy tálba tesszük, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) addig dagasztjuk, míg sima felszínű tésztát kapunk, amely elválik az edény falától. Konyharuhával letakarva kb. 30-35 °C-on kb. 1 órát kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, a sütőt előmelegítjük.

Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tésztát tetszés szerint formázhatjuk, tölthetjük (bukta, kalács, túrós táska, stb.). A megformázott tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 35x40 cm) helyezzük. Ecset segítségével felvert tojással megkenjük és a sütő középső részében megsütjük.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A sütési idő leteltével a tepsit kivesszük, majd sütőrácson hűlni hagyjuk.

Tippek:

Ha sülés közben a tészta teteje túlságosan barnulni kezdene, takarjuk le alufóliával.
Biztosan átsült a tészta, ha ujjainkkal megkopogtatva kongó hangot ad ki.
A Kelt tészta alaprecept nemcsak édes és sós sütemények, de péksütemények, pl. zsemle, kifli, bagett és kenyér elkészítéséhez is felhasználható.
A Kelt tészta alaprecept minden valamire való háztartás receptgyűjteményének alapját képezi.

Hozzászólások

T
Turi Attila
Dátum 2022. November. 06. 13:17
Tökéletes tészta! 🙂

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2022-11-29
0 Kedvelés

Habkönnyű desszertcsoda, ez a mousse

A franciák tudnak valamit, ha desszertről van szó! A mousse az egyik leghíresebb édes-ségük, a könnyű, habos csoda a XVIII. századtól töretlenül gyűjti lelkes rajongóit.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-21
0 Kedvelés

Fókuszban az energiatakarékosság – melegítsük elő a sütőt?

Hogyan tudnánk még spórolni? – tesszük fel a kérdést. Lássuk, mi a helyzet a sütéssel, kötelező az előmelegítés?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-08
0 Kedvelés

Jön a tél, készítsünk testet-lelket melengető italokat!

Nyáron minél jobban behűtött limonádékra, koktélokra vágyunk. Télen pedig pont az ellenkezőjükre: kerüljön a poharunkba valami igazán forró, finom, melengető ital!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!