Csillag 5
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kelt tészta alaprecept

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Kelt tészta alaprecept

500 g búzaliszt
200 ml tej
80 g cukor
80 g olvasztott vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)
1 csipet só

Kenéshez:

1 darab tojás felverve (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

A Kelt tészta alaprecept hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. A lisztet és az instant élesztőt alaposan keverjük össze egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztává válik. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk kelni (kb. 45-50 perc), amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, a sütőt előmelegítjük.

Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tésztát tetszés szerint formázhatjuk, tölthetjük (bukta, kalács, túrós táska, stb.). A megformázott tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 35x40 cm) helyezzük. Ecset segítségével felvert tojással megkenjük és a sütő középső részében megsütjük.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A sütési idő leteltével a tepsit kivesszük, majd sütőrácson hűlni hagyjuk.

Tippek:

Ha sülés közben a tészta teteje túlságosan barnulni kezdene, takarjuk le alufóliával.
Biztosan átsült a tészta, ha ujjainkkal megkopogtatva kongó hangot ad ki.
A Kelt tészta alaprecept nemcsak édes és sós sütemények, de péksütemények, pl. zsemle, kifli, bagett és kenyér elkészítéséhez is felhasználható.
A Kelt tészta alaprecept minden valamire való háztartás receptgyűjteményének alapját képezi.

Hozzászólások

T
Turi Attila
Dátum 2022. November. 06. 13:17
Tökéletes tészta! 🙂

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
26 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!