Darázscsípés – Berliner
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
100 ml tej
100 g vaj vagy margarin
250 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
25 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
két csipet só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojássárgája (M-es)
Kenéshez:
kb. 1 evőkanál tej
Szóráshoz:
50 g szeletelt mandula
30 g cukor
10 g vaj vagy margarin
Mázhoz:
150 g porcukor
1 - 2 evőkanál víz
Krémhez:
200 ml habtejszín
100 ml hideg tej
1 tasak Dr. Oetker Aranka Krém vaníliaízű
Elkészítés
Előkészítés:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet keverőtálba öntjük, és az élesztővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tejes zsiradékot, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk.
A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk, majd kb. 10 egyforma méretű darabra osztjuk. Minden darabot sima golyóvá formázunk. A golyókat egymás mellé tesszük a tepsibe, és ellapítjuk.
Letakarva meleg további 15-20 percig kelesztjük, majd a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A fánkokat sütés után sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, rögtön vékonyan megkenjük tejjel, majd hagyjuk kihűlni.
Szóráshoz:
A mandulát, a cukrot és a vajat bevonatos serpenyőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten kevergetés közben karamellizáljuk, majd kisebb darab sütőpapíron hagyjuk kihűlni.
Máz:
A hideg fánkokat elfelezzük. A porcukrot vízzel sűrű mázzá keverjük. A fánkok felső részét megkenjük a mázzal, és rögtön rászórjuk a pirított mandulát.
Krém:
A kimért tejszínt és tejet egy magasfalú keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a krémport és konyhai robotgéppel (habverő) kb. 3 perc alatt keményre felverjük.
Töltés:
A felvert krémet csillagcsöves (kb. 12 mm Ø) habzsákba töltjük, és a krémet a fánkok alsó felében elosztjuk. Rátesszük a fánkok tetejét, és tálaljuk.
A lisztet keverőtálba öntjük, és az élesztővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tejes zsiradékot, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk.
A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk, majd kb. 10 egyforma méretű darabra osztjuk. Minden darabot sima golyóvá formázunk. A golyókat egymás mellé tesszük a tepsibe, és ellapítjuk.
Letakarva meleg további 15-20 percig kelesztjük, majd a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A fánkokat sütés után sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, rögtön vékonyan megkenjük tejjel, majd hagyjuk kihűlni.
Szóráshoz:
A mandulát, a cukrot és a vajat bevonatos serpenyőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten kevergetés közben karamellizáljuk, majd kisebb darab sütőpapíron hagyjuk kihűlni.
Máz:
A hideg fánkokat elfelezzük. A porcukrot vízzel sűrű mázzá keverjük. A fánkok felső részét megkenjük a mázzal, és rögtön rászórjuk a pirított mandulát.
Krém:
A kimért tejszínt és tejet egy magasfalú keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a krémport és konyhai robotgéppel (habverő) kb. 3 perc alatt keményre felverjük.
Töltés:
A felvert krémet csillagcsöves (kb. 12 mm Ø) habzsákba töltjük, és a krémet a fánkok alsó felében elosztjuk. Rátesszük a fánkok tetejét, és tálaljuk.
Tippek:
Pirított mandula és töltelék nélkül a fánk fagyasztható.
A mandula helyett használatunk mogyoródarabokat is.
A mandula helyett használatunk mogyoródarabokat is.
Kedvencnek jelölöm
Darázscsípés – Berliner
Hozzávalók
10 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
100 ml tej
100 g vaj vagy margarin
250 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
25 g cukor
két csipet só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojássárgája (M-es)
Kenéshez:
kb. 1 evőkanál tej
Szóráshoz:
50 g szeletelt mandula
30 g cukor
10 g vaj vagy margarin
Mázhoz:
150 g porcukor
1 - 2 evőkanál víz
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet keverőtálba öntjük, és az élesztővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tejes zsiradékot, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk.
A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk, majd kb. 10 egyforma méretű darabra osztjuk. Minden darabot sima golyóvá formázunk. A golyókat egymás mellé tesszük a tepsibe, és ellapítjuk.
Letakarva meleg további 15-20 percig kelesztjük, majd a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A fánkokat sütés után sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, rögtön vékonyan megkenjük tejjel, majd hagyjuk kihűlni.
Szóráshoz:
A mandulát, a cukrot és a vajat bevonatos serpenyőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten kevergetés közben karamellizáljuk, majd kisebb darab sütőpapíron hagyjuk kihűlni.
Máz:
A hideg fánkokat elfelezzük. A porcukrot vízzel sűrű mázzá keverjük. A fánkok felső részét megkenjük a mázzal, és rögtön rászórjuk a pirított mandulát.
Krém:
A kimért tejszínt és tejet egy magasfalú keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a krémport és konyhai robotgéppel (habverő) kb. 3 perc alatt keményre felverjük.
Töltés:
A felvert krémet csillagcsöves (kb. 12 mm Ø) habzsákba töltjük, és a krémet a fánkok alsó felében elosztjuk. Rátesszük a fánkok tetejét, és tálaljuk.
A lisztet keverőtálba öntjük, és az élesztővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tejes zsiradékot, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk.
A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk, majd kb. 10 egyforma méretű darabra osztjuk. Minden darabot sima golyóvá formázunk. A golyókat egymás mellé tesszük a tepsibe, és ellapítjuk.
Letakarva meleg további 15-20 percig kelesztjük, majd a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A fánkokat sütés után sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, rögtön vékonyan megkenjük tejjel, majd hagyjuk kihűlni.
Szóráshoz:
A mandulát, a cukrot és a vajat bevonatos serpenyőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten kevergetés közben karamellizáljuk, majd kisebb darab sütőpapíron hagyjuk kihűlni.
Máz:
A hideg fánkokat elfelezzük. A porcukrot vízzel sűrű mázzá keverjük. A fánkok felső részét megkenjük a mázzal, és rögtön rászórjuk a pirított mandulát.
Krém:
A kimért tejszínt és tejet egy magasfalú keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a krémport és konyhai robotgéppel (habverő) kb. 3 perc alatt keményre felverjük.
Töltés:
A felvert krémet csillagcsöves (kb. 12 mm Ø) habzsákba töltjük, és a krémet a fánkok alsó felében elosztjuk. Rátesszük a fánkok tetejét, és tálaljuk.
Tippek:
Pirított mandula és töltelék nélkül a fánk fagyasztható.
A mandula helyett használatunk mogyoródarabokat is.
A mandula helyett használatunk mogyoródarabokat is.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?