Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Diós-mákos ostoros kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 18 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 18 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
80 g cukor
250 ml tej
80 g vaj vagy margarin
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)

Diós töltelékhez:

30 g vaj vagy margarin
100 g darált dió
40 g porcukor

Mákos töltelékhez:

15 g vaj vagy margarin
50 g darált mák
25g porcukor

Kenéshez:

1 evőkanál tej
1 darab tojássárgája (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A diós-mákos ostoros kalács sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük. A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tej-zsiradék keveréket és a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, és a tésztát 3 egyforma méretű darabra osztjuk.

Töltelékek:
A diós töltelékhez a vajat vagy margarint megolvasztjuk. A darált diót, a porcukrot és a vanillincukrot összekeverjük. 2 tésztadarabot egyenként kb. 18x28 cm nagyságú téglalappá nyújtunk. Mindkettőt megkenjük az olvasztott zsiradékkal (a széleken egy fél cm-es peremet üresen hagyunk). A diós töltelékkel a két tésztát egyenletesen megszórjuk és evőkanállal kissé elsimítjuk. A tésztákat a hosszabbik oldaluktól indítva feltekerjük 1-1 hengerré, a széleket összecsípjük.

A mákos töltelékhez a vajat vagy margarint megolvasztjuk. A darált mákot és a porcukrot összekeverjük. Az utolsó tésztadarabot szintén kb. 18x28 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott zsiradékkal (a széleken egy fél cm-es peremet üresen hagyunk). A mákos töltelékkel a tésztát egyenletesen megszórjuk és evőkanállal kissé elsimítjuk. A tésztát a hosszabbik oldalától indítva feltekerjük egy hengerré, a széleket összecsípjük.

A mákos hengert középre, a diós hengereket tőle jobb és bal oldalra a munkafelületre fektetjük. A végeket összedolgozzuk, majd hármas fonással megfonjuk a kalácsot, és az előkészített tepsire helyezzük. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tojássárgáját a tejjel, villa segítségével összekeverjük, megkenjük vele a kalácsot, majd a sütő középső részében aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kalácsot sütőpapírral együtt lehúzzuk a tepsiről, és sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Készíthetjük 3 különböző ízesítésű töltelékkel is (mogyorós, diós, mákos), vagy akár az egyik szál tésztába gyúrhatunk bele aprított, aszalt sárgabarackot a töltelék helyett.
A Diós-mákos ostoros kalács receptje 18 szelet süteményre elegendő.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-06-13
0 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!