
Diós-mákos ostoros kalács



Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Diós töltelékhez:
Mákos töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tej-zsiradék keveréket és a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, és a tésztát 3 egyforma méretű darabra osztjuk.
Töltelékek:
A diós töltelékhez a vajat vagy margarint megolvasztjuk. A darált diót, a porcukrot és a vanillincukrot összekeverjük. 2 tésztadarabot egyenként kb. 18x28 cm nagyságú téglalappá nyújtunk. Mindkettőt megkenjük az olvasztott zsiradékkal (a széleken egy fél cm-es peremet üresen hagyunk). A diós töltelékkel a két tésztát egyenletesen megszórjuk és evőkanállal kissé elsimítjuk. A tésztákat a hosszabbik oldaluktól indítva feltekerjük 1-1 hengerré, a széleket összecsípjük.
A mákos töltelékhez a vajat vagy margarint megolvasztjuk. A darált mákot és a porcukrot összekeverjük. Az utolsó tésztadarabot szintén kb. 18x28 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott zsiradékkal (a széleken egy fél cm-es peremet üresen hagyunk). A mákos töltelékkel a tésztát egyenletesen megszórjuk és evőkanállal kissé elsimítjuk. A tésztát a hosszabbik oldalától indítva feltekerjük egy hengerré, a széleket összecsípjük.
A mákos hengert középre, a diós hengereket tőle jobb és bal oldalra a munkafelületre fektetjük. A végeket összedolgozzuk, majd hármas fonással megfonjuk a kalácsot, és az előkészített tepsire helyezzük. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejjel, villa segítségével összekeverjük, megkenjük vele a kalácsot, majd a sütő középső részében aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot sütőpapírral együtt lehúzzuk a tepsiről, és sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:


Diós-mákos ostoros kalács
Hozzávalók
kb. 18 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Diós töltelékhez:
Mákos töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tej-zsiradék keveréket és a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, és a tésztát 3 egyforma méretű darabra osztjuk.
Töltelékek:
A diós töltelékhez a vajat vagy margarint megolvasztjuk. A darált diót, a porcukrot és a vanillincukrot összekeverjük. 2 tésztadarabot egyenként kb. 18x28 cm nagyságú téglalappá nyújtunk. Mindkettőt megkenjük az olvasztott zsiradékkal (a széleken egy fél cm-es peremet üresen hagyunk). A diós töltelékkel a két tésztát egyenletesen megszórjuk és evőkanállal kissé elsimítjuk. A tésztákat a hosszabbik oldaluktól indítva feltekerjük 1-1 hengerré, a széleket összecsípjük.
A mákos töltelékhez a vajat vagy margarint megolvasztjuk. A darált mákot és a porcukrot összekeverjük. Az utolsó tésztadarabot szintén kb. 18x28 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott zsiradékkal (a széleken egy fél cm-es peremet üresen hagyunk). A mákos töltelékkel a tésztát egyenletesen megszórjuk és evőkanállal kissé elsimítjuk. A tésztát a hosszabbik oldalától indítva feltekerjük egy hengerré, a széleket összecsípjük.
A mákos hengert középre, a diós hengereket tőle jobb és bal oldalra a munkafelületre fektetjük. A végeket összedolgozzuk, majd hármas fonással megfonjuk a kalácsot, és az előkészített tepsire helyezzük. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejjel, villa segítségével összekeverjük, megkenjük vele a kalácsot, majd a sütő középső részében aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot sütőpapírral együtt lehúzzuk a tepsiről, és sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:

Legújabb cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?