Élesztős csomók
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
sütőpapír
Élesztős tésztához:
175 ml tej
75 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
75 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)
Töltelékhez:
150 g mogyorókrém, pl. Nutella®
Kenéshez:
kb. 2 evőkanál tej
jégcukor
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük ki. A tésztához melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és gyúrjuk össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés, formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és egy rudat formázunk belőle. Nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm), majd az egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg mogyorókrémmel.
Hajtsuk rá a tészta másik felét, és enyhén nyomjuk le. Vágjuk a tésztát 20 csíkra (kb. 2 x 30 cm). Sodorjuk kissé meg csíkokat, hogy hosszabbak legyenek.
Óvatosan csomózzuk össze a tésztacsíkokat. Helyezzük az tésztacsomókat az előkészített tepsire, és hagyjuk további kb. 15-20 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenés:
A csomók tetejét kenjük le tejjel és szórjuk meg jégcukorral.
Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük a tésztacsomókat aranybarna színűre.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült süteményt a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, majd langyosan már fogyaszthatjuk.
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és gyúrjuk össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés, formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és egy rudat formázunk belőle. Nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm), majd az egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg mogyorókrémmel.
Hajtsuk rá a tészta másik felét, és enyhén nyomjuk le. Vágjuk a tésztát 20 csíkra (kb. 2 x 30 cm). Sodorjuk kissé meg csíkokat, hogy hosszabbak legyenek.
Óvatosan csomózzuk össze a tésztacsíkokat. Helyezzük az tésztacsomókat az előkészített tepsire, és hagyjuk további kb. 15-20 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenés:
A csomók tetejét kenjük le tejjel és szórjuk meg jégcukorral.
Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük a tésztacsomókat aranybarna színűre.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült süteményt a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, majd langyosan már fogyaszthatjuk.
Tipp:
Az élesztős csomók nagyszerűen fagyaszthatóak, kiolvasztás után rövid időre tegyük sütőbe.
Kedvencnek jelölöm
Élesztős csomók
Hozzávalók
20 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
sütőpapír
Élesztős tésztához:
175 ml tej
75 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
75 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)
Töltelékhez:
150 g mogyorókrém, pl. Nutella®
Kenéshez:
kb. 2 evőkanál tej
jégcukor
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük ki. A tésztához melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és gyúrjuk össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés, formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és egy rudat formázunk belőle. Nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm), majd az egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg mogyorókrémmel.
Hajtsuk rá a tészta másik felét, és enyhén nyomjuk le. Vágjuk a tésztát 20 csíkra (kb. 2 x 30 cm). Sodorjuk kissé meg csíkokat, hogy hosszabbak legyenek.
Óvatosan csomózzuk össze a tésztacsíkokat. Helyezzük az tésztacsomókat az előkészített tepsire, és hagyjuk további kb. 15-20 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenés:
A csomók tetejét kenjük le tejjel és szórjuk meg jégcukorral.
Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük a tésztacsomókat aranybarna színűre.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült süteményt a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, majd langyosan már fogyaszthatjuk.
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és gyúrjuk össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés, formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és egy rudat formázunk belőle. Nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm), majd az egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg mogyorókrémmel.
Hajtsuk rá a tészta másik felét, és enyhén nyomjuk le. Vágjuk a tésztát 20 csíkra (kb. 2 x 30 cm). Sodorjuk kissé meg csíkokat, hogy hosszabbak legyenek.
Óvatosan csomózzuk össze a tésztacsíkokat. Helyezzük az tésztacsomókat az előkészített tepsire, és hagyjuk további kb. 15-20 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenés:
A csomók tetejét kenjük le tejjel és szórjuk meg jégcukorral.
Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük a tésztacsomókat aranybarna színűre.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült süteményt a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, majd langyosan már fogyaszthatjuk.
Tipp:
Az élesztős csomók nagyszerűen fagyaszthatóak, kiolvasztás után rövid időre tegyük sütőbe.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?