Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Élesztős csomók

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 20 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

20 darab elkészítéséhez

Tepsihez kb. 35x40 cm:

sütőpapír

Élesztős tésztához:

175 ml tej
75 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
75 g cukor
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)

Töltelékhez:

150 g mogyorókrém, pl. Nutella®

Kenéshez:

kb. 2 evőkanál tej
jégcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepsit sütőpapírral béleljük ki. A tésztához melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és gyúrjuk össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.

Töltés, formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és egy rudat formázunk belőle. Nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm), majd az egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg mogyorókrémmel.

Hajtsuk rá a tészta másik felét, és enyhén nyomjuk le. Vágjuk a tésztát 20 csíkra (kb. 2 x 30 cm). Sodorjuk kissé meg csíkokat, hogy hosszabbak legyenek.
Óvatosan csomózzuk össze a tésztacsíkokat. Helyezzük az tésztacsomókat az előkészített tepsire, és hagyjuk további kb. 15-20 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Kenés:
A csomók tetejét kenjük le tejjel és szórjuk meg jégcukorral.

Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük a tésztacsomókat aranybarna színűre.

Sütési idő: kb. 12-15 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A megsült süteményt a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, majd langyosan már fogyaszthatjuk.

Tipp:

Az élesztős csomók nagyszerűen fagyaszthatóak, kiolvasztás után rövid időre tegyük sütőbe.
Élesztős csomók

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!