Élesztős csomók
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Élesztős tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és gyúrjuk össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés, formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és egy rudat formázunk belőle. Nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm), majd az egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg mogyorókrémmel.
Hajtsuk rá a tészta másik felét, és enyhén nyomjuk le. Vágjuk a tésztát 20 csíkra (kb. 2 x 30 cm). Sodorjuk kissé meg csíkokat, hogy hosszabbak legyenek.
Óvatosan csomózzuk össze a tésztacsíkokat. Helyezzük az tésztacsomókat az előkészített tepsire, és hagyjuk további kb. 15-20 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenés:
A csomók tetejét kenjük le tejjel és szórjuk meg jégcukorral.
Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük a tésztacsomókat aranybarna színűre.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült süteményt a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, majd langyosan már fogyaszthatjuk.
Tipp:
Élesztős csomók
Hozzávalók
20 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Élesztős tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és gyúrjuk össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés, formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és egy rudat formázunk belőle. Nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm), majd az egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg mogyorókrémmel.
Hajtsuk rá a tészta másik felét, és enyhén nyomjuk le. Vágjuk a tésztát 20 csíkra (kb. 2 x 30 cm). Sodorjuk kissé meg csíkokat, hogy hosszabbak legyenek.
Óvatosan csomózzuk össze a tésztacsíkokat. Helyezzük az tésztacsomókat az előkészített tepsire, és hagyjuk további kb. 15-20 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenés:
A csomók tetejét kenjük le tejjel és szórjuk meg jégcukorral.
Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük a tésztacsomókat aranybarna színűre.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült süteményt a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, majd langyosan már fogyaszthatjuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?