
Erdei áfonyás-túrómousse torta



Hozzávalók
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
sütőpapír
zsiradék
tortagyűrű
Tésztához:
180 g búzaliszt
2 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
180 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
1 csipet só
4 darab tojás (M-es)
1 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
1 evőkanál tej
Áfonyás krémhez:
500 g erdei áfonya
3 tasak Dr. Oetker Zselatin fix
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
200 ml hideg habtejszín
Mousse-hoz:
150 g fekete áfonya
500 g túró (40%-os)
250 g mascarpone
2 tasak Dr. Oetker Zselatin fix
50 g cukor
1 darab citrom leve
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
300 ml hideg habtejszín
Díszítéshez:
fehércsokoládé
Elkészítés
Előkészítés:
A tortaforma alját zsiradékkal kikenjük, és sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a kakaón és a tejen kívül a több hozzávalót, és konyhai robotgéppel (habverő) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 2 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tészta 2/3 részét elsimítjuk a tortaformában. A kakaót és a tejet belekeverjük a megmaradt tésztába, és halmokban a másik tésztán elosztjuk. Villával egy kicsit márványozzuk. A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kicsatoljuk, és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk. Eltávolítjuk a forma alját, és a süteményt hagyjuk kihűlni.
Óvatosan lehúzzuk az eredeti sütőpapírt, és a tortalapot vízszintesen egyszer átvágjuk. Az alsó tortalapot tortatálra tesszük, köré állítjuk a tortagyűrűt vagy a megtisztított forma szélét. A felső tortalapot 16 tortaszeletre vágjuk.
Áfonyás krém:
Az erdei áfonyát szemezzük, megmossuk, keverőpohárba tesszük, pépesítjük, és szűrőn keresztül tálba passzírozzuk. A gyümölcspürét 2 tasak zselatin fix-szel összekeverjük, majd belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a krém elkezd zselésedni, óvatosan beleforgatjuk a tejszínt. A krémet nagy sima- vagy csillagcsöves habzsákba töltjük, és kicsit állni hagyjuk. A krém ¾ részét vastag spirálokban a tortalapra nyomjuk, a maradék krémet félretesszük.
Mousse:
Az áfonyát szemezzük, megmossuk és 16 szemet díszítésnek félreteszünk. A túrót és a mascarponét keverőtálba tesszük, és 1 tasak zselatin fix-szel összekeverjük. Végül belekeverjük a cukrot, a citrom levét és a reszelt citromhéjat. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a túrós krém elkezd zselésedni, a tejszínt az áfonyával együtt óvatosan beleforgatjuk. A túrómousse-t elosztjuk az áfonyaspirálokon, és elsimítjuk rajta.
A maradék erdei áfonyakrémet 16 halomban a torta tetejére nyomjuk. Áfonyával díszítjük, és a felső tortalap szeleteit legyezőformában rátesszük. A tortát legalább 3 órára, de legjobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
Tálalás előtt lecsatoljuk, és eltávolítjuk a tortagyűrűt. A tortabevonóból kis késsel közvetlenül a tortára és a torta köré forgácsot készítünk.
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a kakaón és a tejen kívül a több hozzávalót, és konyhai robotgéppel (habverő) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 2 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tészta 2/3 részét elsimítjuk a tortaformában. A kakaót és a tejet belekeverjük a megmaradt tésztába, és halmokban a másik tésztán elosztjuk. Villával egy kicsit márványozzuk. A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kicsatoljuk, és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk. Eltávolítjuk a forma alját, és a süteményt hagyjuk kihűlni.
Óvatosan lehúzzuk az eredeti sütőpapírt, és a tortalapot vízszintesen egyszer átvágjuk. Az alsó tortalapot tortatálra tesszük, köré állítjuk a tortagyűrűt vagy a megtisztított forma szélét. A felső tortalapot 16 tortaszeletre vágjuk.
Áfonyás krém:
Az erdei áfonyát szemezzük, megmossuk, keverőpohárba tesszük, pépesítjük, és szűrőn keresztül tálba passzírozzuk. A gyümölcspürét 2 tasak zselatin fix-szel összekeverjük, majd belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a krém elkezd zselésedni, óvatosan beleforgatjuk a tejszínt. A krémet nagy sima- vagy csillagcsöves habzsákba töltjük, és kicsit állni hagyjuk. A krém ¾ részét vastag spirálokban a tortalapra nyomjuk, a maradék krémet félretesszük.
Mousse:
Az áfonyát szemezzük, megmossuk és 16 szemet díszítésnek félreteszünk. A túrót és a mascarponét keverőtálba tesszük, és 1 tasak zselatin fix-szel összekeverjük. Végül belekeverjük a cukrot, a citrom levét és a reszelt citromhéjat. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a túrós krém elkezd zselésedni, a tejszínt az áfonyával együtt óvatosan beleforgatjuk. A túrómousse-t elosztjuk az áfonyaspirálokon, és elsimítjuk rajta.
A maradék erdei áfonyakrémet 16 halomban a torta tetejére nyomjuk. Áfonyával díszítjük, és a felső tortalap szeleteit legyezőformában rátesszük. A tortát legalább 3 órára, de legjobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
Tálalás előtt lecsatoljuk, és eltávolítjuk a tortagyűrűt. A tortabevonóból kis késsel közvetlenül a tortára és a torta köré forgácsot készítünk.
Tipp:
Használhatunk 500 g fagyasztott erdei áfonyát is, de pépesítés előtt hagyjuk kiolvadni. A színbeli kontraszt miatt fontos, hogy a fehér túrómousse-ban fekete áfonyát és ne erdei áfonyát használjunk.

Kedvencnek jelölöm

Erdei áfonyás-túrómousse torta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
sütőpapír
zsiradék
tortagyűrű
Tésztához:
180 g búzaliszt
2 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
180 g cukor
1 csipet só
4 darab tojás (M-es)
1 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
1 evőkanál tej
Áfonyás krémhez:
500 g erdei áfonya
3 tasak Dr. Oetker Zselatin fix
50 g cukor
200 ml hideg habtejszín
Mousse-hoz:
150 g fekete áfonya
500 g túró (40%-os)
250 g mascarpone
2 tasak Dr. Oetker Zselatin fix
50 g cukor
1 darab citrom leve
300 ml hideg habtejszín
Díszítéshez:
fehércsokoládé
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tortaforma alját zsiradékkal kikenjük, és sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a kakaón és a tejen kívül a több hozzávalót, és konyhai robotgéppel (habverő) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 2 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tészta 2/3 részét elsimítjuk a tortaformában. A kakaót és a tejet belekeverjük a megmaradt tésztába, és halmokban a másik tésztán elosztjuk. Villával egy kicsit márványozzuk. A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kicsatoljuk, és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk. Eltávolítjuk a forma alját, és a süteményt hagyjuk kihűlni.
Óvatosan lehúzzuk az eredeti sütőpapírt, és a tortalapot vízszintesen egyszer átvágjuk. Az alsó tortalapot tortatálra tesszük, köré állítjuk a tortagyűrűt vagy a megtisztított forma szélét. A felső tortalapot 16 tortaszeletre vágjuk.
Áfonyás krém:
Az erdei áfonyát szemezzük, megmossuk, keverőpohárba tesszük, pépesítjük, és szűrőn keresztül tálba passzírozzuk. A gyümölcspürét 2 tasak zselatin fix-szel összekeverjük, majd belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a krém elkezd zselésedni, óvatosan beleforgatjuk a tejszínt. A krémet nagy sima- vagy csillagcsöves habzsákba töltjük, és kicsit állni hagyjuk. A krém ¾ részét vastag spirálokban a tortalapra nyomjuk, a maradék krémet félretesszük.
Mousse:
Az áfonyát szemezzük, megmossuk és 16 szemet díszítésnek félreteszünk. A túrót és a mascarponét keverőtálba tesszük, és 1 tasak zselatin fix-szel összekeverjük. Végül belekeverjük a cukrot, a citrom levét és a reszelt citromhéjat. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a túrós krém elkezd zselésedni, a tejszínt az áfonyával együtt óvatosan beleforgatjuk. A túrómousse-t elosztjuk az áfonyaspirálokon, és elsimítjuk rajta.
A maradék erdei áfonyakrémet 16 halomban a torta tetejére nyomjuk. Áfonyával díszítjük, és a felső tortalap szeleteit legyezőformában rátesszük. A tortát legalább 3 órára, de legjobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
Tálalás előtt lecsatoljuk, és eltávolítjuk a tortagyűrűt. A tortabevonóból kis késsel közvetlenül a tortára és a torta köré forgácsot készítünk.
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a kakaón és a tejen kívül a több hozzávalót, és konyhai robotgéppel (habverő) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 2 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tészta 2/3 részét elsimítjuk a tortaformában. A kakaót és a tejet belekeverjük a megmaradt tésztába, és halmokban a másik tésztán elosztjuk. Villával egy kicsit márványozzuk. A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kicsatoljuk, és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk. Eltávolítjuk a forma alját, és a süteményt hagyjuk kihűlni.
Óvatosan lehúzzuk az eredeti sütőpapírt, és a tortalapot vízszintesen egyszer átvágjuk. Az alsó tortalapot tortatálra tesszük, köré állítjuk a tortagyűrűt vagy a megtisztított forma szélét. A felső tortalapot 16 tortaszeletre vágjuk.
Áfonyás krém:
Az erdei áfonyát szemezzük, megmossuk, keverőpohárba tesszük, pépesítjük, és szűrőn keresztül tálba passzírozzuk. A gyümölcspürét 2 tasak zselatin fix-szel összekeverjük, majd belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a krém elkezd zselésedni, óvatosan beleforgatjuk a tejszínt. A krémet nagy sima- vagy csillagcsöves habzsákba töltjük, és kicsit állni hagyjuk. A krém ¾ részét vastag spirálokban a tortalapra nyomjuk, a maradék krémet félretesszük.
Mousse:
Az áfonyát szemezzük, megmossuk és 16 szemet díszítésnek félreteszünk. A túrót és a mascarponét keverőtálba tesszük, és 1 tasak zselatin fix-szel összekeverjük. Végül belekeverjük a cukrot, a citrom levét és a reszelt citromhéjat. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a túrós krém elkezd zselésedni, a tejszínt az áfonyával együtt óvatosan beleforgatjuk. A túrómousse-t elosztjuk az áfonyaspirálokon, és elsimítjuk rajta.
A maradék erdei áfonyakrémet 16 halomban a torta tetejére nyomjuk. Áfonyával díszítjük, és a felső tortalap szeleteit legyezőformában rátesszük. A tortát legalább 3 órára, de legjobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
Tálalás előtt lecsatoljuk, és eltávolítjuk a tortagyűrűt. A tortabevonóból kis késsel közvetlenül a tortára és a torta köré forgácsot készítünk.
Tipp:
Használhatunk 500 g fagyasztott erdei áfonyát is, de pépesítés előtt hagyjuk kiolvadni. A színbeli kontraszt miatt fontos, hogy a fehér túrómousse-ban fekete áfonyát és ne erdei áfonyát használjunk.

Legújabb cikkek
0

Így készíts gyümölcskompótot!
Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

0

Lángos, a nyári kedvenc
Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

0

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!
Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?