
Erdei áfonyás-túrómousse torta



Hozzávalók
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
Tésztához:
Áfonyás krémhez:
Mousse-hoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a kakaón és a tejen kívül a több hozzávalót, és konyhai robotgéppel (habverő) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 2 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tészta 2/3 részét elsimítjuk a tortaformában. A kakaót és a tejet belekeverjük a megmaradt tésztába, és halmokban a másik tésztán elosztjuk. Villával egy kicsit márványozzuk. A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kicsatoljuk, és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk. Eltávolítjuk a forma alját, és a süteményt hagyjuk kihűlni.
Óvatosan lehúzzuk az eredeti sütőpapírt, és a tortalapot vízszintesen egyszer átvágjuk. Az alsó tortalapot tortatálra tesszük, köré állítjuk a tortagyűrűt vagy a megtisztított forma szélét. A felső tortalapot 16 tortaszeletre vágjuk.
Áfonyás krém:
Az erdei áfonyát szemezzük, megmossuk, keverőpohárba tesszük, pépesítjük, és szűrőn keresztül tálba passzírozzuk. A gyümölcspürét 2 tasak zselatin fix-szel összekeverjük, majd belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a krém elkezd zselésedni, óvatosan beleforgatjuk a tejszínt. A krémet nagy sima- vagy csillagcsöves habzsákba töltjük, és kicsit állni hagyjuk. A krém ¾ részét vastag spirálokban a tortalapra nyomjuk, a maradék krémet félretesszük.
Mousse:
Az áfonyát szemezzük, megmossuk és 16 szemet díszítésnek félreteszünk. A túrót és a mascarponét keverőtálba tesszük, és 1 tasak zselatin fix-szel összekeverjük. Végül belekeverjük a cukrot, a citrom levét és a reszelt citromhéjat. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a túrós krém elkezd zselésedni, a tejszínt az áfonyával együtt óvatosan beleforgatjuk. A túrómousse-t elosztjuk az áfonyaspirálokon, és elsimítjuk rajta.
A maradék erdei áfonyakrémet 16 halomban a torta tetejére nyomjuk. Áfonyával díszítjük, és a felső tortalap szeleteit legyezőformában rátesszük. A tortát legalább 3 órára, de legjobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
Tálalás előtt lecsatoljuk, és eltávolítjuk a tortagyűrűt. A tortabevonóból kis késsel közvetlenül a tortára és a torta köré forgácsot készítünk.
Tipp:


Erdei áfonyás-túrómousse torta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
Tésztához:
Áfonyás krémhez:
Mousse-hoz:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a kakaón és a tejen kívül a több hozzávalót, és konyhai robotgéppel (habverő) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 2 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tészta 2/3 részét elsimítjuk a tortaformában. A kakaót és a tejet belekeverjük a megmaradt tésztába, és halmokban a másik tésztán elosztjuk. Villával egy kicsit márványozzuk. A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kicsatoljuk, és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk. Eltávolítjuk a forma alját, és a süteményt hagyjuk kihűlni.
Óvatosan lehúzzuk az eredeti sütőpapírt, és a tortalapot vízszintesen egyszer átvágjuk. Az alsó tortalapot tortatálra tesszük, köré állítjuk a tortagyűrűt vagy a megtisztított forma szélét. A felső tortalapot 16 tortaszeletre vágjuk.
Áfonyás krém:
Az erdei áfonyát szemezzük, megmossuk, keverőpohárba tesszük, pépesítjük, és szűrőn keresztül tálba passzírozzuk. A gyümölcspürét 2 tasak zselatin fix-szel összekeverjük, majd belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a krém elkezd zselésedni, óvatosan beleforgatjuk a tejszínt. A krémet nagy sima- vagy csillagcsöves habzsákba töltjük, és kicsit állni hagyjuk. A krém ¾ részét vastag spirálokban a tortalapra nyomjuk, a maradék krémet félretesszük.
Mousse:
Az áfonyát szemezzük, megmossuk és 16 szemet díszítésnek félreteszünk. A túrót és a mascarponét keverőtálba tesszük, és 1 tasak zselatin fix-szel összekeverjük. Végül belekeverjük a cukrot, a citrom levét és a reszelt citromhéjat. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a túrós krém elkezd zselésedni, a tejszínt az áfonyával együtt óvatosan beleforgatjuk. A túrómousse-t elosztjuk az áfonyaspirálokon, és elsimítjuk rajta.
A maradék erdei áfonyakrémet 16 halomban a torta tetejére nyomjuk. Áfonyával díszítjük, és a felső tortalap szeleteit legyezőformában rátesszük. A tortát legalább 3 órára, de legjobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
Tálalás előtt lecsatoljuk, és eltávolítjuk a tortagyűrűt. A tortabevonóból kis késsel közvetlenül a tortára és a torta köré forgácsot készítünk.
Tipp:

Legújabb cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?