Felhő szelet
Hozzávalók
Tepsihez (20x30 cm):
Tésztához:
Pudingos réteghez:
Tejszínhabos réteghez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A vizet a vajjal vagy margarinnal és a sóval egy főzőedényben felforraljuk, majd az edényt lehúzzuk a tűzhelyről. A lisztet összekeverjük a keményítővel, és egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Az egészet fakanállal sima tésztagombóccá keverjük, majd kb. 1 perc alatt állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. 5 darab tojást egymás után, egyesével konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legmagasabb fokozaton beledolgozunk a tésztába. Az utolsó tojást felverjük, és csak annyit adunk a tésztához, míg az erősen nem csillog. A tészta akkor jó, ha nehezen cseppen le a dagasztó spirálról. A sütőport csak a kihűlt tésztába keverjük bele. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát elfelezzük, egyesével a tepsibe simítjuk, spatulával egyenletesen elkenjük, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a tésztalapokat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Pudingos réteg:
A pudingport kb. 150 ml tejjel és a tojássárgájákkal simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. A pudingot visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, majd keverőtálba töltjük. A tetejét frissentartó fóliával befedjük, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) kihabosítjuk, majd apránként hozzádolgozzuk a porcukrot és a kihűlt pudingot.
Az egyik tésztalapot tálcára helyezzük és sütőkeretet helyezünk köré, vagy visszarakjuk az elmosott tepsibe. A pudingos krémmel megkenjük a tésztalapot.
Tejszínhabos réteg:
A tejszínt a habfixálóval és a cukorral kemény habbá verjük. A tejszínhabot a pudingos rétegre simítjuk.
A másik tésztalapot 10-12 darab egyforma méretű darabra vágjuk, és a tejszínhabos rétegre helyezzük. A süteményt legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd szeletekre vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Felhő szelet
Hozzávalók
kb. 10-12 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (20x30 cm):
Tésztához:
Pudingos réteghez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A vizet a vajjal vagy margarinnal és a sóval egy főzőedényben felforraljuk, majd az edényt lehúzzuk a tűzhelyről. A lisztet összekeverjük a keményítővel, és egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Az egészet fakanállal sima tésztagombóccá keverjük, majd kb. 1 perc alatt állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. 5 darab tojást egymás után, egyesével konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legmagasabb fokozaton beledolgozunk a tésztába. Az utolsó tojást felverjük, és csak annyit adunk a tésztához, míg az erősen nem csillog. A tészta akkor jó, ha nehezen cseppen le a dagasztó spirálról. A sütőport csak a kihűlt tésztába keverjük bele. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát elfelezzük, egyesével a tepsibe simítjuk, spatulával egyenletesen elkenjük, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a tésztalapokat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Pudingos réteg:
A pudingport kb. 150 ml tejjel és a tojássárgájákkal simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. A pudingot visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, majd keverőtálba töltjük. A tetejét frissentartó fóliával befedjük, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) kihabosítjuk, majd apránként hozzádolgozzuk a porcukrot és a kihűlt pudingot.
Az egyik tésztalapot tálcára helyezzük és sütőkeretet helyezünk köré, vagy visszarakjuk az elmosott tepsibe. A pudingos krémmel megkenjük a tésztalapot.
Tejszínhabos réteg:
A tejszínt a habfixálóval és a cukorral kemény habbá verjük. A tejszínhabot a pudingos rétegre simítjuk.
A másik tésztalapot 10-12 darab egyforma méretű darabra vágjuk, és a tejszínhabos rétegre helyezzük. A süteményt legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd szeletekre vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?