Fügelekvár
Hozzávalók
Fügelekvár
50 dkg füge
35 dkg cukor
1 dl víz
kicsi citromlé
½ vanília rúd
1/2 fahéj rúd
½ tk. gyömbér
Elkészítés
Előkészítés
A fügéket leszüreteljük a kertben a fügebokorról, de csak a puha, teljesen érett gyümölcs alkalmas nyers fogyasztásra, illetve lekvárnak, dzsemnek is. Amennyiben szükséges, megmossuk és a szárait eltávolítjuk. Vagy lecsípjük, vagy késsel levágjuk. Ezután az elkészítésnél leírtak következnek.
Elkészítés
A fügék száracskáját lecsíptem és a gyümölcsöt feldaraboltam. Ráöntöttem a vizet, cukrot, fűszereket.
Addig kevergettem, míg a cukor elolvadt, majd éjszakára betettem pihenni a hűtőbe.
Ma pedig puhára főztem a fügéket, és én turmixoltam, de nem muszáj. Ha nem akarjuk turmixolni, akkor maradhat darabos is. Mindkét esetben addig főzzük, amíg a számunkra megfelelő sűrűséget el nem éri.
Mikor kész a lekvárunk, forrón kis üvegekbe adagoljuk, tetejükkel jól lezárjuk.
Az üvegeket 10 percre fejre állítjuk, és száraz dunsztba tesszük kihűlni őket.
Így finom, tartósítószermentes lekvárunk lesz.
Addig kevergettem, míg a cukor elolvadt, majd éjszakára betettem pihenni a hűtőbe.
Ma pedig puhára főztem a fügéket, és én turmixoltam, de nem muszáj. Ha nem akarjuk turmixolni, akkor maradhat darabos is. Mindkét esetben addig főzzük, amíg a számunkra megfelelő sűrűséget el nem éri.
Mikor kész a lekvárunk, forrón kis üvegekbe adagoljuk, tetejükkel jól lezárjuk.
Az üvegeket 10 percre fejre állítjuk, és száraz dunsztba tesszük kihűlni őket.
Így finom, tartósítószermentes lekvárunk lesz.
Tálalás
Ebből a mennyiségből nekem 8,5 dl lekvárom lett.
Tárolás
Száraz, hűvös helyen.
Alternatív elkészítés
Amennyiben gyorsabban szeretnél végezni a lekvárfőzéssel, javasolnám a Dr. Oetker Dzsemfix készítményeit.
Kedvencnek jelölöm
Fügelekvár
Hozzávalók
Fügelekvár
50 dkg füge
35 dkg cukor
1 dl víz
kicsi citromlé
½ vanília rúd
1/2 fahéj rúd
½ tk. gyömbér
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
A fügéket leszüreteljük a kertben a fügebokorról, de csak a puha, teljesen érett gyümölcs alkalmas nyers fogyasztásra, illetve lekvárnak, dzsemnek is. Amennyiben szükséges, megmossuk és a szárait eltávolítjuk. Vagy lecsípjük, vagy késsel levágjuk. Ezután az elkészítésnél leírtak következnek.
Elkészítés
A fügék száracskáját lecsíptem és a gyümölcsöt feldaraboltam. Ráöntöttem a vizet, cukrot, fűszereket.
Addig kevergettem, míg a cukor elolvadt, majd éjszakára betettem pihenni a hűtőbe.
Ma pedig puhára főztem a fügéket, és én turmixoltam, de nem muszáj. Ha nem akarjuk turmixolni, akkor maradhat darabos is. Mindkét esetben addig főzzük, amíg a számunkra megfelelő sűrűséget el nem éri.
Mikor kész a lekvárunk, forrón kis üvegekbe adagoljuk, tetejükkel jól lezárjuk.
Az üvegeket 10 percre fejre állítjuk, és száraz dunsztba tesszük kihűlni őket.
Így finom, tartósítószermentes lekvárunk lesz.
Addig kevergettem, míg a cukor elolvadt, majd éjszakára betettem pihenni a hűtőbe.
Ma pedig puhára főztem a fügéket, és én turmixoltam, de nem muszáj. Ha nem akarjuk turmixolni, akkor maradhat darabos is. Mindkét esetben addig főzzük, amíg a számunkra megfelelő sűrűséget el nem éri.
Mikor kész a lekvárunk, forrón kis üvegekbe adagoljuk, tetejükkel jól lezárjuk.
Az üvegeket 10 percre fejre állítjuk, és száraz dunsztba tesszük kihűlni őket.
Így finom, tartósítószermentes lekvárunk lesz.
Tálalás
Ebből a mennyiségből nekem 8,5 dl lekvárom lett.
Tárolás
Száraz, hűvös helyen.
Alternatív elkészítés
Amennyiben gyorsabban szeretnél végezni a lekvárfőzéssel, javasolnám a Dr. Oetker Dzsemfix készítményeit.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?