Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Gesztenyés bejgli

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 2 nagy, vagy 4 közepes méretű rúd
Recept megosztása

Hozzávalók

2 nagy, vagy 4 közepes méretű rúd elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
200 g vaj vagy margarin
70 g porcukor
2 darab tojássárgája (M-es)
100 ml tej
1 csipet só

Töltelékhez:

650 g natúr gesztenyemassza
150 g porcukor
1 evőkanál Dr. Oetker Aroma rum
kb. 120 ml cukrozatlan habtejszín

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepsit sütőpapírral béleljük. A gesztenyemasszát burgonyanyomóval áttörjük.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet egy tálba szitáljuk, és elkeverjük benne az instant élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztából tetszés szerint 2, vagy 4 darab egyenlő méretű cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.

Töltelék:
A gesztenyemasszához hozzáadjuk a porcukrot, a rum aromát és a narancshéjat, majd konyhai robotgéppel (habverő) alacsony fokozaton simára keverjük. Közben apránként a tejszínt is hozzáadagoljuk a krémes állag eléréséig.

A pihentetett cipókat egyesével kb. 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk (a tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük!), és egyenlően elosztjuk rajtuk a tölteléket úgy, hogy körben a tészta széleit üresen hagyjuk. A tésztaszéleket behajtjuk, majd a bejgliket az egyik hosszabbik oldaluktól indítva óvatosan feltekerjük, és a tepsibe helyezzük.

Kenés:
A tojást szétválasztjuk, a bejgliket megkenjük a tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután tojásfehérjével kenjük meg, és újabb egy órát hagyjuk száradni.

A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A bejgliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz távozni tudjon, így nem reped ki a tészta. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a bejgliket megsütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A bejgliket a tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve tálaljuk.

Tipp:

Keverhetünk a töltelékbe 100 g rumba áztatott mazsolát vagy apróra vágott aszalt szilvát.
Gesztenyés bejgli

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!