Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Gőzgombócok

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 4 adag
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 4 adag elkészítéséhez

125 ml tej
50 g vaj vagy margarin
300 g búzaliszt
50 g cukor
½ teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Melegítsük fel a tejet egy kis lábosban, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket.

Keverjük össze a hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).

Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. A tésztából formázzunk rudat és vágjuk kb. 8 egyenlő darabra. Lisztezett kézzel formázzunk gombócokat, és tegyük lisztezett deszkára. Hagyjuk a gombócokat meleg helyen újra kelni, amíg láthatóan megnőnek (kb. 15-20 perc).

Főzés:
Egy fazék forró víz fölé egy tiszta konyharuhát feszítsünk ki elég szorosan és a lehető legszélesebbre. A ruhát szorosan kössük meg egy madzaggal. Szórjuk meg liszttel, tegyük rá a gombócokat, és fedőként helyezzünk rá egy hőálló tálat. Megjegyzés: A tál nagyon forró lehet.

Közepes hőfokon kb. 20-25 percig főzzük a gombócokat (az átsült gombócokat egy fapálcikával megszurkáljuk, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem ragad rájuk a tészta).

Tippek:

A gombócokat olvasztott vajjal, fahéjas cukorral, szeletelt, pirított mandulával vagy kompóttal tálaljuk.
A megfőtt gombócokat villával kissé szurkáljuk(tépkedjük) meg, hogy a gőz távozni tudjon.
A gombócokba főzés előtt egy-egy evőkanál szilvalekvár tehetünk tölteléknek.
Gőzgombócok

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
25 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!