Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Grízes-kekszes szelet

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 12-16 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12-16 szelet elkészítéséhez

Sütőkeret vagy téglalap alakú kapcsos tortaforma (kb. 20x30 cm)

Kekszes réteghez:

kb. 240-260 g négyzet vagy téglalap alakú keksz (pl. háztartási, vajas)

Grízes réteghez:

1000 ml tej
100 g búzadara
200 g cukor
120 g lágy vaj vagy margarin

Tejszínes réteghez:

300 ml hideg tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Egy tálca köré sütőkeretet helyezünk, vagy összeállítjuk a kapcsos tortaformát.

Elkészítés:

Grízes réteg:
A tejből kimérünk 800 ml-t, és egy egy nagyobb lábasban felforraljuk. Amikor forr, visszavesszük alatta a lángot, hozzáadjuk a búzadarát, a kétféle cukrot és a citromhéjat, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett kb. 5 percet főzzük. Közben a maradék tejben simára keverjük a pudingport. A lábast lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pudingos tejet, majd visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, 1-2 percet állni hagyjuk, majd kézi habverővel belekeverjük a lágy vajat vagy margarint.

A forma alját hézagmentesen kirakjuk a keksz felével, és egyenletesen rásimítjuk a még meleg grízes krémet, és a tetejét hézagmentesen kirakjuk a maradék keksszel. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd lefedjük frissentartó fóliával, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára (vagy egy éjszakára).

Tejszínes réteg:
A hideg tejet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a habport, majd konyhai robotgéppel (habverő) fél percig a legalacsonyabb, majd további 2-3 percig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A habot a kekszrétegre simítjuk, a tetejét megszórjuk kakaóporral, és visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára. Tetszőleges méretű szeletekre vágva tálaljuk.

Tippek:

A grízes krémet egy tasak tejszínes Dr. Oetker Eredeti Pudinggal is elkészíthetjük.
A grízes-kekszes szelet tetejét fahéjas porcukorral is megszórhatjuk.
Grízes-kekszes szelet

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!