
Profiterol pisztrángkrémmel



Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
némi zsiradék
Tésztához:
150 ml víz
50 g vaj vagy margarin
½ teáskanál só
frissen őrölt bors
90 g búzaliszt
kb. 3 darab tojás (M-es)
½ csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
Töltelékhez:
1 darab piros alma
½ csokor metélőhagyma
kevés kakukkfű vagy citromillatú kakukkfű
1 darab kezeletlen héjú citrom
kb. 200 g füstölt pisztrángfilé
200 g krémsajt (natúr vagy tejszínes)
250 g Dr. Oetker Creme VEGA
só
frissen őrölt bors
kb. 50 g savanykás vörösáfonyadzsem
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsit (kb. 35x40 cm) zsiradékkal kikenjük és sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A vizet a vajjal vagy margarinnal, a sóval és a borssal egy kis edényben felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről. A lisztet egyszerre a forró folyadékhoz adjuk és fakanállal sima tésztagombóccá keverjük, majd kb. 1 percig állandó kevergetés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és egy keverőtálba tesszük. A 2 darab tojást egymás után konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legmagasabb fokozaton beledolgozzuk a tésztába. Az utolsó tojást felverjük, és csak annyit keverünk bele, míg erősen csillogó, az edény falától elváló, a dagasztó spirálon függő tésztát nem kapunk. A sütőport csak a hideg tésztába keverjük bele.
A tésztából két teáskanál segítségével kb. 22-24 egyenlő méretű halmot teszünk a tepsibe, a tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a süteményeket megsütjük. (A sütési idő első 15 percében ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a sütemények összeesnek.)
Sütési idő: kb. 28-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
Az almát megmossuk, negyedeljük, a magházat eltávolítjuk, majd a díszítéshez a profiterolok számával megegyező szép, vékony szeleteket levágunk, a többi almát apróra kockázzuk. A metélőhagymát megmossuk, profiterolonként 1-1 szálat félreteszünk a díszítéshez, a maradék metélőhagymát felaprítjuk. A kakukkfüvet megmossuk, a leveleit leszedjük a szárról és finomra aprítjuk. A citromot forró víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, a héját lereszeljük, majd a citrom felének levét kifacsarjuk. A pisztrángfiléből szintén a profiterolok számával megegyező kis darabkákat levágunk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk. A krémsajtot és a Creme VEGA-t összekeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott almát, a felaprított metélőhagymát, kakukkfüvet és pisztrángfilét, majd az egészet a citrom héjával és levével, valamint sóval és őrölt borssal ízesítjük.
Összeállítás, díszítés:
A profiterolokat kettévágjuk, az alsó darabokon elosztjuk a krémet, erre kerülnek a félretett almaszeletek, a metélőhagyma és a pisztrángfilé-darabok. Kanalazunk mindre a az áfonyadzsemből, majd rájuk tesszük a profiterol kalapokat.
A vizet a vajjal vagy margarinnal, a sóval és a borssal egy kis edényben felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről. A lisztet egyszerre a forró folyadékhoz adjuk és fakanállal sima tésztagombóccá keverjük, majd kb. 1 percig állandó kevergetés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és egy keverőtálba tesszük. A 2 darab tojást egymás után konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legmagasabb fokozaton beledolgozzuk a tésztába. Az utolsó tojást felverjük, és csak annyit keverünk bele, míg erősen csillogó, az edény falától elváló, a dagasztó spirálon függő tésztát nem kapunk. A sütőport csak a hideg tésztába keverjük bele.
A tésztából két teáskanál segítségével kb. 22-24 egyenlő méretű halmot teszünk a tepsibe, a tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a süteményeket megsütjük. (A sütési idő első 15 percében ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a sütemények összeesnek.)
Sütési idő: kb. 28-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
Az almát megmossuk, negyedeljük, a magházat eltávolítjuk, majd a díszítéshez a profiterolok számával megegyező szép, vékony szeleteket levágunk, a többi almát apróra kockázzuk. A metélőhagymát megmossuk, profiterolonként 1-1 szálat félreteszünk a díszítéshez, a maradék metélőhagymát felaprítjuk. A kakukkfüvet megmossuk, a leveleit leszedjük a szárról és finomra aprítjuk. A citromot forró víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, a héját lereszeljük, majd a citrom felének levét kifacsarjuk. A pisztrángfiléből szintén a profiterolok számával megegyező kis darabkákat levágunk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk. A krémsajtot és a Creme VEGA-t összekeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott almát, a felaprított metélőhagymát, kakukkfüvet és pisztrángfilét, majd az egészet a citrom héjával és levével, valamint sóval és őrölt borssal ízesítjük.
Összeállítás, díszítés:
A profiterolokat kettévágjuk, az alsó darabokon elosztjuk a krémet, erre kerülnek a félretett almaszeletek, a metélőhagyma és a pisztrángfilé-darabok. Kanalazunk mindre a az áfonyadzsemből, majd rájuk tesszük a profiterol kalapokat.
Tipp:
A töltelékhez füstölt pisztrángfilé helyett azonos mennyiségű marhasültet, füstölt libamellet vagy füstölt lazacot is használhatunk.

Kedvencnek jelölöm

Profiterol pisztrángkrémmel
Hozzávalók
kb. 22-24 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
némi zsiradék
Tésztához:
150 ml víz
50 g vaj vagy margarin
½ teáskanál só
frissen őrölt bors
90 g búzaliszt
kb. 3 darab tojás (M-es)
½ csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
Töltelékhez:
1 darab piros alma
½ csokor metélőhagyma
kevés kakukkfű vagy citromillatú kakukkfű
1 darab kezeletlen héjú citrom
kb. 200 g füstölt pisztrángfilé
200 g krémsajt (natúr vagy tejszínes)
250 g Dr. Oetker Creme VEGA
só
frissen őrölt bors
kb. 50 g savanykás vörösáfonyadzsem
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tepsit (kb. 35x40 cm) zsiradékkal kikenjük és sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A vizet a vajjal vagy margarinnal, a sóval és a borssal egy kis edényben felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről. A lisztet egyszerre a forró folyadékhoz adjuk és fakanállal sima tésztagombóccá keverjük, majd kb. 1 percig állandó kevergetés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és egy keverőtálba tesszük. A 2 darab tojást egymás után konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legmagasabb fokozaton beledolgozzuk a tésztába. Az utolsó tojást felverjük, és csak annyit keverünk bele, míg erősen csillogó, az edény falától elváló, a dagasztó spirálon függő tésztát nem kapunk. A sütőport csak a hideg tésztába keverjük bele.
A tésztából két teáskanál segítségével kb. 22-24 egyenlő méretű halmot teszünk a tepsibe, a tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a süteményeket megsütjük. (A sütési idő első 15 percében ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a sütemények összeesnek.)
Sütési idő: kb. 28-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
Az almát megmossuk, negyedeljük, a magházat eltávolítjuk, majd a díszítéshez a profiterolok számával megegyező szép, vékony szeleteket levágunk, a többi almát apróra kockázzuk. A metélőhagymát megmossuk, profiterolonként 1-1 szálat félreteszünk a díszítéshez, a maradék metélőhagymát felaprítjuk. A kakukkfüvet megmossuk, a leveleit leszedjük a szárról és finomra aprítjuk. A citromot forró víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, a héját lereszeljük, majd a citrom felének levét kifacsarjuk. A pisztrángfiléből szintén a profiterolok számával megegyező kis darabkákat levágunk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk. A krémsajtot és a Creme VEGA-t összekeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott almát, a felaprított metélőhagymát, kakukkfüvet és pisztrángfilét, majd az egészet a citrom héjával és levével, valamint sóval és őrölt borssal ízesítjük.
Összeállítás, díszítés:
A profiterolokat kettévágjuk, az alsó darabokon elosztjuk a krémet, erre kerülnek a félretett almaszeletek, a metélőhagyma és a pisztrángfilé-darabok. Kanalazunk mindre a az áfonyadzsemből, majd rájuk tesszük a profiterol kalapokat.
A vizet a vajjal vagy margarinnal, a sóval és a borssal egy kis edényben felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről. A lisztet egyszerre a forró folyadékhoz adjuk és fakanállal sima tésztagombóccá keverjük, majd kb. 1 percig állandó kevergetés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és egy keverőtálba tesszük. A 2 darab tojást egymás után konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legmagasabb fokozaton beledolgozzuk a tésztába. Az utolsó tojást felverjük, és csak annyit keverünk bele, míg erősen csillogó, az edény falától elváló, a dagasztó spirálon függő tésztát nem kapunk. A sütőport csak a hideg tésztába keverjük bele.
A tésztából két teáskanál segítségével kb. 22-24 egyenlő méretű halmot teszünk a tepsibe, a tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a süteményeket megsütjük. (A sütési idő első 15 percében ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a sütemények összeesnek.)
Sütési idő: kb. 28-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
Az almát megmossuk, negyedeljük, a magházat eltávolítjuk, majd a díszítéshez a profiterolok számával megegyező szép, vékony szeleteket levágunk, a többi almát apróra kockázzuk. A metélőhagymát megmossuk, profiterolonként 1-1 szálat félreteszünk a díszítéshez, a maradék metélőhagymát felaprítjuk. A kakukkfüvet megmossuk, a leveleit leszedjük a szárról és finomra aprítjuk. A citromot forró víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, a héját lereszeljük, majd a citrom felének levét kifacsarjuk. A pisztrángfiléből szintén a profiterolok számával megegyező kis darabkákat levágunk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk. A krémsajtot és a Creme VEGA-t összekeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott almát, a felaprított metélőhagymát, kakukkfüvet és pisztrángfilét, majd az egészet a citrom héjával és levével, valamint sóval és őrölt borssal ízesítjük.
Összeállítás, díszítés:
A profiterolokat kettévágjuk, az alsó darabokon elosztjuk a krémet, erre kerülnek a félretett almaszeletek, a metélőhagyma és a pisztrángfilé-darabok. Kanalazunk mindre a az áfonyadzsemből, majd rájuk tesszük a profiterol kalapokat.
Tipp:
A töltelékhez füstölt pisztrángfilé helyett azonos mennyiségű marhasültet, füstölt libamellet vagy füstölt lazacot is használhatunk.

Legújabb cikkek
1

Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

1

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

2

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?