Grízpuding
Hozzávalók
1 darab Dr. Oetker Vaníliarúd
500 ml tej
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse reszelt citromhéj
50 g búzadara
1 darab tojás (M-es)
Elkészítés
Elkészítés:
Puding:
Vágjuk fel hosszában a vaníliarudat, és egy kés hátuljával kaparjuk ki a magját. Forraljuk fel a tejet, a cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat és a pépet egy lábasban. Keverés közben szórjuk bele a búzadarát, forraljuk fel, és kevergetve főzzük kb. 1 percig.
Vegyük le a főzőedényt a tűzről, és távolítsuk el a vaníliarudat. Válasszuk szét a tojást, és gyorsan keverjük bele a sárgáját. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és forgassuk bele a forró pudingba. Öntsük a grízpudingot hideg vízzel kiöblített pudingformába, tálba vagy adagolóformába. Hagyjuk a pudingot kihűlni, majd kb. 3 órán át hűtsük.
Tálalás:
Tálalás előtt késsel óvatosan lazítsuk le a pudingot a peremről, és fordítsuk ki egy tányérra.
A kész ételt hűtőszekrényben tároljuk.
Variáció a kukoricadarából készült pudinghoz:
Forraljuk fel a tejet, a cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat és a pépet, valamint további 20 g vajat. Búzadara helyett használjunk kukoricadarát (polenta darát), és készítsük el a pudingot a fentiek szerint.
Variáció a grízpudinghoz túróval:
A tojásfehérje felverése után keverjünk 125 g félzsíros tehéntúrót a langyos pudinghoz (szükség esetén édesítsük egy kicsit).
Variáció a grízpudinghoz fahéjjal:
A vaníliarúd helyett használjunk 1 fahéjrudat.
Vágjuk fel hosszában a vaníliarudat, és egy kés hátuljával kaparjuk ki a magját. Forraljuk fel a tejet, a cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat és a pépet egy lábasban. Keverés közben szórjuk bele a búzadarát, forraljuk fel, és kevergetve főzzük kb. 1 percig.
Vegyük le a főzőedényt a tűzről, és távolítsuk el a vaníliarudat. Válasszuk szét a tojást, és gyorsan keverjük bele a sárgáját. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és forgassuk bele a forró pudingba. Öntsük a grízpudingot hideg vízzel kiöblített pudingformába, tálba vagy adagolóformába. Hagyjuk a pudingot kihűlni, majd kb. 3 órán át hűtsük.
Tálalás:
Tálalás előtt késsel óvatosan lazítsuk le a pudingot a peremről, és fordítsuk ki egy tányérra.
A kész ételt hűtőszekrényben tároljuk.
Variáció a kukoricadarából készült pudinghoz:
Forraljuk fel a tejet, a cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat és a pépet, valamint további 20 g vajat. Búzadara helyett használjunk kukoricadarát (polenta darát), és készítsük el a pudingot a fentiek szerint.
Variáció a grízpudinghoz túróval:
A tojásfehérje felverése után keverjünk 125 g félzsíros tehéntúrót a langyos pudinghoz (szükség esetén édesítsük egy kicsit).
Variáció a grízpudinghoz fahéjjal:
A vaníliarúd helyett használjunk 1 fahéjrudat.
Tipp:
A grízpudingot tálaljuk tejszínhabbal, szilvabefőttel, vagy akár erdei gyümölcsökkel.
Kedvencnek jelölöm
Grízpuding
Hozzávalók
4 adag elkészítéséhez
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Puding:
Vágjuk fel hosszában a vaníliarudat, és egy kés hátuljával kaparjuk ki a magját. Forraljuk fel a tejet, a cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat és a pépet egy lábasban. Keverés közben szórjuk bele a búzadarát, forraljuk fel, és kevergetve főzzük kb. 1 percig.
Vegyük le a főzőedényt a tűzről, és távolítsuk el a vaníliarudat. Válasszuk szét a tojást, és gyorsan keverjük bele a sárgáját. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és forgassuk bele a forró pudingba. Öntsük a grízpudingot hideg vízzel kiöblített pudingformába, tálba vagy adagolóformába. Hagyjuk a pudingot kihűlni, majd kb. 3 órán át hűtsük.
Tálalás:
Tálalás előtt késsel óvatosan lazítsuk le a pudingot a peremről, és fordítsuk ki egy tányérra.
A kész ételt hűtőszekrényben tároljuk.
Variáció a kukoricadarából készült pudinghoz:
Forraljuk fel a tejet, a cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat és a pépet, valamint további 20 g vajat. Búzadara helyett használjunk kukoricadarát (polenta darát), és készítsük el a pudingot a fentiek szerint.
Variáció a grízpudinghoz túróval:
A tojásfehérje felverése után keverjünk 125 g félzsíros tehéntúrót a langyos pudinghoz (szükség esetén édesítsük egy kicsit).
Variáció a grízpudinghoz fahéjjal:
A vaníliarúd helyett használjunk 1 fahéjrudat.
Vágjuk fel hosszában a vaníliarudat, és egy kés hátuljával kaparjuk ki a magját. Forraljuk fel a tejet, a cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat és a pépet egy lábasban. Keverés közben szórjuk bele a búzadarát, forraljuk fel, és kevergetve főzzük kb. 1 percig.
Vegyük le a főzőedényt a tűzről, és távolítsuk el a vaníliarudat. Válasszuk szét a tojást, és gyorsan keverjük bele a sárgáját. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és forgassuk bele a forró pudingba. Öntsük a grízpudingot hideg vízzel kiöblített pudingformába, tálba vagy adagolóformába. Hagyjuk a pudingot kihűlni, majd kb. 3 órán át hűtsük.
Tálalás:
Tálalás előtt késsel óvatosan lazítsuk le a pudingot a peremről, és fordítsuk ki egy tányérra.
A kész ételt hűtőszekrényben tároljuk.
Variáció a kukoricadarából készült pudinghoz:
Forraljuk fel a tejet, a cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat és a pépet, valamint további 20 g vajat. Búzadara helyett használjunk kukoricadarát (polenta darát), és készítsük el a pudingot a fentiek szerint.
Variáció a grízpudinghoz túróval:
A tojásfehérje felverése után keverjünk 125 g félzsíros tehéntúrót a langyos pudinghoz (szükség esetén édesítsük egy kicsit).
Variáció a grízpudinghoz fahéjjal:
A vaníliarúd helyett használjunk 1 fahéjrudat.
Tipp:
A grízpudingot tálaljuk tejszínhabbal, szilvabefőttel, vagy akár erdei gyümölcsökkel.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?