
Grízpuding



Hozzávalók
Elkészítés
Elkészítés:
Vágjuk fel hosszában a vaníliarudat, és egy kés hátuljával kaparjuk ki a magját. Forraljuk fel a tejet, a cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat és a pépet egy lábasban. Keverés közben szórjuk bele a búzadarát, forraljuk fel, és kevergetve főzzük kb. 1 percig.
Vegyük le a főzőedényt a tűzről, és távolítsuk el a vaníliarudat. Válasszuk szét a tojást, és gyorsan keverjük bele a sárgáját. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és forgassuk bele a forró pudingba. Öntsük a grízpudingot hideg vízzel kiöblített pudingformába, tálba vagy adagolóformába. Hagyjuk a pudingot kihűlni, majd kb. 3 órán át hűtsük.
Tálalás:
Tálalás előtt késsel óvatosan lazítsuk le a pudingot a peremről, és fordítsuk ki egy tányérra.
A kész ételt hűtőszekrényben tároljuk.
Variáció a kukoricadarából készült pudinghoz:
Forraljuk fel a tejet, a cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat és a pépet, valamint további 20 g vajat. Búzadara helyett használjunk kukoricadarát (polenta darát), és készítsük el a pudingot a fentiek szerint.
Variáció a grízpudinghoz túróval:
A tojásfehérje felverése után keverjünk 125 g félzsíros tehéntúrót a langyos pudinghoz (szükség esetén édesítsük egy kicsit).
Variáció a grízpudinghoz fahéjjal:
A vaníliarúd helyett használjunk 1 fahéjrudat.
Tipp:


Grízpuding
Hozzávalók
4 adag elkészítéséhez
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Vágjuk fel hosszában a vaníliarudat, és egy kés hátuljával kaparjuk ki a magját. Forraljuk fel a tejet, a cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat és a pépet egy lábasban. Keverés közben szórjuk bele a búzadarát, forraljuk fel, és kevergetve főzzük kb. 1 percig.
Vegyük le a főzőedényt a tűzről, és távolítsuk el a vaníliarudat. Válasszuk szét a tojást, és gyorsan keverjük bele a sárgáját. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és forgassuk bele a forró pudingba. Öntsük a grízpudingot hideg vízzel kiöblített pudingformába, tálba vagy adagolóformába. Hagyjuk a pudingot kihűlni, majd kb. 3 órán át hűtsük.
Tálalás:
Tálalás előtt késsel óvatosan lazítsuk le a pudingot a peremről, és fordítsuk ki egy tányérra.
A kész ételt hűtőszekrényben tároljuk.
Variáció a kukoricadarából készült pudinghoz:
Forraljuk fel a tejet, a cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat és a pépet, valamint további 20 g vajat. Búzadara helyett használjunk kukoricadarát (polenta darát), és készítsük el a pudingot a fentiek szerint.
Variáció a grízpudinghoz túróval:
A tojásfehérje felverése után keverjünk 125 g félzsíros tehéntúrót a langyos pudinghoz (szükség esetén édesítsük egy kicsit).
Variáció a grízpudinghoz fahéjjal:
A vaníliarúd helyett használjunk 1 fahéjrudat.
Tipp:

Legújabb cikkek

Befőzés indul! Tartósítási kisokos
Ki ne szeretné a tavasz és a nyár kincseit eltenni a téli időszakra? Készülhet lekvár, dzsem, savanyúság vagy szörp, tippjeink segítségével a befőzés gyerekjáték lesz.


Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!
Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!


5 kedvelt alaptészta, számtalan lehetőség
Egy sokoldalúan felhasználható alaprecept ismerete kincs a konyhában, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Cikkünkben 5 méltán népszerű tésztafajtát szedtünk csokorba.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?