Gyros párnák
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
1 csomag Dr. Oetker Leveles tészta
Töltelékhez:
1 evőkanál olaj
½ kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
300 g darált hús (sertés vagy sertés-marha)
1 csapott teáskanál gyros fűszerkeverék
só
őrölt fekete bors
50 g tejföl
kb. 2 csapott evőkanál zsemlemorzsa
Kenéshez:
1 darab tojás (M-es)
Elkészítés
Előkészítés:
A leveles tésztát a csomagoláson leírt módon, felhasználás előtt 10-15 perccel a hűtőből kivesszük és állni hagyjuk. A csomagolóanyagot eltávolítjuk a tésztáról, a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük. A vörös- és fokhagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk.
Elkészítés:
Töltelék:
Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben, majd a vörös-és fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a darált húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd ízesítjük a gyros fűszerkeverékkel, valamint sóval és borssal. Kevergetve, közepes lángon kb. 10 percet főzzük, majd hagyjuk legalább langyosra hűlni, ezután belekeverjük a tejfölt és a zsemlemorzsát. Az így kapott tölteléket 6 egyenlő részre osztjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Tészta:
A leveles tésztát kitekerjük és 6 egyforma méretű darabra vágjuk. A tésztadarabok egyik oldalán (körben a széleket üresen hagyva) elrendezzük a tölteléket. A tésztadarabok másik oldalán, a töltelékkel párhuzamosan a tésztát éles késsel beirdaljuk. A széleket felvert tojással megkenjük, és a beirdalt részt ráhajtjuk a töltelékre. Az illesztéseket villával jól összenyomkodjuk, majd a párnák tetejét is átkenjük a felvert tojással, és a tepsibe helyezzük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a gyros párnákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A gyros párnákat a tepsivel együtt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben, majd a vörös-és fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a darált húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd ízesítjük a gyros fűszerkeverékkel, valamint sóval és borssal. Kevergetve, közepes lángon kb. 10 percet főzzük, majd hagyjuk legalább langyosra hűlni, ezután belekeverjük a tejfölt és a zsemlemorzsát. Az így kapott tölteléket 6 egyenlő részre osztjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Tészta:
A leveles tésztát kitekerjük és 6 egyforma méretű darabra vágjuk. A tésztadarabok egyik oldalán (körben a széleket üresen hagyva) elrendezzük a tölteléket. A tésztadarabok másik oldalán, a töltelékkel párhuzamosan a tésztát éles késsel beirdaljuk. A széleket felvert tojással megkenjük, és a beirdalt részt ráhajtjuk a töltelékre. Az illesztéseket villával jól összenyomkodjuk, majd a párnák tetejét is átkenjük a felvert tojással, és a tepsibe helyezzük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a gyros párnákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A gyros párnákat a tepsivel együtt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A gyros párnák langyosan és kihűlve egyaránt fogyaszthatók.
Kínálhatunk a sós sütemény mellé tzatzikit.
Kínálhatunk a sós sütemény mellé tzatzikit.
Kedvencnek jelölöm
Gyros párnák
Hozzávalók
6 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
1 csomag Dr. Oetker Leveles tészta
Töltelékhez:
1 evőkanál olaj
½ kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
300 g darált hús (sertés vagy sertés-marha)
1 csapott teáskanál gyros fűszerkeverék
só
őrölt fekete bors
50 g tejföl
kb. 2 csapott evőkanál zsemlemorzsa
Kenéshez:
1 darab tojás (M-es)
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A leveles tésztát a csomagoláson leírt módon, felhasználás előtt 10-15 perccel a hűtőből kivesszük és állni hagyjuk. A csomagolóanyagot eltávolítjuk a tésztáról, a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük. A vörös- és fokhagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk.
Elkészítés:
Töltelék:
Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben, majd a vörös-és fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a darált húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd ízesítjük a gyros fűszerkeverékkel, valamint sóval és borssal. Kevergetve, közepes lángon kb. 10 percet főzzük, majd hagyjuk legalább langyosra hűlni, ezután belekeverjük a tejfölt és a zsemlemorzsát. Az így kapott tölteléket 6 egyenlő részre osztjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Tészta:
A leveles tésztát kitekerjük és 6 egyforma méretű darabra vágjuk. A tésztadarabok egyik oldalán (körben a széleket üresen hagyva) elrendezzük a tölteléket. A tésztadarabok másik oldalán, a töltelékkel párhuzamosan a tésztát éles késsel beirdaljuk. A széleket felvert tojással megkenjük, és a beirdalt részt ráhajtjuk a töltelékre. Az illesztéseket villával jól összenyomkodjuk, majd a párnák tetejét is átkenjük a felvert tojással, és a tepsibe helyezzük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a gyros párnákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A gyros párnákat a tepsivel együtt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben, majd a vörös-és fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a darált húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd ízesítjük a gyros fűszerkeverékkel, valamint sóval és borssal. Kevergetve, közepes lángon kb. 10 percet főzzük, majd hagyjuk legalább langyosra hűlni, ezután belekeverjük a tejfölt és a zsemlemorzsát. Az így kapott tölteléket 6 egyenlő részre osztjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Tészta:
A leveles tésztát kitekerjük és 6 egyforma méretű darabra vágjuk. A tésztadarabok egyik oldalán (körben a széleket üresen hagyva) elrendezzük a tölteléket. A tésztadarabok másik oldalán, a töltelékkel párhuzamosan a tésztát éles késsel beirdaljuk. A széleket felvert tojással megkenjük, és a beirdalt részt ráhajtjuk a töltelékre. Az illesztéseket villával jól összenyomkodjuk, majd a párnák tetejét is átkenjük a felvert tojással, és a tepsibe helyezzük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a gyros párnákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A gyros párnákat a tepsivel együtt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A gyros párnák langyosan és kihűlve egyaránt fogyaszthatók.
Kínálhatunk a sós sütemény mellé tzatzikit.
Kínálhatunk a sós sütemény mellé tzatzikit.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?