Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Hagymás-szalonnás lepény

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Élesztős tésztához:

250 ml tej
400 g búzaliszt
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
3 evőkanál étolaj

Feltéthez:

1 ½ kg vöröshagyma
200 g szeletelt szalonna
4 evőkanál szalonna zsiradék
némi só
frissen őrölt bors
1 teáskanál őrölt köménymag
200 g Gouda sajt
4 darab tojás (M-es)
150 g tejföl 20 %-os
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Melegítsük meg a tejet. Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá az élesztős tésztához a szükséges többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (habverő) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete. (kb. 45-50 perc)

Feltét:
Hámozzuk meg és negyedeljük el a hagymát, majd vágjuk vékony szeletekre. A szalonnát kockázzuk apróra. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az étolajat, adjuk hozzá a hagymaszeleteket, és kevergetve pároljuk meg. Adjuk hozzá a kockára vágott szalonnát, és rövid ideig pároljuk, majd sóval, borssal és köménymaggal fűszerezzük. Hagyjuk a szalonnás-hagymás keveréket kissé kihűlni, és ha szükséges, szűrőben csepegtessük le. A tepsit béleljük ki a sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden gyúrjuk át. Az élesztős tésztát terítsük el úgy a tepsin, hogy a széleinél kissé nyomkodjuk fel a tésztát.

Reszeljük le a sajtot, és keverjük a szalonnás-hagymás keverékhez a tojással és a tejföllel. Kenjük a keveréket a tésztára, és hagyjuk meleg helyen ismét megkelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 15-20 perc). Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük meg a lepényt.

Sütési idő: kb. 35-40 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Tálaljuk a hagymás lepényt a tepsiből melegen vagy hidegen.

Tippek:

Sütés előtt szórjuk meg a hagymás lepényt egész köménymaggal.
A hagymát 1 1/2 kg póréhagymával is helyettesíthetjük.
A hagymás lepényt akár előző nap is elkészíthetjük. Ehhez készítsük el az élesztős tésztát a hideg hozzávalókból, kenjük meg vékonyan olajjal (hogy ne száradjon ki), és egy tálban, fóliával lefedve hagyjuk kelni a hűtőben egy éjszakán át. Másnap a fent leírtak szerint dolgozzuk fel.
Hagymás-szalonnás lepény

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!