
Hagymás-szalonnás lepény



Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Feltéthez:
Elkészítés
Elkészítés:
Melegítsük meg a tejet. Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá az élesztős tésztához a szükséges többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (habverő) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete. (kb. 45-50 perc)
Feltét:
Hámozzuk meg és negyedeljük el a hagymát, majd vágjuk vékony szeletekre. A szalonnát kockázzuk apróra. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az étolajat, adjuk hozzá a hagymaszeleteket, és kevergetve pároljuk meg. Adjuk hozzá a kockára vágott szalonnát, és rövid ideig pároljuk, majd sóval, borssal és köménymaggal fűszerezzük. Hagyjuk a szalonnás-hagymás keveréket kissé kihűlni, és ha szükséges, szűrőben csepegtessük le. A tepsit béleljük ki a sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden gyúrjuk át. Az élesztős tésztát terítsük el úgy a tepsin, hogy a széleinél kissé nyomkodjuk fel a tésztát.
Reszeljük le a sajtot, és keverjük a szalonnás-hagymás keverékhez a tojással és a tejföllel. Kenjük a keveréket a tésztára, és hagyjuk meleg helyen ismét megkelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 15-20 perc). Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük meg a lepényt.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tálaljuk a hagymás lepényt a tepsiből melegen vagy hidegen.
Tippek:
A hagymát 1 1/2 kg póréhagymával is helyettesíthetjük.
A hagymás lepényt akár előző nap is elkészíthetjük. Ehhez készítsük el az élesztős tésztát a hideg hozzávalókból, kenjük meg vékonyan olajjal (hogy ne száradjon ki), és egy tálban, fóliával lefedve hagyjuk kelni a hűtőben egy éjszakán át. Másnap a fent leírtak szerint dolgozzuk fel.


Hagymás-szalonnás lepény
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Feltéthez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Melegítsük meg a tejet. Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá az élesztős tésztához a szükséges többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (habverő) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete. (kb. 45-50 perc)
Feltét:
Hámozzuk meg és negyedeljük el a hagymát, majd vágjuk vékony szeletekre. A szalonnát kockázzuk apróra. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az étolajat, adjuk hozzá a hagymaszeleteket, és kevergetve pároljuk meg. Adjuk hozzá a kockára vágott szalonnát, és rövid ideig pároljuk, majd sóval, borssal és köménymaggal fűszerezzük. Hagyjuk a szalonnás-hagymás keveréket kissé kihűlni, és ha szükséges, szűrőben csepegtessük le. A tepsit béleljük ki a sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden gyúrjuk át. Az élesztős tésztát terítsük el úgy a tepsin, hogy a széleinél kissé nyomkodjuk fel a tésztát.
Reszeljük le a sajtot, és keverjük a szalonnás-hagymás keverékhez a tojással és a tejföllel. Kenjük a keveréket a tésztára, és hagyjuk meleg helyen ismét megkelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 15-20 perc). Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük meg a lepényt.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tálaljuk a hagymás lepényt a tepsiből melegen vagy hidegen.
Tippek:
A hagymát 1 1/2 kg póréhagymával is helyettesíthetjük.
A hagymás lepényt akár előző nap is elkészíthetjük. Ehhez készítsük el az élesztős tésztát a hideg hozzávalókból, kenjük meg vékonyan olajjal (hogy ne száradjon ki), és egy tálban, fóliával lefedve hagyjuk kelni a hűtőben egy éjszakán át. Másnap a fent leírtak szerint dolgozzuk fel.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?