
Hajtogatott tepertős pogácsák


Hozzávalók
Hajtogatott tepertős pogácsák
78-80 dkg liszt (vegyesen)
1 ek. cukor
0,5 l tej
5 dkg friss élesztő
10 dkg margarin
1 ek. só
2 db tojás
26 dkg darált tepertő
Elkészítés
Elkészítés
A lisztet kimérem ( fele-fele arányban finom és rétes), hozzáadom a kiskockákra vágott margarint, sót, a tojások sárgát. A tejet meglangyítom 1 ek. cukorral, majd az élesztőt felfuttatom, és a liszthez adom. Alapos dagasztás után 1 óra kelesztés meleg helyen.
Majd kinyújtom kb 0,5-1 cm vastagságúra, és eloszlatom rajta a tepertőt. Hajtogatás a szokott a módon: 3 képzeletbeli sávra osztom a tésztám, a felső sávot lefelé középre, az alsó sávot pedig ráhajtom. Majd jobbról, balról is középre hajtjuk a tésztát. 20 perc pihentetés következik. Ezután újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, s 20 perc újabb pihi.
Ezt követően nyújtjuk, kb 1 - 1,5 cm-re, berácsozzuk, tetejét megkenjük tojással ( én a tojásfehérjével kentem) , majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, s 20 percet kelesztjük még.
160- 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük .
Majd kinyújtom kb 0,5-1 cm vastagságúra, és eloszlatom rajta a tepertőt. Hajtogatás a szokott a módon: 3 képzeletbeli sávra osztom a tésztám, a felső sávot lefelé középre, az alsó sávot pedig ráhajtom. Majd jobbról, balról is középre hajtjuk a tésztát. 20 perc pihentetés következik. Ezután újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, s 20 perc újabb pihi.
Ezt követően nyújtjuk, kb 1 - 1,5 cm-re, berácsozzuk, tetejét megkenjük tojással ( én a tojásfehérjével kentem) , majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, s 20 percet kelesztjük még.
160- 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük .
Alternatív elkészítés
Én légkeveréses sütőben sütöttem, és 160 fokon.
Egy adag kb. 75 db-ot ad ki.
Interneten találtam a receptet.
Egy adag kb. 75 db-ot ad ki.
Interneten találtam a receptet.





Kedvencnek jelölöm

Hajtogatott tepertős pogácsák
Hozzávalók
Hajtogatott tepertős pogácsák
78-80 dkg liszt (vegyesen)
1 ek. cukor
0,5 l tej
5 dkg friss élesztő
10 dkg margarin
1 ek. só
2 db tojás
26 dkg darált tepertő
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A lisztet kimérem ( fele-fele arányban finom és rétes), hozzáadom a kiskockákra vágott margarint, sót, a tojások sárgát. A tejet meglangyítom 1 ek. cukorral, majd az élesztőt felfuttatom, és a liszthez adom. Alapos dagasztás után 1 óra kelesztés meleg helyen.
Majd kinyújtom kb 0,5-1 cm vastagságúra, és eloszlatom rajta a tepertőt. Hajtogatás a szokott a módon: 3 képzeletbeli sávra osztom a tésztám, a felső sávot lefelé középre, az alsó sávot pedig ráhajtom. Majd jobbról, balról is középre hajtjuk a tésztát. 20 perc pihentetés következik. Ezután újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, s 20 perc újabb pihi.
Ezt követően nyújtjuk, kb 1 - 1,5 cm-re, berácsozzuk, tetejét megkenjük tojással ( én a tojásfehérjével kentem) , majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, s 20 percet kelesztjük még.
160- 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük .
Majd kinyújtom kb 0,5-1 cm vastagságúra, és eloszlatom rajta a tepertőt. Hajtogatás a szokott a módon: 3 képzeletbeli sávra osztom a tésztám, a felső sávot lefelé középre, az alsó sávot pedig ráhajtom. Majd jobbról, balról is középre hajtjuk a tésztát. 20 perc pihentetés következik. Ezután újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, s 20 perc újabb pihi.
Ezt követően nyújtjuk, kb 1 - 1,5 cm-re, berácsozzuk, tetejét megkenjük tojással ( én a tojásfehérjével kentem) , majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, s 20 percet kelesztjük még.
160- 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük .
Alternatív elkészítés
Én légkeveréses sütőben sütöttem, és 160 fokon.
Egy adag kb. 75 db-ot ad ki.
Interneten találtam a receptet.
Egy adag kb. 75 db-ot ad ki.
Interneten találtam a receptet.





Legújabb cikkek
0

Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

0

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

2

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?