
Halloween-Burger



Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Kenéshez és szóráshoz:
Szószhoz:
Töltelékhez:
Húspogácsához:
Szemekhez:
Elkészítés
Elkészítés:
A tejet a vízzel felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A lisztet és az élesztőt keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a sót és a tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
Zsemle formázása:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, kb. 8 egyforma méretű részre osztjuk, majd golyókká formázzuk. A golyókat tallérokká (kb. 10 cm Ø) laposra nyomjuk, és a tepsibe tesszük. Letakarva kb. 40-45 percig kelesztjük. 30 perc kelesztés után a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tojást a tejjel és a vízzel felverjük, megkenjük vele a zsemléket, majd a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a zsemléket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 15 - 20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Szósz:
A tejfölt, a ketchupot, a majonézt és a mustárt összekeverjük. A szószt sóval, borssal és cukorral ízesítjük.
Töltelék:
Az uborkát lecsöpögtetjük. A paradicsomot megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A hagyma héját lehúzzuk, és vékony karikákra vágjuk. A sajtszeletekből fogakhoz hasonló cakkokat vágunk ki. A sajtmaradékokat kicsire vágjuk, és a szószhoz adjuk.
Ijesztő szemek:
A mozzarella-golyókat lecsöpögtetjük. Az olajbogyókat elfelezzük, és a mozzarella-golyókkal együtt fapálcikára húzzuk.
Húspogácsa:
A darálthúst tálba tesszük, sóval, borssal fűszerezzük, és összegyúrjuk. A masszából kb. 8 egyforma méretű húspogácsát (kb. 10 cm Ø) formázunk. 3-4 evőkanál olajat serpenyőben felforrósítunk, és a húspogácsák mindkét oldalát kérgesre sütjük, majd további 6 percig közepes hőfokon megsütjük. A készre sült húspogácsákat kivesszük a serpenyőből, a sütőben melegen tartjuk, és a maradék olajjal ugyanígy elkészítjük a többi húspogácsát.
Zsemlék töltése:
A zsemléket vízszintesen átvágjuk, és mindegyik fél zsemlét a szósszal megkenjük. Az alsó felekre 1-1 húspogácsát teszünk, majd 2-3 paradicsomszeletet. Középre nyelvnek 1 uborkát teszünk. A sajtszeletet úgy helyezzük el, hogy úgy nézzenek ki, mint a fogak. Végül ráteszünk néhány hagymakarikát, elosztjuk rajta az esetlegesen megmaradt szószt, rátesszük a zsemlék felső részét, és egy kicsit rányomkodjuk.
A szemeket beleszúrjuk a zsemle felső részébe, és a Halloween–burgert tálaljuk.
Tippek:
Saját készítésű zsemle helyett használhatunk kész zsemléket is.
A húspogácsák formázásához használhatunk húspogácsanyomót is.
A vegetáriánus variációt készíthetjük a Vegán burger receptje alapján.


Halloween-Burger
Hozzávalók
kb. 8 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Kenéshez és szóráshoz:
Szószhoz:
Töltelékhez:
Húspogácsához:
Szemekhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A tejet a vízzel felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A lisztet és az élesztőt keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a sót és a tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
Zsemle formázása:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, kb. 8 egyforma méretű részre osztjuk, majd golyókká formázzuk. A golyókat tallérokká (kb. 10 cm Ø) laposra nyomjuk, és a tepsibe tesszük. Letakarva kb. 40-45 percig kelesztjük. 30 perc kelesztés után a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tojást a tejjel és a vízzel felverjük, megkenjük vele a zsemléket, majd a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a zsemléket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 15 - 20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Szósz:
A tejfölt, a ketchupot, a majonézt és a mustárt összekeverjük. A szószt sóval, borssal és cukorral ízesítjük.
Töltelék:
Az uborkát lecsöpögtetjük. A paradicsomot megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A hagyma héját lehúzzuk, és vékony karikákra vágjuk. A sajtszeletekből fogakhoz hasonló cakkokat vágunk ki. A sajtmaradékokat kicsire vágjuk, és a szószhoz adjuk.
Ijesztő szemek:
A mozzarella-golyókat lecsöpögtetjük. Az olajbogyókat elfelezzük, és a mozzarella-golyókkal együtt fapálcikára húzzuk.
Húspogácsa:
A darálthúst tálba tesszük, sóval, borssal fűszerezzük, és összegyúrjuk. A masszából kb. 8 egyforma méretű húspogácsát (kb. 10 cm Ø) formázunk. 3-4 evőkanál olajat serpenyőben felforrósítunk, és a húspogácsák mindkét oldalát kérgesre sütjük, majd további 6 percig közepes hőfokon megsütjük. A készre sült húspogácsákat kivesszük a serpenyőből, a sütőben melegen tartjuk, és a maradék olajjal ugyanígy elkészítjük a többi húspogácsát.
Zsemlék töltése:
A zsemléket vízszintesen átvágjuk, és mindegyik fél zsemlét a szósszal megkenjük. Az alsó felekre 1-1 húspogácsát teszünk, majd 2-3 paradicsomszeletet. Középre nyelvnek 1 uborkát teszünk. A sajtszeletet úgy helyezzük el, hogy úgy nézzenek ki, mint a fogak. Végül ráteszünk néhány hagymakarikát, elosztjuk rajta az esetlegesen megmaradt szószt, rátesszük a zsemlék felső részét, és egy kicsit rányomkodjuk.
A szemeket beleszúrjuk a zsemle felső részébe, és a Halloween–burgert tálaljuk.
Tippek:
Saját készítésű zsemle helyett használhatunk kész zsemléket is.
A húspogácsák formázásához használhatunk húspogácsanyomót is.
A vegetáriánus variációt készíthetjük a Vegán burger receptje alapján.

Legújabb cikkek

Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!


Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban
A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!


Készítsünk látványos süteményeket egyszerű praktikákkal!
Kreatív, mutatós sütiket készíteni egyáltalán nem ördöngösség! Az alábbi trükkök segítenek, hogy te is elkápráztathasd vendégeidet a legújabb desszertcsodáddal.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?