Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Halloween-Burger

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 8 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 8 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

100 ml tej
100 ml víz
80 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 darab tojás (M-es)
2 evőkanál cukor
2 teáskanál só

Kenéshez és szóráshoz:

1 darab tojás (M-es)
2 evőkanál tej
1 evőkanál víz

Szószhoz:

1 evőkanál tejföl 20 %-os
kb. 8 evőkanál ketchup
1 evőkanál majonéz
1 - 2 teáskanál mustár
frissen őrölt bors
1 csipet cukor

Töltelékhez:

kb. 110 g szeletelt csemegeuborka (lecsöpögtetve) (kb. 8 szelet)
2 - 3 közepes méretű paradicsom
1 közepes fej hagyma
kb. 8 szelet Cheddar vagy Gouda sajt (kb. 150 g)

Húspogácsához:

1,2 kg darált marhahús
bors
6 - 8 evőkanál étolaj

Szemekhez:

kb. 16 fapálcika
16 Mini-Mozzarella-golyó (kb. 150 g)
kb. 8 fekete olajbogyó
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A tejet a vízzel felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A lisztet és az élesztőt keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a sót és a tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.

Zsemle formázása:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, kb. 8 egyforma méretű részre osztjuk, majd golyókká formázzuk. A golyókat tallérokká (kb. 10 cm Ø) laposra nyomjuk, és a tepsibe tesszük. Letakarva kb. 40-45 percig kelesztjük. 30 perc kelesztés után a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

A tojást a tejjel és a vízzel felverjük, megkenjük vele a zsemléket, majd a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a zsemléket aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 15 - 20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A zsemléket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.

Szósz:
A tejfölt, a ketchupot, a majonézt és a mustárt összekeverjük. A szószt sóval, borssal és cukorral ízesítjük.

Töltelék:
Az uborkát lecsöpögtetjük. A paradicsomot megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A hagyma héját lehúzzuk, és vékony karikákra vágjuk. A sajtszeletekből fogakhoz hasonló cakkokat vágunk ki. A sajtmaradékokat kicsire vágjuk, és a szószhoz adjuk.

Ijesztő szemek:
A mozzarella-golyókat lecsöpögtetjük. Az olajbogyókat elfelezzük, és a mozzarella-golyókkal együtt fapálcikára húzzuk.

Húspogácsa:
A darálthúst tálba tesszük, sóval, borssal fűszerezzük, és összegyúrjuk. A masszából kb. 8 egyforma méretű húspogácsát (kb. 10 cm Ø) formázunk. 3-4 evőkanál olajat serpenyőben felforrósítunk, és a húspogácsák mindkét oldalát kérgesre sütjük, majd további 6 percig közepes hőfokon megsütjük. A készre sült húspogácsákat kivesszük a serpenyőből, a sütőben melegen tartjuk, és a maradék olajjal ugyanígy elkészítjük a többi húspogácsát.

Zsemlék töltése:
A zsemléket vízszintesen átvágjuk, és mindegyik fél zsemlét a szósszal megkenjük. Az alsó felekre 1-1 húspogácsát teszünk, majd 2-3 paradicsomszeletet. Középre nyelvnek 1 uborkát teszünk. A sajtszeletet úgy helyezzük el, hogy úgy nézzenek ki, mint a fogak. Végül ráteszünk néhány hagymakarikát, elosztjuk rajta az esetlegesen megmaradt szószt, rátesszük a zsemlék felső részét, és egy kicsit rányomkodjuk.
A szemeket beleszúrjuk a zsemle felső részébe, és a Halloween–burgert tálaljuk.

Tippek:

A zsemléket már 1-2 nappal előtte is megsüthetjük vagy le is fagyaszthatjuk, ilyenkor a zsemléket megadott hőmérsékleten kb. 5 perc alatt újra megsütjük.
Saját készítésű zsemle helyett használhatunk kész zsemléket is.
A húspogácsák formázásához használhatunk húspogácsanyomót is.
A vegetáriánus variációt készíthetjük a Vegán burger receptje alapján.
Halloween-Burgerek látványosan, egyszerűen

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!