Halloween-Burger
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Kenéshez és szóráshoz:
Szószhoz:
Töltelékhez:
Húspogácsához:
Szemekhez:
Elkészítés
Elkészítés:
A tejet a vízzel felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A lisztet és az élesztőt keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a sót és a tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
Zsemle formázása:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, kb. 8 egyforma méretű részre osztjuk, majd golyókká formázzuk. A golyókat tallérokká (kb. 10 cm Ø) laposra nyomjuk, és a tepsibe tesszük. Letakarva kb. 40-45 percig kelesztjük. 30 perc kelesztés után a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tojást a tejjel és a vízzel felverjük, megkenjük vele a zsemléket, majd a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a zsemléket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 15 - 20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Szósz:
A tejfölt, a ketchupot, a majonézt és a mustárt összekeverjük. A szószt sóval, borssal és cukorral ízesítjük.
Töltelék:
Az uborkát lecsöpögtetjük. A paradicsomot megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A hagyma héját lehúzzuk, és vékony karikákra vágjuk. A sajtszeletekből fogakhoz hasonló cakkokat vágunk ki. A sajtmaradékokat kicsire vágjuk, és a szószhoz adjuk.
Ijesztő szemek:
A mozzarella-golyókat lecsöpögtetjük. Az olajbogyókat elfelezzük, és a mozzarella-golyókkal együtt fapálcikára húzzuk.
Húspogácsa:
A darálthúst tálba tesszük, sóval, borssal fűszerezzük, és összegyúrjuk. A masszából kb. 8 egyforma méretű húspogácsát (kb. 10 cm Ø) formázunk. 3-4 evőkanál olajat serpenyőben felforrósítunk, és a húspogácsák mindkét oldalát kérgesre sütjük, majd további 6 percig közepes hőfokon megsütjük. A készre sült húspogácsákat kivesszük a serpenyőből, a sütőben melegen tartjuk, és a maradék olajjal ugyanígy elkészítjük a többi húspogácsát.
Zsemlék töltése:
A zsemléket vízszintesen átvágjuk, és mindegyik fél zsemlét a szósszal megkenjük. Az alsó felekre 1-1 húspogácsát teszünk, majd 2-3 paradicsomszeletet. Középre nyelvnek 1 uborkát teszünk. A sajtszeletet úgy helyezzük el, hogy úgy nézzenek ki, mint a fogak. Végül ráteszünk néhány hagymakarikát, elosztjuk rajta az esetlegesen megmaradt szószt, rátesszük a zsemlék felső részét, és egy kicsit rányomkodjuk.
A szemeket beleszúrjuk a zsemle felső részébe, és a Halloween–burgert tálaljuk.
Tippek:
Saját készítésű zsemle helyett használhatunk kész zsemléket is.
A húspogácsák formázásához használhatunk húspogácsanyomót is.
A vegetáriánus variációt készíthetjük a Vegán burger receptje alapján.
Halloween-Burger
Hozzávalók
kb. 8 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Kenéshez és szóráshoz:
Szószhoz:
Töltelékhez:
Húspogácsához:
Szemekhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A tejet a vízzel felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A lisztet és az élesztőt keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a sót és a tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
Zsemle formázása:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, kb. 8 egyforma méretű részre osztjuk, majd golyókká formázzuk. A golyókat tallérokká (kb. 10 cm Ø) laposra nyomjuk, és a tepsibe tesszük. Letakarva kb. 40-45 percig kelesztjük. 30 perc kelesztés után a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tojást a tejjel és a vízzel felverjük, megkenjük vele a zsemléket, majd a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a zsemléket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 15 - 20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Szósz:
A tejfölt, a ketchupot, a majonézt és a mustárt összekeverjük. A szószt sóval, borssal és cukorral ízesítjük.
Töltelék:
Az uborkát lecsöpögtetjük. A paradicsomot megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A hagyma héját lehúzzuk, és vékony karikákra vágjuk. A sajtszeletekből fogakhoz hasonló cakkokat vágunk ki. A sajtmaradékokat kicsire vágjuk, és a szószhoz adjuk.
Ijesztő szemek:
A mozzarella-golyókat lecsöpögtetjük. Az olajbogyókat elfelezzük, és a mozzarella-golyókkal együtt fapálcikára húzzuk.
Húspogácsa:
A darálthúst tálba tesszük, sóval, borssal fűszerezzük, és összegyúrjuk. A masszából kb. 8 egyforma méretű húspogácsát (kb. 10 cm Ø) formázunk. 3-4 evőkanál olajat serpenyőben felforrósítunk, és a húspogácsák mindkét oldalát kérgesre sütjük, majd további 6 percig közepes hőfokon megsütjük. A készre sült húspogácsákat kivesszük a serpenyőből, a sütőben melegen tartjuk, és a maradék olajjal ugyanígy elkészítjük a többi húspogácsát.
Zsemlék töltése:
A zsemléket vízszintesen átvágjuk, és mindegyik fél zsemlét a szósszal megkenjük. Az alsó felekre 1-1 húspogácsát teszünk, majd 2-3 paradicsomszeletet. Középre nyelvnek 1 uborkát teszünk. A sajtszeletet úgy helyezzük el, hogy úgy nézzenek ki, mint a fogak. Végül ráteszünk néhány hagymakarikát, elosztjuk rajta az esetlegesen megmaradt szószt, rátesszük a zsemlék felső részét, és egy kicsit rányomkodjuk.
A szemeket beleszúrjuk a zsemle felső részébe, és a Halloween–burgert tálaljuk.
Tippek:
Saját készítésű zsemle helyett használhatunk kész zsemléket is.
A húspogácsák formázásához használhatunk húspogácsanyomót is.
A vegetáriánus variációt készíthetjük a Vegán burger receptje alapján.
Legújabb cikkek
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?